Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Kronična bolest koja često utječe i na ljubavni život

Kronična bolest koja često utječe i na ljubavni život
1

Dijagnosticiranje atopijskog dermatitisa može biti vrlo frustrirajuće. Brzo saznate da za ovu bolest ne postoji trajni lijek te da čak i uz dobru prevenciju još uvijek možete imati neočekivane kožne reakcije

Atopijski dermatitis (AD) neprenosiva je, kronična i upalna bolest kože koja se obično javlja u dojenačkoj dobi te prati osobe i kroz ostatak njihovih života. Točan uzrok nastanka atopijskog dermatitisa nije utvrđen, ali smatra se da je povezan s čimbenicima iz okoliša i nasljednim karakteristikama. Bolest se manifestira crvenilom i ljuštenjem kože te svrbežom koji ponekad postaje neizdrživ.

Jedan od najjačih svrbeža 

Naša sugovornica, dermatologinja Neira Puizina-Ivić, naglašava da je svrbež u atopijskom dermatitisu jedan od najjačih svrbeža u dermatologiji te objašnjava da je i izrazito suha koža problem kod atopičara jer nema mogućnost stvaranja određenih tvari koje onemogućavaju rast specifičnih vrsta bakterija.

- Zato osobe vrlo često nakon početka češanja imaju infekcije i upalne promjene na koži koje pojačavaju svrbež, pa time i češanje. Tako imamo začarani krug češanja, pogoršanja upale pa još jačeg češanja i još jače upale - kaže dermatologinja. Sve te promjene djeluju na samopouzdanje i samopoštovanje osoba koje boluju od AD-a pa se tako znaju pojaviti kronična neispavanost i umor.

- Nerijetko se skrivaju od pogleda vršnjaka nošenjem šire odjeće s dugim rukavima kako bi prekrili zavoje ili vidljive kožne reakcije - objašnjava naša sugovornica i upozorava da to može utjecati na osobu tijekom važnog životnog perioda. Primjerice, na ishod učenja u školi te konačan odabir karijere pa se može reći da teže bolesnike ova bolest stvarno može obilježiti.

Zbog simptoma trpi i ljubavni život

Vanjski simptomi AD-a često stvaraju osjećaj nelagode i srama kod oboljelih, naročito kad se nalaze među drugim ljudima. U istraživanju britanskog portala ''Scratch Beneath The Surface'' 57% ispitanika potvrdilo je da atopijski dermatitis izravno utječe i na njihov ljubavni život. Jedna je žena pritom izjavila da ona i muž zbog bolesti spavaju odvojeno.

- Muž trenutno spava u drugoj sobi i to mi zaista teško pada. Rekao je da ga budim neprestanim češanjem i da tako ne može spavati - kaže nesretna Britanka. Kad je riječ o seksu, 28% ispitanika izjavilo je da AD često ili vrlo često utječe na njihov seksualni život, a 56% njih potvrdilo je da im je teško biti s partnerom u periodu kad im se koža zbog bolesti pogoršava.

Evo kako se AD može ublažiti

Iako trajnog rješenja za ovu kožnu bolest nema, postoji nekoliko načina na koje oboljeli mogu ublažiti simptome. Naša sugovornica poručuje da se prilikom prvih znakova pogoršanja koji mogu uslijediti tijekom promjene vremena (poglavito suhog vremena), stresa i naročito zime, terapija mora započeti odmah.

- To podrazumijeva upotrebu blagih ili jačih kortikosteroidnih krema uz primjenu neutralnih krema za njegu kože nakon 20 minuta. Kasnije se mogu početi primjenjivati kreme koje ne sadrže kortikosteroide, nego tvari koje djeluju protuupalno (imunomodulatori). One se ne koriste u prvoj fazi jer nisu tako djelotvorne u suzbijanju upale i posljedičnog svrbeža - kaže stručnjakinja te dodaje da se neutralne kreme za vlaženje i oporavak kožne barijere primjenjuju nakon otprilike sat vremena.

- Uz to je važno naglasiti da promjene treba stavljati pod zavoj kako bi aktivne tvari bolje djelovale, a bolesnici se moraju kupati u kupkama koje će oporaviti i očuvati kožne barijere - upozorava dermatologinja i poručuje bolesnicima da smanje ili izbace iz prehrane namirnice koje mogu pogoršati stanje na koži (citrusno voće, kivi, pšenične prerađevine) jer bolesnici često osjete olakšanje nakon primjene dijetetskih mjera. Kod teških oblika atopijskog dermatitisa kod kojih navedena terapija nije učinkovita koristi se tzv. sistemska terapija. U sistemsku terapiju spadaju razni imunosupresivni lijekovi poput ciklosporina, te najnovija terapija dobivena tehnologijom rekombinantne DNK, odnosno biološka terapija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

'Svaki vođa svojeg tima mora biti autoritet, a to se postiže znanjem i dokazivanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ - YAMMAT

'Svaki vođa svojeg tima mora biti autoritet, a to se postiže znanjem i dokazivanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo ako sve to stavimo u kontekst internetske eksplozije stvaranja sadržaja. O uspješnosti brenda Yammat razgovarali smo s direktoricom Ivonom Kovačević
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu