Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20

Kolike su naknade za plaćanje računa i kako se mogu izbjeći?

Powered by Aircash

Kolike su naknade za plaćanje računa i kako se mogu izbjeći?

Plaćanje računa samo je po sebi mukotrpna obaveza, a kad vam za nju naplate i poveću naknadu, nitko ne ostane ravnodušan. Istražili smo tko sve traži naknadu za plaćanje računa i možete li ubuduće uštedjeti koju kunu

Pri fizičkom plaćanju računa u poslovnicama Fine, Hrvatske pošte, banke i drugih prodajnih mjesta u kojima se ono može izvršiti gotovo ćete sigurno morati platiti i neku naknadu. Takvi troškovi plaćanja viši su jer morate platiti rad djelatnika, ali oni služe i kako bi se smanjio pritisak na šaltere te potaknulo online plaćanje. 

Online plaćanje računa često je povoljnije, pogotovo ako transakciju vršite nekome tko ima račun u istoj banci kao vi. Saznajte kolike su naknade za plaćanje računa fizičkim dolaskom u poslovnicu te online. 

Croatian,Kuna,(croatia,Currency,Or,Money),Hundred,,Fifty,,And,Twenty

Plaćanje u Fini

Za plaćanje računa u Fini do iznosa od 384 kune platit ćete naknadu 4,80 kuna, a za iznose iznad 384 kune 1,25% uplaćenog iznosa, što maksimalno može iznositi 75 kuna. 

Mnoge uplate moguće je izvršiti i bez naknade, što uključuje velik broj komunalnih tvrtki, gradova i općina, ili uz povoljnije naknade (HRT i Croatia osiguranje 3 kune po nalogu, Financijska agencija 2 kune i slično).

U slučaju plaćanja putem prikazanog bar koda na elektroničkom uređaju ili tiskanoj uplatnici Fina izdaje primjerak naloga za uplatu s potvrdom primitka te naplaćuje obrazac HUB 3 sukladno njihovu cjeniku. A ako se odlučite na kartično plaćanje u poslovnicama, račune možete platiti Maestro, MasterCard i VISA karticama svih banaka. Naknada za svaki račun je 2,50 kuna te dodatnih 0,8% od iznosa naloga na Maestro i dodatnih 1% na MasterCard te Visa karticama čiji izdavatelj nije Hrvatska poštanska banka.

Naknade za plaćanje putem e-plaćanja Fine naplaćuju se sukladno cjeniku banke u kojoj je otvoren transakcijski račun s kojeg izvršavate plaćanje naloga. 

Teller,Window,With,Working,Cashier.,Concept,Of,Payment,Of,Utilities

Hrvatska pošta i naknade

Svoje režijske troškove, pretplate i naknade možete platiti i u jednoj od 1000 poslovnica Hrvatske pošte. Naknada za plaćanje u Hrvatskoj pošti iznosi 2,86% od iznosa uplate te je najmanji iznos naknade 5 kuna a najveći je 100 kuna

Ipak, Hrvatska pošta ima 279 ugovornih partnera i njihove račune možete platiti bez naknade u bilo kojoj poslovnici Hrvatske pošte. Neki od partnera su Croatia osiguranje, HEP, HPB, Unicef, Hrvatski Caritas i tako dalje. U partnerstvo su uključene i mnoge hrvatske općine ili gradovi, koji najčešće opraštaju naknade za komunalne usluge. 

Za sve koji su korisnici servisa ePošte, usluge Hrvatske pošte koja omogućuje elektroničku razmjenu računa i ostalih dokumenata, naknada za kartično online plaćanje računa iznosi 2 kune po računu, bez obzira na njegov iznos. U slučaju da želite platiti karticom u poslovnici, naplatit će vam naknadu za podizanje novca, koju naplaćuje matična banka sukladno svom cjeniku. Takvu naknadu jedino ne naplaćuju za plaćanje karticama koje izdaje Hrvatska poštanska banka.  

Female,Hand,With,Money,In,Cash,Department,Window.,Currency,Exchange

Plaćanje računa u bankama 

Gotovo sve veće banke potiču svoje klijente na plaćanje računa online te je zbog toga takav oblik plaćanja najpovoljniji. Uz to, banke za svoje korisnike raznih paketa usluga (npr. paket za mlade, mirovinski i slično) često imaju i pogodnost plaćanja nekih računa bez naknade. Osim plaćanja u poslovnici ili online, klijentima je omogućena opcija izravnog terećenja ili trajnog naloga. 

Kako bi znali što je za njih najpovoljnije, Hrvatska narodna banka za sve je potrošače pripremila uslugu usporedbe aktualnih naknada različitih banaka za najčešće korištene platne usluge, gdje možete provjeriti i naknade za plaćanje računa.

Hands,Of,Young,Woman,Using,Mobile,Smart,Phone,For,Scan

Aircash plaćanje računa bez naknade

Račune bez naknade možete platiti putem Aircash novčanika, prvog hrvatskog viševalutnog mobilnog novčanika

Za plaćanje računa kliknite na opciju Skeniraj i plati koja se pojavljuje na početnom zaslonu aplikacije. Nakon toga pozicionirate bar kod na sredinu ekrana i to je to. Za svaki slučaj provjerite je li točno upisan iznos, potvrdite transakciju račun je plaćen!

Putem Aircash novčanika možete platiti parking, kupiti ulaznice za utakmice i razne događaje, autobusne karte kao i karte za trajekte i katamarane.

Isto tako, moguće je i doplatiti ENC, kupiti telekom i PlayStation bonove, poslati novac obitelji i prijateljima, a broj dostupnih usluga će samo rasti. I naravno, svoj novac s novčanika možete isplatiti na više tisuća lokacija diljem Hrvatske.

Novi mobilni novčanik prima i gotovinu i kartice, a ako ga napunite kreditnom karticom, možete plaćati račune na odgodu, bez kamata i bez naknada. Ovdje je velika prednost što prijenos novca u aplikaciji Aircash traje svega jednu sekundu.  

Cheerful,Woman,At,Home,Using,Smartphone

Aircash vam omogućuje isplatu novca bez kartice i to na više mjesta (na PBZ bankomatima, Tisku, Ini i Tifonu). Dobra vijest je da će na aplikaciji sve vaše kartice vjernosti biti na jednome mjestu.

Aircash elektronička je institucija za platni promet s dozvolom rada na cijelom teritoriju EU, koju je izdala i potvrdila Hrvatska narodna banka. Jedini su koji mogu prebaciti gotovinu u Hrvatsku iz cijelog svijeta i tamo gdje nema bankomata. Mjesečno prebacuju više od 250 milijuna kuna u prave ruke.

Powered by Aircash

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode