Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Ključ za uspješnu vezu krije se u vašem dnevnom boravku

Powered by A1 Hrvatska

Ključ za uspješnu vezu krije se u vašem dnevnom boravku
1

Ako ste mislili da su putovanja i odlasci u restorane ono što čini parove sretnima, prevarili ste se jer formula je puno jednostavnija. Ključ za sreću krije nam se ispred nosa, a sve što trebamo je početi gledati

Istraživanje provedeno na škotskom Sveučilištu u Aberdeenu otkrilo je da gledanje serija, filmova ili čitanje knjiga s partnerom može povećati bliskost. U studiji je sudjelovalo 259 osoba koje su bile u vezama te se njihov odnos proučavao skoro 17 mjeseci. Tijekom tog perioda ispitanici su bili podijeljeni u dvije kategorije, ovisno o tome imaju li puno ili malo prijatelja. Rezultati su pokazali da su parovi s manje prijatelja i većom konzumacijom medija bili sretniji u svojim vezama.  

Ako ste nekad bili u vezi na daljinu ili ste pak bili zatrpani poslom, kao i vaš partner, sigurno znate koliko društvena okupljanja mogu biti naporna. Nedostatak vremena razlog je zbog kojeg parovi često odluče ostati kod kuće umjesto izaći s prijateljima. U tim okolnostima, zajedničko gledanje serija i filmova parovima omogućuje da održavaju bliskost stvarajući osjećaj dijeljenja.

No, čak i ako vam prijatelji prigovaraju zbog takvog načina života, studija je ovog puta na vašoj strani! Upravo je spomenuto istraživanje pokazalo da likovi u serijama ili filmovima preuzimaju ulogu ''prijatelja'' te par, gledajući seriju zajedno, ima osjećaj kao da se nalazi u grupi prijatelja, samo što su oni u ovom slučaju virtualni.

via GIPHY

Evo zašto je to tako

Sarah Gomillion, jedna od autorica studije, objasnila je za Scientific American zašto je istraživanje imalo tako iznenađujuće rezultate.

- Ljudi su društvena bića i vole sklapati prijateljstva. Čitajući ili gledajući filmove o Harryju Potteru, oni imaju osjećaj kao da su dio čarobnjačkog svijeta. Harry, Ron i Hermione postaju njihovi prijatelji, čak iako su svjesni da je riječ o izmišljenim likovima. Bez obzira na to što je riječ o jednostranim prijateljstvima, ona na osobu imaju jednak učinak kao i prijateljstva u stvarnom svijetu - objašnjava Gomillion. Slična se stvar danas događa s YouTubeom, gdje mlađa populacija pronalazi influencere koji razmišljaju na isti način kao i oni te se zbog toga osjećaju duboko povezani s takvim pojedincima iako ih vjerojatno nikad nisu upoznali ili stupili u komunikaciju s njima.

Lako je povezati se s likovima

Istraživanja koja su dosad proučavala benefite spomenutih ''prijateljstava'' uglavnom su govorila o prednostima takvih odnosa te su naglasila kako oni mogu značajno koristiti pojedincima. Naprimjer, parovi koji gledaju određene serije zajedno mogu razviti "prijateljstvo" s likovima poput Amy i Sheldona iz ''Teorije velikog praksa'' ili pak Marshalla i Lily iz uspješnice ''Kako sam upoznao vašu majku''. Budući da je riječ o serijama koje su trajale više od 5 godina, one su bile konstantno prisutne u našim životima. Pratili smo razvoj glavnih likova, smijali se i plakali s njima te se poistovjećivali u određenim životnim situacijama - baš kao što to radimo s prijateljima u stvarnom svijetu. 

via GIPHY

Otkriće ove studije imalo je velik učinak i na parove koji idu na terapiju. Naime, neki su klinički psiholozi počeli koristiti filmove kao alat kojim nastoje poboljšali veze svojih pacijenata. Primjerice, psiholozi sa Sveučilišta u Rochesteru otkrili su da zajedničko gledanje i diskutiranje o romantičnom filmu na parove imaju jednak učinak kao i klasične metode kliničke intervencije u sprječavanju razvoda.

Ali što ako volite različite stvari?

Unatoč tome što žene najčešće preferiraju gledanje televizije, a muškarci više vole gaming, na kraju je dana ipak važno naći zajednički jezik. Bilo da je riječ o kriminalističkim dramama koje vam servira BBC First ili šaltanju programa uključenih u Premium TV paket, uvijek se potrudite pronaći neku seriju, film ili čak videoigru u kojoj ćete oboje uživati. 

Povodom 20. rođendana A1 Hrvatska za sve je korisnike TV usluga uvela atraktivne kanale u postojeće pakete TV programa. Tako je ponuda Osnovnog paketa kanala bogatija za FOX CRIME i NAT GEO WILD, dok su korisnici Proširenog paketa dobili FOX MOVIES i VH1 CLASSIC.

Powered by A1 Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno