Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
ZA VAŠ MALI RAJ

Kako se zakloniti od neželjenih pogleda? 5 jednostavnih ograda koje možete izraditi i sami

Bila ona od drva, kamena, grmlja..., ograda je kruna svakog posjeda. Zato, ako je vaša stara i dotrajala te vam ne pruža dovoljno privatnosti, uzmite ovog ljeta stvar u svoje ruke, poslužite se nekom od sljedećih ideja i napravite novu

Sadržaj donosi: Shopaj24

Kad razmišljate o uređenju dvorišta za veselo obiteljsko roštiljanje ili pijuckanje pića pod vedrim nebom, ograda vjerojatno nije na vrhu liste prioriteta. Međutim, upravo ograda pruža osjećaj utočišta, stvara opuštajući ambijent i "čuva" nas od neželjenih pogleda. U nastavku pogledajte nekoliko šik prijedloga ograda koje uz malo truda možete izraditi i sami.

1. Poigrajte se panelima

Paneli su vjerojatno najjeftiniji materijal koji možete iskoristiti pri uređenju ograde, a dodatna prednost im je što ih možete prilagoditi svakoj okolini. Naime, kad odaberete vrtni namještaj i ostale stvari kojima želite ukrasiti vlastito dvorište, panele možete naknadno urediti na razne načine. Od montaže lampica, lampiona, kućica za ptice, polica, vaza s cvijećem i biljkama, do nove boje i odvažnog murala. Jedan koristan trik koji će vam pritom poslužiti jest taj da svijetle boje mogu vizualno povećati dvorište, a tamniji tonovi izvrsni su za isticanje biljaka.

Letvice panela ne morate montirati isključivo vodoravno ili okomito nego ih možete i križati. Ako vam se čini da to nije dovoljna zaštita od tuđih pogleda, uz tu ogradu uvijek možete zasaditi biljke penjačice, koje će s vremenom popuniti praznine i dati toplu notu ovom dizajnu. 

2. Stvorite zen oazu s bambusom

Želite li u dvorištu kreirati otočni, tropski i zen ugođaj, bambus je savršeno rješenje. Osim što spada u jedan od jeftinijih materijala koje možete iskoristiti za izradu ograde, bambus ima dug vijek trajanja jer je manje sklon savijanju od drva te je idealan izbor za vlažna područja. A da bi ovakva vrsta ograde trajala što dulje, obavezno upotrebljavajte sredstva za brtvljenje i impregnaciju bambusa.

View,Of,Old,Style,Decoration,In,Traditional,Japanese,Garden.

3. Odvažite se na gabion ogradu

Ako želite postići skup izgled za malo novca, odaberite gabion ogradu. Gabionske zidove relativno jednostavno možete instalirati, a njihov dizajn, koji kombinira fleksibilnu žičanu košaru i kamenje, za razliku od standardnih potpornih ograda od opeke, kamena ili betona, sprečava pucanje pri djelovanju vanjskih uvjeta te održava strukturu fleksibilnom i čvrstom. Također, ova vrsta ograde omogućuje odvod vode, smanjuje rizik od erozije tla te prigušuje buku iz okoline.

Close,Up,Of,A,Gabion,As,A,Modern,And,High-quality

Prilikom do it yourself projekata poput navedenog ne zaboravite zaštititi se radnom odjećom koja će uz to olakšati sve te radne zadatke zahvaljujući posebnim materijalima od kojih je izrađena. Inače, takav tip odjeće vrhunske kvalitete možete pronaći u trgovini Temperament, čija je ponuda dostupna na shopaj24.hr.

4. Osigurajte sebi prirodni raj pomoću živice

Vjerujemo da će se mnogi složiti s tim da je živica privlačnija i možda manje agresivna granica između vas i vaših susjeda, za razliku od tradicionalnih ograda. I ne samo da izgleda odlično nego je vrlo korisna jer pruža barijeru od vjetra te filtrira i usporava zrak, što dovodi do bolje cirkulacije zraka u dvorištu. Ako je gusta, živica također može smanjiti razinu buke i apsorbirati onečišćeni zrak, pa je osobito korisna u gradskim područjima.

I baš kao što drvo morate s vremena na vrijeme premazati zaštitnim slojem boje i laka, jednako tako morate se brinuti o živici, koju je potrebno orezivati i šišati. Drugim riječima, da biste potaknuli zdraviji, gušći i simetričniji rast živice, važno je redovito uklanjati one stabljike, korijenje i grane koji su uvenuli ili koji su počeli stršati. Širok izbor alata za održavanje živice možete pronaći u trgovinama Šumoopskrbe na shopaj24.hr.

5. Dodatni savjeti za održavanje dvorišta

Nakon što sredite ogradu i kad napokon možete nesmetano uživati u privatnosti koju vam od sada pruža vaš mali kutak raja na otvorenome, nemojte smetnuti s uma važnost održavanja takvog prostora, upozoravaju mnogi blogovi koji se bave vrtovima i dvorištima. Neki ljudi naprosto uživaju u košenju trave, čupanju korijenja i presađivanju cvijeća, ali ima i onih koji će to odgađati dok god mogu. Međutim, nemojte to dopustiti jer ćete tako samo stvoriti sebi još više posla, a susjedima ćete dati vrlo dobar razlog za virenje. 

Tako se tijekom proljetne i ljetne sezone savjetuje košnja trave jedanput tjedno, i to najbolje u ranim večernjim satima, kad je trava vlažna. Travnjak ne morate zalijevati svako malo nego bi idealno bilo dva-tri puta tjedno, u ranim jutarnjim satima. Uz tjedno košenje i redovito zalijevanje svojeg travnjaka, ne zaboravite na gnojidbu kako bi vaša trava bila što zelenija. Zanimljivo je da upravo ova tri načina održavanja mogu pomoći i u sprečavanju rasta neželjenoga korova.

U slučaju da sebi želite olakšati održavanje, savjetujemo vam da razmislite o umjetnoj travi, prirodnom kamenu, betonu, kamenčićima i vrtnim ukrasima.

Beautiful,Backyard,In,Natural,Boho,Style,With,Garden,Furniture,,Greens

Također, ako imate kućne ljubimce, pokušajte ih istrenirati da obavljaju nuždu u točno određenom dijelu dvorišta kako ne biste morali stalno paziti na neugodne mrlje na travnjaku. A kako biste neželjeno lišće, granje i eventualne otpatke držali podalje od svojeg dvorišta, postavite kante za smeće oko kuće. I ne, to ne moraju biti ružne zelene kante koje upadaju u oči nego se slobodno poigrajte bojama i oblicima koji će se uklopiti u cjelokupan dizajn dvorišta. 

I ne zaboravite, u dvorištu uvijek ima posla i prostora za preuređenje, a s obzirom na to da je to moguće učiniti uz relativno malo kreativnosti i novca, ne susprežite se kad sljedeći put poželite neku promjenu.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode