Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 33
Foto: PR
PRIJATELJI ILI BIVŠI?

Mislite li da je moguće prijateljstvo nakon ljubavi?

Bez obzira na to koliko ona trajala, raskid ljubavne veze uvijek je za jednu stranu teži i bolniji nego za drugu. Istraživanja pokazuju da postoje četiri glavna razloga zbog kojih želimo i nakon prekida ostaviti bivše partnere u svom životu

Sadržaj donosi: Telemach

Prekid ljubavne veze situacija je u kojoj se svatko od nas nađe barem jedanput u životu. Zanemarivanje, kritiziranje, opravdavanje ili čak ignoriranje partnera tijekom svađe najčešći su razlozi rastanka između dvoje ljudi, smatraju znanstvenici. No kada dođe do prekida, često se postavlja pitanje je li moguće bivši ljubavni odnos pretvoriti u prijateljstvo. Postoje četiri glavna razloga zbog kojih se takav osjećaj budi kod većine ljudi.

Razmišljate li i vi o bivšima?

Bez obzira na to koji je konačan razlog prekida ljubavne veze, mnogi ljudi provode vrijeme žaleći i razmišljajući o tome što su mogli drugačije učiniti kako bi održali svoju vezu na životu. Jedno istraživanje pokazalo je da čak 70% njih još svakodnevno razmišlja o bivšem ili bivšoj. Kad je riječ o odnosima, 50% žena izjasnilo se kako bi opet stupile u seksualne odnose s bivšim partnerom, a s istom se tezom složilo 43% muškaraca.

Single,Envious,Girl,Sitting,On,A,Bench,And,Seeing,An

Što se tiče kontakta i bliskosti s bivšim partnerima, prema istraživanju je u dobrim odnosima ostalo čak 43% ispitanika. Mnogi se, zbog toga, oslanjaju na prijateljstvo s bivšim partnerom, odnosno partnericom, prije svega kako bi ublažili bol zbog prekida. Iako platonska veza zvuči kao odličan način da zadržite bivšeg u svojem životu, može dovesti do nekoliko neugodnih i izazovnih situacija. 

Prijatelji: da ili ne?

Studija objavljena u časopisu Personal Relationships pokazala je da ljudi odlučuju ostati prijatelji sa svojim bivšima iz četiri razloga. To su sigurnost, praktičnost, miroljubivost i neriješene romantične želje. Dakle, prijateljstvo s bivšim radi sigurnosti i praktičnosti vjerojatno će imati pozitivne rezultate. Kad nekoga dobro poznajete, vjerujete mu i oslanjate se na njegovu emocionalnu podršku i pomoć. Prijateljstva koja se rađaju upravo iz spremnosti da budemo tu jedni za druge u teškim vremenima su iskrena. Ako je ovo situacija između vas i vašeg bivšeg, prijateljstvo vam neće predstavljati probleme. Slično tome, ako imate zajedničko dijete ili možda radite na istome mjestu, prijateljstvo se temelji na praktičnoj potrebi. Takva prijateljstva nakon ljubavnog odnosa također mogu biti korisna.

Young,Married,Couple,Breaking,Up.,Angry,Woman,Leaving,Home,With

Prijateljstvo može postati problem ako ste prijatelji s bivšim samo zato što to u vama budi osjećaj mira i sigurnosti ili zato što jedno od vas gaji neriješene romantične želje. Takva prijateljstva naprosto nisu dugog vijeka, a ona koja proizlaze iz neriješenih romantičnih želja mogu dovesti i do slomljenog srca i ljubomore. Budite iskreni prema sebi i zapitajte se zašto želite svog bivšeg ili bivšu u životu.

Moguća depresija i anksioznost

Nakon prekida dobro je potpuno se odvojiti od partnera. Stručnjaci vjeruju da je potrebno 11 tjedana da prebolite prekid, a ako vi i vaš bivši ostanete bliski prijatelji, to će omesti tzv. proces ozdravljenja od prekida. Iako može biti utješno osjećati da ih niste potpuno izgubili, teško je odrediti granicu između romantičnog i platonskog jer vam je prekid još svjež. Istraživači su također otkrili da su tzv. on-again-off-again odnosi vrlo stresni i mogu dovesti do ozbiljnih problema, poput depresije i anksioznosti. Isto tako, postoji mogućnost da se jedno (ili oboje) od vas upusti u vezu, koja, očito, nije imala svijetlu budućnost.

Angry,Hysterical,Woman,Tearing,Photo,Of,Happy,Couple,,Erasing,Memories

Prije svega, dajte sebi vremena i oporavite se od prekida prije nego što razmislite o mogućnosti da budete prijatelji s bivšim. Raskid je jasan znak da vaša veza nije uspjela onako kako ste se nadali. Premda ste možda dali sve od sebe, nekad je bolje odustati od odluke da budete par s nekim tko vam ne paše. To, naravno, ne znači da ćete zauvijek biti samci, i dalje ćete upoznavati nove ljude i stvarati nove veze.

Promjene su sastavni dio života i od njih ne treba zazirati. Kakve god bile, šanse da će vam promijeniti život na bolje uvijek su pedeset posto.


Zato što nas promjene čine onime što danas jesmo, pokrećemo Muzej statusa, jedinstveno web mjesto koje će nas podsjećati tko smo bili i koliko smo daleko odmaknuli. Uključite se i proslavite napredak koji ste postigli u životu tako što ćete s nama podijeliti screenshot starog statusa ili priče s društvenih mreža i reći nam što vam se u životu promijenilo. Najinspirativnije objave nagrađujemo fantastičnim nagradama >>> Muzej statusa!

Sadržaj donosi: Telemach

Komentari 33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta