Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 82

Ključne životne prekretnice s kojima se susreće većina ljudi

Powered by Huawei

Ključne životne prekretnice s kojima se susreće većina ljudi
1

Svi u životu doživimo neke prekretnice koje nas promijene i koje su početak novog razdoblja, vlastitog razvoja i učenja. U nastavku saznajte koji su to ključni trenuci u životu i što iz njih možemo naučiti

Činjenica je da se "tajming" pojedinih životnih prekretnica (ujedno velikih životnih ciljeva) pojedinaca znatno promijenio u odnosu na starije generacije. Primjer toga sve su kasniji odlazak iz roditeljskog doma i stupanje u brak, ali i odgoda roditeljstva, što je, iako je danas normalno, prije 30 ili 40 godina bilo nezamislivo. 

U istraživanju tog vremenskog pomaka životnih prekretnica među generacijama, stručnjaci sa sveučilišta Stanford fokusirali su se na pet najvećih: prvi (pravi) posao, početak štednje za mirovinu, stupanje u brak, kupnja kuće ili stana te zasnivanje obitelji. Pokazalo se da i mlađe i starije generacije žele, odnosno željele su, pronaći posao s punim radnim vremenom, vjenčati se, kupiti kuću ili stan te zasnovati obitelj u vrlo sličnoj dobi.

Iako je željena dob za ostvarenje pojedinih ciljeva među generacijama bila gotovo ista, pokazale su se razlike u dobi u kojoj su različite generacije zaista i ostvarile te ciljeve - mlađim generacijama trebalo je duže da ih ostvare, dok su ih starije generacije ostvarile u željenoj dobi. 

No bez obzira na dob u kojoj ih planiramo i dob u kojoj se one zaista ostvare, većina nas prije ili kasnije doživi neke ključne prekretnice koje su ujedno početak novog životnog razdoblja. Iako neke od njih ne možemo planirati, i dalje označavaju novo poglavlje života iz kojeg nešto učimo i koje nam pomaže da rastemo te budemo bolja verzija sebe. 

Prvo zaljubljivanje i prvi prekid

Kroz život iskusimo mnoge oblike ljubavi, ali ništa nije tako euforično i intenzivno kao prva ljubav. Naučimo cijeniti i usredotočiti se na drugu osobu koja nam postaje središte svemira; spoznamo duboke i snažne osjećaje za koje nismo znali da su mogući. Pogotovo ako i druga osoba osjeća isto za nas. Međutim, danas je rijetkost da prva ljubav ujedno bude zadnja, što dovodi do druge važne prekretnice u životu - prvog prekida. Iako može biti neizrecivo bolan, težak i šokantan, prvi prekid uči nas da vrijeme zaista liječi sve rane i da postoje još veće, dublje i snažnije ljubavi nakon toga. 

Prvi 'pravi' posao

Završetak školovanja već je sam po sebi značajan trenutak u životu kada na neki način "krećemo iznova", ali tek je prvi posao, onaj uz koji ćemo se zaista financijski osamostaliti, itekako važno poglavlje u životu. Počinjemo učiti kako je to zaista raditi i biti odgovoran za nešto, kakav je osjećaj plaćati svojim novcem i planirati budžet. 

Gubitak bliske osobe

Iako je negativna i na nju ne možemo utjecati, ovo je prekretnica u životu od koje najviše učimo. Učimo da je život kratak i da uvijek treba iskoristiti priliku kad se pruži, a ponajviše one prilike da budemo s bližnjima i provedemo s njima što je više vremena moguće. No, osim toga, ovakav je događaj prekretnica za svakog pojedinca jer počinje shvaćati da život i ljude oko sebe ne treba uzimati zdravo za gotovo, nego ih cijeniti i voljeti. 

Odlazak iz roditeljskog doma 

Jedan od najvećih koraka u životu svakako je osamostaljenje i odlazak iz obiteljske kuće. Iako je osjećaj oslobađajući i uzbudljiv jer odlazimo od roditeljskih pravila i restrikcija te postajemo slobodniji, istodobno je pomalo zastrašujuć. Pred nama je samostalan život bez onoga komfora i sigurnosti obiteljskog doma na kakve smo navikli. No upravo nas to uči cijeniti roditelje više jer sad sami vodimo brigu o kućanstvu, plaćanju računa i kupnji hrane.

Kupnja/gradnja vlastitog doma

Odlazak iz roditeljskog doma velika je životna prekretnica, a kupnja vlastitog još je veća. Postajemo vlasnici vlastite kuće ili stana, a to je cilj koji mnogi od nas žele ostvariti što ranije. To je razdoblje života u kojem zaista možemo biti ponosni na sebe i ono što smo uspjeli postići do tada. 

Sklapanje braka

Svojevrsni novi početak u životu svakako je ulazak u brak s voljenom osobom. To je velik korak za svakog pojedinca i definitivno trenutak u kojem shvatimo da više kroz život ne idemo sami nego ćemo uvijek imati partnera kao podršku i oslonac u daljnjim izazovima koji nas čekaju. 

Osnivanje obitelji

A djeca su druga priča. S njima dolazi razdoblje života u kojem spoznajemo što zaista znači briga za tuđu sigurnost i dobrobit, ali i rađa se nova vrsta ljubavi koju dotad nismo poznavali. U tom trenutku postajemo odgovorni za tuđi život i odgoj, a to nikako nije mala stvar. Štoviše, u tom trenutaku počinjemo zaista shvaćati vlastite roditelje i razloge za sve ono kad smo smatrali da nas samo "gnjave". 

Powered by Huawei

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 82
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući