Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Kako odabrati idealan rabljeni automobil? Donosimo nekoliko savjeta za kupnju i održavanje

Kako odabrati idealan rabljeni automobil? Donosimo nekoliko savjeta za kupnju i održavanje

Posljednjih nekoliko godina rabljena su vozila zavladala auto-moto tržištem. Taj trend neće tako brzo nestati, pa doznajemo gdje možete kupiti pouzdane rabljene automobile i kako ih pravilno njegovati

Ako makar površno pratite što se posljednjih godina događa u autoindustriji, znate da situacija nije nimalo bajna. Prvi šok došao je s pandemijom, koja je dovela do poteškoća u nabavi čipova i tako uzrokovala zastoje na proizvodnim trakama mnogih svjetskih proizvođača automobila. Sljedeći udarac stigao je sa zaoštravanjem geopolitičke situacije i ratom u Ukrajini. Naime, u toj se državi proizvode komponente poput kablova koje koriste divovi autoindustrije kao što su BMW, Volkswagen i Porsche, o čemu je još u proljeće ove godine izvijestio Reuters. Uz to, došlo je do prekida opskrbnih lanaca, što je izazvalo dodatne poteškoće za proizvođače automobila.

Među onima koji su ove ili prošle godine poželjeli kupiti novi automobil mnogi su odustali od te ideje. Ponuda je slaba, a rokovi isporuke u nekim slučajevima mogu se protegnuti i do godinu i pol. Toliko nitko ne želi čekati. Sve te okolnosti potaknule su snažno povećanje potražnje za rabljenim automobilima.

Broj rabljenih osjetno premašuje nove

Da su u ovakvoj situaciji rabljeni auti postali tražena roba, svjedoči i statistika o broju novih i rabljenih vozila kategorije M1, koju je objavio Centar za vozila Hrvatske. Naime, statistika pokazuje kako je u posljednjih nekoliko godina broj rabljenih osjetno premašio broj novih vozila. Prema podacima za 2021. godinu, registrirano je 66.197 rabljenih vozila, a novih je bilo tek 46.182. Za usporedbu, još 2011. trend je bio potpuno drugačiji. Prema njihovim podacima, registrirano je 41.665 novih vozila, a rabljenih samo 9156.

Procvat potražnje za rabljenim automobilima potaknuo je mnoge tvrtke iz segmenta auto-moto industrije da se više orijentiraju na prodaju rabljenih vozila. Jedna od tih tvrtki je TPZ d.o.o. Zagreb, koja nudi rabljena osobna i gospodarska vozila. Prednost kupnje rabljenih automobila od takve tvrtke u tome je što oni vode računa o tome da njihova vozila zadovoljavaju najviše standarde kvalitete, uz tvorničko jamstvo i provjerenu povijest automobila, a kupcima su dostupna po pristupačnim cijenama. Ako i vi trenutno tražite limenog ljubimca, pronašli smo nekoliko rabljenih automobila koji predstavljaju odličan omjer cijene i kvalitete.

Tražite li možda mali gradski auto? 

Tražite li mali gradski auto kojim ćete spretno manevrirati u prometnim gužvama, predlažemo Chevrolet Spark. Ovaj konkretni primjerak proizveden je 2009. godine, ima benzinski motor čija je snaga 38 kW, a prešao je 140.446 kilometara. S potrošnjom od samo 4 l/100 km predstavlja ekonomičan i pouzdan mali gradski auto kojem je teško pronaći zamjerku.

Kako bi što dulje ostao u besprijekornom stanju, automobil je potrebno pažljivo i redovito održavati. U tu svrhu preporučujemo ULTRACOAT APC + čistač sredstvo za čišćenje koje se može koristiti za unutarnje i vanjsko čišćenje vozila. S obzirom na to da je riječ o visoko koncentriranom sredstvu, APC + čistač pouzdano otapa prljavštinu, neće oštetiti tretiranu površinu, a nakon čišćenja ostavlja ugodan voćni miris.

U potrazi ste za udobnim obiteljskim SUV-om?

Ako tražite malo veći automobil, optimalan izbor je SUV Hyundai Tucson, koji je, čim se pojavio, izazvao velik interes na tržištu. Jedan od izvrsno održavanih modela u ponudi TPZ-a je ovaj primjerak proizveden 2016. godine, s dizelskim motorom čija je snaga 100 kW, a prijeđena kilometraža iznosi 153.761. Ovaj praktični i vrlo udobni automobil ima potrošnju od 6 l/100 km, a zbog komfora i sigurnosti predstavlja idealan auto za obitelj.

U kontekstu redovitog održavanja, pranja i čišćenja automobila, ponekad se dogodi da nedovoljno pažnje posvećujemo staklima. Kako su nam savršeno čista stakla važna ne samo zbog estetike nego i za dobru vidljivost, važno je temeljito ih održavati. Za savršeno čista stakla nabavite spužvu od filca Liquid Elements, koja je namijenjena za čišćenje i poliranje svih vrsta staklenih površina.

Luksuzni auto koji ostavlja dojam

I u slučaju da ipak preferirate malo luksuznija vozila, imamo rješenje. Novog vlasnika čeka elegantni Mercedes GLC 250D AMG Line u izvrsnom stanju, proizveden 2016. godine. Atraktivan i odlično opremljen model ima dizelski motor snage 150 kW, a prijeđena kilometraža iznosi 183.747. Idealan je izbor za sve one kojima su kvaliteta, udobnost i luksuzna estetika visoko na ljestvici prioriteta, a u ovom slučaju sve navedeno mogu dobiti po zaista prihvatljivoj cijeni. 

Kod ovakvih automobila besprijekorna čistoća i sjaj apsolutno se podrazumijevaju. Osim standardnom vanjskom pranju i unutarnjem čišćenju, važno je posvetiti se najsitnijim detaljima. U tome može pomoći Liquid Elements kist Heavy Brush Blue, alat odličan za temeljito čišćenje. Rješava grubu prljavštinu na teško dostupnim mjestima te duboko usječenu prljavštinu. Osim što će vam omogućiti savršenu čistoću u unutrašnjosti, na svim površinama od tkanine i kože, kist je pogodan za pranje motornog prostora i naplataka, pa vam olakšava postizanje čistoće i sjaja na svakom centimetru vašeg luksuznog limenog ljubimca. Ostalu ponudu možete pogledati na shopaj.hr

SHOPAJ24 novo je središnje mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...