Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 65

Dok čekate na pregled pokušajte si ublažiti zubobolju s ovih par trikova

Powered by Uniqa

Dok čekate na pregled pokušajte si ublažiti zubobolju s ovih par trikova

Dok čekate odlazak k zubaru, koji će se pobrinuti za uzrok zubobolje, svojim mališanima bol ili oticanje možete ublažiti uz nekoliko kućnih trikova koji se temelje na prirodnim i ljekovitim sastojcima

Ako vam se dijete ikad požalilo na zubobolju, vjerojatno ste poželjeli učiniti sve što je u vašoj moći da mu odmah pomognete dok čekate prvi mogući odlazak stomatologu. Uz tipične hladne obloge, koji sužavaju krvne žile i time ublažuju bol, za sve roditelje donosimo i nekoliko prirodnih načina pomoću kojih ćete djetetu ublažiti bol, oteklinu i druge simptome zubobolje prije nego što odete stomatologu, koji će se pobrinuti za izlječenje zuba.

Ispiranje usta slanom vodom

Najjednostavniji, a vjerojatno i najpovoljniji trik je ispiranje usta slanom vodom. Za sol se od pamtivijeka zna da ima antibakterijsko djelovanje, pa će slana voda poslužiti kao prirodni dezinficijens. Čašu napunite mlakom vodom, dakle pazite da nije vruća ili hladna, pa dodajte jednu čajnu žlicu obične kuhinjske soli. Djetetu dajte da tekućinu mućka u ustima oko 20 sekundi pa neka ispljune. Postupak se može ponavljati više puta. Usta se također mogu ispirati fiziološkom otopinom kupljenom u ljekarni.

Čaj od kadulje

Kadulja se od davnina koristi u ljekovite svrhe, a ponajviše upravo za oralne tegobeZbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i bolnih desni. Za najbolji učinak, u kipućoj vodi oko pet minuta kuhajte listove kadulje. Nakon hlađenja i unutar sat vremena neka dijete mućka tekućinu u ustima i zatim ispljune. Postupak se može ponoviti nekoliko puta na dan, a za bolje djelovanje preporuka je svaki put koristiti svježe kuhani čaj.

Eterično ulje klinčića

Miris klinčića je aromatičan, a okus slatkast. Od davnina se koristio za uklanjanje lošeg daha, zbog čega se često može pronaći u zubnim pastama. Glavni sastojak klinčića je eugenol, koji ima snažno protuupalno djelovanje, a zbog snažnog antibakterijskog djelovanja u nekim zemljama stomatolozi koriste ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije. 

Kod korištenja eteričnog ulja klinčića za ublažavanje zubobolje nanesite malu količinu razrijeđenog ulja na komadić vate. Ulje možete razrijediti manjom količinom baznog ulja, primjerice maslinova ulja, a natopljenim komadićem vate nekoliko puta na dan djetetu to nanesite na bolno područje u ustima.

Vrećice čaja metvice

Metvica je još poznata pod nazivima nana, menta ili pepermint. Postoji više od 250 vrsta, a najpoznatije su paprena i klasasta metvica. Sadrži visoku količinu mentola, koji je čest sastojak zubnih pasti ili vodica te pomaže kod bolesti desni i lošeg daha. Upravo bi zbog svog ugodnog okusa mogla biti idealan izbor za djecu. Za pomoć pri zubobolji uzmite vrećicu čaja od metvice i stavite je djetetu u usta između bolnog područja i obraza. 

Kad prvi put otići stomatologu?

Važno je znati da kućni pripravci za zubobolju služe za umanjivanje bola, ali da je u većini slučajeva potrebno liječenje stomatologa. Prvi pregled kod stomatologa zna biti stresan za dijete, pogotovo ako je od vršnjaka čulo priče koje su ga preplašile. Zato se preporučuje prvi put posjetiti stomatologa prije djetetova drugog rođendana, kad zubići tek izbijaju. Tad vjerojatno neće biti potrebe za stomatološkim zahvatima, što će djetetu normalizirati odlaske zubaru i ohrabriti ga za ponovni dolazak.

Osim toga, s djetetom kontinuirano treba razgovarati o važnosti zdravih zubi i redovitih kontrolnih pregleda jer je to najbolja prevencija pojave karijesa i zubobolje. Važno je da ste iskreni s djetetom te da mu ne tvrdite da "ništa neće osjetiti". Također nemojte ismijavati djetetove moguće strahove nego mu ostavite prostor da slobodno izrazi svoje osjećaje. Za kraj, odaberite kvalitetnog stomatologa, koji se naviknuo na rad s djecom.

Ne stavljaj zdravlje na čekanje, obavi preglede na vrijeme! Sistematski, dijagnostički, specijalistički pregledi, mali operacijski zahvati, fizikalne terapije, stomatološke usluge i još mnogo drugih usluga nudi UNIQA osiguranje. Osiguranjem nisu pokrivene štete prouzročene liječenjem ili oboljenjima koja su nastala ili počela prije početka osiguranja.

Powered by Uniqa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 65
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno