Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: PR
HRVATI JE OBOŽAVAJU

Kraljica proljeća: Ova voćka ima više vitamina C od naranče

Kako se u proljeće radujemo bujanju prirode, tako se radujemo i bujanju gastronomske ponude, a posebno sezonskim plodovima. O neodoljivom proljetnom gastro užitku zvanom jagoda razgovarali smo sa stručnjakom

Sadržaj donosi: Energia naturalis

Odjeli voća u trgovinama zacrvenjeli su se i gotovo da nema hladnjaka u hrvatskim kućanstvima iz kojeg se ne širi prepoznatljiv voćni i slatkasti miris. Uz to, svakog dana na društvenim mrežama i portalima iskoči prijedlog barem jednog recepta s najpoznatijim proljetnim voćem. Da, sa sigurnošću možemo reći da je sezona jagoda u punom jeku.

Mnogo zdravlja u maloj bobici

Osim u predivnom omamljujućemu mirisu i slasnom okusu, prednost jagoda vidljiva je u njihovu sastavu. Kako navode nutricionisti, jagode su bogate vitaminima i mineralima te su jedno od voća s najvećim izvorom antioksidansa, mangana i kalija. 

Fresh,Ripe,Delicious,Strawberries,In,A,White,Bowl,On,A

Hranjive i zdravstvene prednosti jagoda čovječanstvo poznaje još iz doba starog Rima. Naime, stari Rimljani tu su slatku voćku koristili za liječenje vrućice i grlobolje te su vjerovali da ona može pomoći u oporavku od depresije i kožnih bolesti, poput opeklina od sunca, ali i kao sredstvo protiv zadaha.

A jeste li znali da se jagoda sastoji od 91% vode te da ima više vitamina C nego naranča? Ili da svaka bobica ima više od 200 sjemenki, što pridonosi bogatom vlaknastom sastavu jagode? Vitamin C inače kao askorbinska kiselina pomaže ljudima u rastu i razvoju tjelesnih tkiva, u jačanju imunološkog sustava te u održavanju hrskavice, kostiju i zubi, a što se tiče vlakana, ona usporavaju probavu te su korisna za regulaciju razine šećera u krvi. 

Nasreću, baš onih najfinijih i najboljih jagoda imamo upravo u Hrvatskoj. O tome kako izgleda njihova proizvodnja i kako dolaze od neretvanskih polja do hrvatskih kućanstava razgovarali smo s Draganom Crnomarkovićem, direktorom otkupnog centra ENNA Fruit u Opuzenu. 

Svježe je najbolje

Procjenjuje se da je u dolini Neretve ove godine zasađeno oko 40 hektara ili 1,600.000 sadnica jagoda, a očekivani urod je oko 800 tona. Ovogodišnja berba počela je 15. travnja, što je, kako tvrdi naš sugovornik, nekoliko dana ranije nego prošle godine.

- Nažalost, zbog niskih temperatura dozrijevanje jagoda malo je usporenije nego inače. Kišovito vrijeme od početka berbe dodatno otežava berbu i smanjuje kvalitetu jagoda, zbog čega takva jagoda ima kratku održivost kad je stavimo na tržište - objasnio nam je Crnomarković.

Jagode se inače beru u plitice od 500 g i slažu u RPC gajbe te ih nakon prijema stavljaju u komore na brzo hlađenje. Prema riječima našeg sugovornika, cilj je u što kraćem roku jagodu pothladiti kako bi se zaustavili fiziološki procesi u plodu i da bi se jagoda dulje održala u svježem stanju. Nakon toga je vaganje jagoda i pakiranje plitica, koje stavljaju u finalnu ambalažu i šalju prema kupcu, pri čemu se održava hladni lanac isporuke od proizvođača do krajnjega kupca.

Strawberry,Growers,Engineer,Working,In,Greenhouse,With,Harvest,,Woman,With

Sveobuhvatna pomoć proizvođačima

Kao što se može naslutiti, proizvodnja jagoda nije nimalo laka. Zapravo, ulaganja domaćih proizvođača u proizvodnju jagoda od sadnje pa do berbe su izrazito velika, a cjelokupni proizvodni ciklus opterećen je s mnogo rizika.

- Iz tog je razloga potrebno osigurati određene programe i potpore kako bi proizvođači lakše mogli ulaziti u proizvodnju i biti manje izloženi proizvodnim rizicima. Također, posljednjih je godina pravi izazov pronaći dovoljan broj sezonskih radnika za berbu jagoda, tako da je to jedan od limitirajućih faktora u budućem širenju proizvodnje jagoda u dolini Neretve - govori nam Crnomarković.

Kako bi se olakšala domaća proizvodnja jagoda, tvrtka ENNA Fruit sa svojim stručnim djelatnicima kroz edukaciju, ulaganja u opremu nakon berbe i ugovorenu proizvodnju osigurava svojim kooperantima kontinuirani otkup jagoda pratećih ih pri tome sa svim potrebnim resursima. S obzirom na to da je sezona jagoda vrlo kratka i glavnina berbe završi u 15-20 dana, ovaj posao iziskuje visoku razinu organiziranosti u otkupu, pakiranju i otpremi proizvoda.

Samo prošle godine ENNA Fruit uspješno je otkupila 260 tona visokokvalitetnih domaćih jagoda, a ove joj je godine plan, zbog sve veće potražnje, povećati količinu na više od 300 tona.

Picking,Fresh,Strawberries,At,Farm

Kakvu budućnost ima domaća jagoda?

Jagoda iz doline Neretve zajedno s vrgoračkom jagodom široko je prepoznata na domaćem tržištu te se ne očekuje da će joj u skorije vrijeme pasti popularnost. Često i pored više cijene od uvozne njena potražnja ne pada i dobro se prodaje.

- Za to su zaslužni dobra kvaliteta, bogatstvo okusa i izrazito intenzivan miris koji naša jagoda ima. Spoj dobre mikroklime, zemljišta i predanog rada naših proizvođača daje jedinstvenost ovom našem proizvodu - govori nam Crnomarković te dodaje da jagoda kao kultura ima velik potencijal za širenje proizvodnje u dolini Neretve.

- Potrebno je samo poraditi na osiguranju kvalitete i smanjenju rizika proizvodnje izazvanih vanjskim faktorima. Rješenje koje se nameće je ulaganje u proizvodnju jagoda u zatvorenim prostorima. Tako ćemo osigurati dobru kvalitetu, bolje rokove berbe i nećemo biti ovisni o vremenskim uvjetima - kaže.

Potencijal za razvoj industrijske prerade jagoda postoji i u proizvodima od jagoda. Kako nam objašnjava Crnomarković, za sada se nekoliko manjih gospodarstava bavi izradom džemova od jagoda, kao usputnom djelatnošću. Da bi se stvorili uvjeti za neku ozbiljniju preradu, potrebno je povećati njihovu proizvodnju. Kad se to dogodi, sigurni smo da kakvom džemu, soku ili likeru od domaće jagode nitko neće moći odoljeti. Dok to čekamo, nasreću, imamo priliku i dalje uživati u svježim, sočnim jagodama koje ENNA Fruit plasira na police trgovačkih lanaca.

Kako bi svježa domaća jagoda u što kraćem roku stigla od hrvatskih proizvođača do stolova potrošača brine ENNA Fruit, vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj. ENNA Fruit surađuje s više od 1000 hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete svog stručnog tima, pomoć pri organizaciji proizvodnje i otkup kroz dugoročne ugovore. Misija ENNA Fruita je u suradnji s kooperantima raditi na podizanju hrvatske proizvodnje voća i povrća.

Sadržaj donosi: Energia naturalis

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana