Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: R-ARCHITECTURE/Unsplash
PRAKTIČNI TRIKOVI

Malu kupaonicu učinite vizualno većom i uspješno iskoristite svaki kutak

Uređivanje male kupaonice zna biti izazovno, no postoje trikovi koje možete poduzeti kako biste kreirali dojam veće prostorije. Saznajte koji će faktori učiniti kupaonicu prostranijom te kako maksimalno iskoristiti mali prostor

Sadržaj donosi Shopaj24

Često se zna dogoditi da prilikom uređenja kupaonice nemamo dovoljno informacija i iskustva, pa odaberemo pločice zahtjevne za održavanje, koje poslije od muke želimo polupati. Isto tako se događa da u maloj kupaonici biramo namještaj i elemente koji je vizualno zatvaraju, pa tako zagušimo prostor. A problem je samim time veći jer je riječ o prostoriji u kojoj se stvari teže, pa zato i rjeđe, mijenjaju nego u drugim dijelovima doma.

Zato je dobra vijest da smo u ovom tekstu na jednome mjestu okupili ključne savjete koji će promijeniti izgled vaše kupaonice, a pritom ne iziskuju potpunu obnovu. Osim što ćete kreirati dojam veće kupaonice, dobit ćete prostor u kojem se osjećate ugodno i opušteno. Što bi ipak trebala biti svrha svake prostorije u vašem domu.

Unesite drvene elemente 

Prema rezultatima nedavnog istraživanja koje je proveo Fixr.com, 50% stručnjaka za dizajn interijera istaknulo je da je uporaba prirodnih materijala jedan od najvećih trendova ove godine pri uređenju kupaonice. Osim uporabe kamena, to uključuje korištenje drva kako bi se kreirala zen atmosfera, bilo da je riječ o podu, stropu, kadi ili umivaoniku. Evo kako iskoristiti drvene elemente u maloj kupaonici.

Za početak je najvažnije iskoristiti prednosti zida. Primjerice, drvene police mogu prostoriju učiniti višom, osobito ako su visoko postavljene. Osim što ćete tako unijeti dozu topline u prostor, dobit ćete dodatno mjesto za pohranu predmeta. Pritom ne zauzimaju prostor na podu koji je u malim kupaonicama ionako vrlo ograničen.

Mnogi bi se sad složili s tim da su pri uređenju kupaonice trebali odabrati umivaonik s više mjesta sa strane. Upravo je to prednost drvenog namještaja po mjeri, koji se može prilagoditi potrebama svakog skučenog prostora. Takav umivaonik ujedno omogućava više mjesta za pohranu, da poslije ne biste morali kupovati dodatne elemente ili poličare koji dodatno zakrčuju prostor. Na fotografiji niže možete vidjeti primjer takvog umivaonika u izvedbi tvrtke Dumbović.

Ostali elementi koji će unijeti dašak prirode u prostor su drveni podložak za walk in tuš, koji će ga učiniti vizualno većim, drvene košare s poklopcem na policama za spremanje sitnica koje stvaraju nered u kupaonici te uske drvene ljestve za odlaganje ručnika.

Obratite pozornost na svijetle nijanse

Tamne nijanse kupaonicu mogu učiniti vizualno manjom, pa birajte svijetle boje kako biste kreirali iluziju većeg prostora. Ipak, budite oprezni s korištenjem bijele boje, osobito u kombinaciji sa sivom, jer kupaonica može djelovati hladno. Premda su minimalistički i monokromatski stil uređenja trenutno vrlo popularni, ako s njima pretjerate, također mogu dovesti do sterilnog izgleda.

Zato je poželjno dodati u prostor pokoji detalj u toploj nijansi. Primjerice, prilikom kupanja, tuširanja i uređivanja sigurno volite slušati glazbu. Prijenosni Blaupunkt radio u nijansi drva savršeno će se uklopiti u vašu kupaonicu i unijeti dozu topline. Sličan efekt imat će i ogledalo s drvenim okvirom.

Dobro rasporedite rasvjetu

Dobro pozicioniranom rasvjetom možete dati sasvim novu dimenziju maloj kupaonici. Kreirajte ambijentalnu rasvjetu pomoću LED traka, koje možete postaviti ispod komode umivaonika ako je ona pričvršćen na zid, ispod svake police ili uz okvir ogledala. Druga opcija suptilnog osvjetljenja su zidne svjetiljke koje po potrebi možete prigušiti.

Rasvjeta mora biti slojevita kako biste stvorili dojam većeg prostora. Stropno svjetlo ne bi trebalo biti jedini izvor svjetlost jer čini prostoriju jednodimenzionalnom. Uz to, suptilna rasvjeta omogućuje vam kreiranje oaze mira i opuštanja koja uvijek dobro dođe nakon napornog radnog dana.

Odaberite odgovarajuće ogledalo

Ono u čemu mnogi griješe pri uređenju male kupaonice jest odabir ogledala premalih dimenzija. Naime, mali prostor ne iziskuje nužno sve male elemente. Kad je riječ o ogledalu, upravo je suprotno. Prirodno svjetlo koje se reflektira od ogledalo otvara svaku prostoriju i čini je prostranijom. Zato je svakako bolje odabrati ogledalo većih dimenzija, no pri postavljanju pazite da nije pozicionirano prenisko kako voda ne bi prskala prilikom korištenja umivaonika.

Također imajte na umu da će uz ogledalo bez okvira kupaonica izgledati luksuzno, a okrugla ogledala učinit će prostoriju "mekšom". Kombinacija ogledala s tamnim okvirom stvorit će profinjen kontrast, osobito u svijetloj kupaonici.

Birajte prozirna vrata tuša

I na kraju, kad je riječ o refleksiji svjetla, prozirna stijenka za walk in tuš također može pomoći u otvaranju prostora i stvaranju prozračnosti. Zato je u malim kupaonicama bolje birati prozirnu stijenku, kao i prozirna vrata tuša, jer bolje reflektiraju svjetlo.

Pritom je korisno znati da danas na tržištu postoje i kukice za vješanje koje se postavljaju na gornju stijenku tuša kako biste s vanjske strane mogli objesiti ručnike, koji su vam tako nadohvat ruke čim izađete iz tuša.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi Shopaj24

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta