Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Koje su obveze obveznika fiskalizacije?

Powered by Tele2

Koje su obveze obveznika fiskalizacije?
1

Obveznik ste fiskalizacije i otprilike znate koje su vam dužnosti. No, kako zbog nekih manjih propusta ne biste zaradili veliku kaznu, trebate biti detaljno upućeni u svoje obveze.

Kako zbog banalnog propusta ne biste platili kaznu koja može varirati između 5.000 i 300.000 kuna, trebate biti dobro upoznati s obvezama koje ste dužni ispoštovati.

Dokumenti koje morate imati

Prvo, kao obveznik fiskalizacije morate imati interni akt o fiskalizaciji koji sadrži pravila sljednosti numeričkih brojeva računa, popis poslovnih prostora, oznake poslovnih procesa i način numeriranja računa. Akt sastavljate sami i čuvate ga u poslovnom prostoru te ga na zahtjev porezne inspekcije dajete na uvid, a u slučaju da imate više poslovnih prostora, u svakom je dobro imati kopiju akta.

S obzirom na to da se akt, između ostalog, odnosi i na broj računa, treba znati da je taj broj strogo određen. Naime, sastoji se od tri djela:

  • Numeričkog broja računa - svake godine mora krenuti od broja 1 (nikako ne 01 – stavite li ispred nulu, niste na pravilan način odredili broj računa)
  • Oznake poslovnog prostora – može uključivati brojeve i slova
  • Oznake naplatnog uređaja

Iako mnogi iz praktičnih razloga kod broja računa stavljaju i broj godine, to zapravo nije dopušteno, jer se on mora sastojati isključivo od spomenuta tri elementa, primjerice 1-1-1. Želite li na računu navesti godinu, morate to navesti negdje drugdje na računu.

Osim akta o fiskalizaciji, dužni ste imati i odluku o blagajničkom maksimumu i minimumu. Blagajnički maksimum je najviša svota novca koja se smije imati u blagajni na kraju dana, dok je blagajnički minimum ona svota novca koja se nalazi u blagajni za početak poslovanja. Blagajnički maksimum određujete sami, a sve iznad tog iznosa na kraju dana morate taj dan ili najkasnije sljedeći radni dan položiti na transakcijski račun u banci. Iako iznos blagajničkog minimuma nije zakonski definiran, ako nemate odluku o njegovom iznosu, a taj se novac nalazi u blagajni, u slučaju neke kontrole može ga se proglasiti viškom za što slijedi propisana kazna.

Osim navedenog u poslovnom prostoru mora se nalaziti i naljepnica odnosno obavijest da ste dužni izdavati račune te da je kupac dužan preuzeti i zadržati izdani račun. Naljepnica se mora nalaziti na svakom elektroničkom naplatnom uređaju ili nekom drugom vidljivom mjestu u poslovnom prostoru.

Dostava podataka Poreznoj upravi

Još jedna od vaših obaveza jest dostava podataka Poreznoj upravi o proizvođaču ili održavatelju vašeg programskog rješenja kao i podataka o poslovnim prostorima ako račune naplaćujete gotovinom. Obveznici fiskalizacije koji su ujedno i obveznici PDV-a, podatke o poslovnim prostorima Poreznoj dostavljaju putem sustava ePorezna, a ako nisu obveznici PDV-a, dostavljaju ih putem propisanog obrasca koji sadrži podatke o:

Obvezniku fiskalizacije

  • OIB
  • Ime i prezime
  • Adresa
  • Oznaka poslovnog prostora
  • Adresa poslovnog prostora
  • Tip poslovnog prostora
  • Vrsta djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru
  • Radno vrijeme i radni dani
  • Datum otvaranja poslovnog prostora
  • Status poslovnog prostora

Proizvođaču programskog rješenja

  • OIB
  • Ime i prezime/naziv
  • Adresa

Održavatelju programskog rješenja

  • OIB
  • Ime i prezime/naziv
  • Adresa

Naravno, prije toga treba nabaviti digitalni certifikat za potrebe fiskalizacije (postupak registracije, odnosno izdavanja certifikata provodi se u Registracijskim uredima Fine), elektronički naplatni uređaj i programsko rješenje koje će omogućiti izdavanje računa pomoću naplatnog uređaja.

Tek kad zadovoljite sve navedene uvjete možete krenuti s poslovanjem bez brige oko toga jeste li što propustili ili ne.

Powered by Tele2

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Evo zašto kupci ostaju u trgovinama duže od planiranog
MANIPULACIJA?

Evo zašto kupci ostaju u trgovinama duže od planiranog

Jeste li znali da u trgovinama postoji pravilo izlaganja proizvoda kako bi kupci što duže ostali u njoj ili da se u web-trgovinama može pratiti na koja sve mjesta posjetitelj klika? Pogledajte koje sve tehnike koriste veliki igrači

Radi li vaš šef ove stvari ili ipak niste te sreće?
PREVELIKA OČEKIVANJA?

Radi li vaš šef ove stvari ili ipak niste te sreće?

Ako moral zaposlenika nije na prvom mjestu, tvrtka može biti u velikom problemu. Brojna istraživanja pokazala su kako su pozitivne radne sredine puno produktivnije od onih koje to nisu
Ovih 5 znakova govore da je došao trenutak za razlaz
PRIMIJETITE IH

Ovih 5 znakova govore da je došao trenutak za razlaz

Ulazite li u poslovnu suradnju ili partnerstvo s drugom osobom, dobro je prepoznati određene znakove koji mogu ukazati da to neće dobro funkcionirati. Prepoznajte ih i na vrijeme izbjegnite moguće probleme