Obavijesti

Native sadržaj

Foto: Sajema
'Kaj te muči, Njofra?'

Legende s malih i velikih ekrana: Koji zec ima najveće uši, a koji je najpopularniji?

Zečevi, inteligentne, plahe i snalažljive životinje, dio su mnogih kultura, simboliziraju ljubav, sreću i vjeru, vlasnici su mnogih rekorda, ali i legendarne zvijezde te najdraži junaci mnogih generacija

Sadržaj donosi: STOP SHOP

Na svijetu postoji više stotina vrsta zečeva i kunića, možemo ih susresti na svim kontinentima osim na Antarktici. Ove inteligentne i snalažljive životinje dio su mnogih kultura, spominju se u mitovima i legendama, krase zidove u katedralama, sinagogama, pa i špiljama; simboliziraju ljubav, sreću i vjeru, a zanimljivi su i mnogi rekordi koji se tiču ovih životinja.

Primjerice, zec s najvećim ušima na svijetu živio je na farmi u Kaliforniji, a zvao se Nipper Geronimo. Dužina njegovih ušiju iznosila je 79 cm. Guinnessov rekord za najduži zečji skok drži danski zec Yabo, a iznosi 3 metra.

Najveći zec koji je ikad hodao Zemljom bio je menorkanski divovski zec Nuralagus rex. Nastanjivao je sjeverozapadni dio balearskog otoka Menorce prije 3-5 milijuna godina. Težio je prosječno 12 kg, a fosilni ostaci govore nam da je mogao dosegnuti težinu i do 23 kg, što je šest puta više od današnjeg europskog zeca Oryctolagus cuniculus.

Koji je zec najpoznatiji na svijetu?

Vratimo se malo u bližu prošlost i prisjetimo se nekih legendarnih zečeva s velikih i malih ekrana, iz dječjih slikovnica i marketinških kampanja. Svaki odabrani zeko poseban je na svoj način. Koji je vama najdraži, napišite u komentaru.

'Kaj te muči, Njofra?'

Vjerojatno najpoznatiji zeko na našem popisu je Zekoslav Mrkva, zaštitno lice Looney Toonsa i Warner Brosa. Nestašni sivo-bijeli zec, koji obično nadmudri svog prijatelja Patka Dodu, deveti je najportretiraniji filmski lik na svijetu, a ima i svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih. Prvi put se pojavio u kratkom crtiću "Porky's Hare Hunt" 30. travnja 1938., u kojem ga lovac pokušava uloviti, a njegova najpoznatija rečenica "Eh... What's up, doc?" ("Kaj te muči, Njofra?") izrečena je prvi put 1940. godine.

Najbolji Bambijev prijatelj

Jedan od najslađih zečića na našoj listi je Lupko, originalno Thumper. Najpoznatiji Disneyev sporedni lik i najbolji Bambijev prijatelj ime je dobio po svojoj navici lupkanja lijevom stražnjom nogom. Debitirao je u animiranom filmu "Bambi" 1942. godine, a nedugo nakon toga postao je glavni lik mnogih knjiga za djecu. Zanimljivo je da ima svoj zakon, odnosno "Thumperov zakon", koji bi se lako mogao primijeniti u digitalnoj komunikaciji, a koji kaže: "Ako nemaš ništa lijepo reći, radije nemoj ništa govoriti".

Bijeli zec koji uvijek kasni

"Alisa u Zemlji čudesa" omiljena je dječja priča, a napisao ju je Lewis Carroll 1865. godine. Alisine pustolovine počinju kad ugleda bijelog zeca kako projuri uzvikujući: "Kasnim! Kasnim!". Jedan od najdojmljivijih likova iz ove priče poznat je po tome što nosi prsluk, sivkaste hlače i džepni sat, a navodno je inspiriran stvarnim kućnim ljubimcem, zecom po imenu Peter, koji je često lutao po vrtovima Christ Churcha u Oxfordu i radio nestašluke.

The,Rabbit,Is,Late

Neumorni Duracell zeko

Sjećate li se televizijske reklame "Drumming Bunny", koja je prikazivala nekoliko ružičastih zečića kako bubnjaju? Do kraja spota samo je jedan još radio - onaj napajan Duracell alkalnom baterijom. Ovu kampanju pokrenuo je 1973. Mallory Duracell, a osmislila ju je reklamna agencija Dancer Fitzgerald Sample. U Europi je pojam "Duracell Bunny" ušao u narodski jezik kao pojam za sve što traje neumorno, a u Sjevernoj Americi i Australiji pojam "Energizer Bunny" ima sličnu konotaciju.

Tko je smjestio RR-u?

Roger Rabbit prvi se put pojavio u knjizi "Who Censored Roger Rabbit?" iz 1981. Garyja K. Wolfa, a poslije i u Disneyevu filmu "Tko je smjestio Zeki Rogeru?" iz 1988. U filmskoj verziji Roger živi u Toontownu, koji je naseljen animiranim likovima. Smještaju mu za ubojstvo vlasnika Toontowna, pa unajmljuje privatnog detektiva da dokaže svoju nevinost. Ova ekranizacija odličan je spoj animiranog i igranog filma. Film je 1989. dobio tri Oscara, a nominiran je i za mnoge druge nagrade.

Zeko koji nese jaja

Postoje mnoge legende i priče o uskrsnom zecu koji nese jaja, a jedna od njih kaže kako je božica Eostre u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snijegu. Ona ju je pretvorila u zeca kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No budući da je prije bio ptica, ovaj je zeko nastavio leći jaja. On ih je svake godine oslikavao i darivao božici Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život.

Ozbiljnijom analizom podrijetla priče o zecu bavio se i poznati dječji pisac Jacob Grimm, koji je uspio pronaći vezu između Uskrsa i slavenske boginje proljeća, Vesne, povezujući njeno ime s izrazom "Vazam", koji u našem jeziku označava Uskrs.

Easter,Bunny,And,Easter,Eggs,On,Green,Grass,Field,Spring

Dođite na uskrsno STOP SHOP druženje!

Kako dragi nam zečići ne bi skakutali samo po ekranima i slikovnicama, pozivamo najmlađe da tijekom blagdana navrate u STOP SHOP retail park na druženje s uskrsnim Zekom koji će dijeliti besplatna čokoladna jaja. Dok se djeca zabavljaju uz mnoštvo raznih edukativno-zabavnih sadržaja, roditelji i oni malo stariji mogu obaviti najpovoljniju uskrsnu kupnju. Od mode i namještaja do kućnog tekstila i čokoladnog zeca u retail parkovima STOP SHOP šopingira se po najboljim cijenama.

Uskrsni četvrtak i uzbudljiv Egg Hunt!

U četvrtak, 28. ožujka, od 14 do 18 sati, u STOP SHOP-u u Vinkovcima zabavite se uz uzbudljivu igru Egg Hunt i osvojite poklon bon u vrijednosti od 100 eura. Prijaviti se možete preko društvenih mreža.

Sadržaj donosi: STOP SHOP

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka