Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15

Kako mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovine?

Powered by UMFO

Kako mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovine?

Mirovinska osiguravajuća društva (MOD) nisu klasična osiguranja ni mirovinski fondovi, ali sredstva za isplatu mirovine povećavaju ulaganjem kako bi korisnici kasnije imali veću mirovinu. U tekstu doznajte sve o njima

Mirovinskom reformom iz 2002. godine u Hrvatskoj je uveden trodijelni mirovinski sustav. Prvi i drugi stup obavezni su, a treći predstavlja dobrovoljnu mirovinsku štednju, gdje sami odlučujemo hoćemo li i koliko uplaćivati. U prvi stup izdvajamo 15% bruto plaće za mirovine sadašnjih umirovljenika, a u drugi 5% bruto plaće, što postaje naša kapitalizirana štednja za mirovinu. 

Odnedavno su se u većem broju počele isplaćivati mirovine iz drugog stupa, zato ne čudi što se mnogi građani pitaju kako to izgleda, što su to mirovinska osiguravajuća društva i za što ona zapravo služe.

Što je mirovinsko osiguravajuće društvo?

Mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) osniva se za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa, dakle na temelju štednje građana iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. Dosad je postojalo samo jedno takvo društvo, Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), a od srpnja ove godine pridružilo mu se i Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo, koje je osnovala država i u potpunom je vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Mirovinsko društvo i fond - razlika

Mirovinsko društvo može biti dioničko ili društvo s ograničenom odgovornošću, a osnovna djelatnost mu je osnivanje i upravljanje mirovinskim fondovima. Mirovinsko društvo ne isplaćuje mirovine, osim izuzetno privremene mirovine iz dobrovoljnog fonda.

Mirovinski fond u vlasništvu je svojih članova, njime upravlja mirovinsko društvo te je u potpunosti odvojen od poslovanja mirovinskoga društva. To je zasebna imovina bez pravne osobnosti koja se osniva radi prikupljanja novčanih sredstava uplaćivanjem doprinosa članova mirovinskoga fonda i ulaganja tih sredstava radi povećanja vrijednosti imovine mirovinskoga fonda u svrhu osiguranja isplate mirovinskih davanja članovima mirovinskoga fonda.

Kako MOD isplaćuje mirovinu?

Kad ostvarite pravo na mirovinu iz drugog stupa, morat ćete izabrati mirovinsko osiguravajuće društvo koje će vam isplaćivati mirovinu. Svoj izbor morate prijaviti u Regosu, koji potom daje nalog za prebacivanje vaših sredstava iz obveznog mirovinskog fonda u izabrano društvo. S tim društvom potpisat ćete ugovor o isplati mirovine. Inače, MOD će i dalje ulagati vaš novac na tržištu, s ciljem da se održi i uveća njegova vrijednost, pa je s vremenom moguća i isplata viška kapitalnih sredstava uz mirovinu.  

Kad su u pitanju mirovine iz trećeg stupa, pravila su nešto drugačija, odnosno postoji više izbora oko toga tko će vam isplaćivati mirovinu, što može ovisiti i o vašim ciljevima. Jedna mogućnost je da sva svoja sredstva prebacite u MOD. U tom slučaju, možete izabrati isplatu do 30 posto sredstava odmah, dok ostatak mora biti isplaćen kroz mirovinu, uz najkraći rok od 5 godina. No osim kratkoročnu isplatu, u MOD-u možete ugovoriti isplatu na 10 ili 20 godina pa i doživotnu isplatu mirovine iz trećeg stupa.

Druga mogućnost je da iznos štednje do 100.000 kuna ostavite u dobrovoljnom mirovinskom fondu u kojem ste štedjeli, a preostali iznos koji prelazi 100.000 kuna prebacite u mirovinsko osiguravajuće društvo. Tada dio svoje mirovine iz trećeg stupa dobivate iz fonda, a dio iz mirovinskog osiguravajućeg društva.

Ako ste imali imovinu manju od 100.000 kuna i odabrali isplatu putem mirovinskog društva, ona može biti samo privremena, a ne i doživotna. Svoju mirovinu možete ugovoriti na razdoblje od minimalno pet godina. Dok doživotnu mirovinu uvijek možete ugovoriti s mirovinskim osiguravajućim društvom, neovisno o iznosu kapitalizirane štednje.

Može li MOD ostati bez novca za isplatu?

Prema ugovoru o mirovini, mirovinsko osiguravajuće društvo ima obvezu isplatiti vašu mirovinu, a kao jamstvo isplate mirovina, MOD mora u svakom trenutku imati dodatna sredstva u iznosu od minimalno 4% traženog pokrića kako bi mogao pokriti eventualne gubitke u slučaju da do njih dođe.

Također je dobro znati da mirovinsko osiguravajuće društvo može obračunavati dvije naknade - za upravljanje te za pokrivanje troškova isplata mirovina, no te naknade ne umanjuju iznos ugovorene mirovine. Za pokrivanje troškova svojeg poslovanja mirovinsko osiguravajuće društvo zaračunat će naknadu od uplaćenih sredstava, koja može iznositi najviše 1,5 % od primljene doznake jednokratno i najviše do 0,17 % primljene doznake godišnje iz obveznog mirovinskog fonda, pri čemu odluku o najvišoj naknadi za svaku godinu donosi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji