Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL/ilustracija
POČASTILI SE UZ FINO I ZDRAVO

Mljac, salata! Pobjedničko jelo projekta 'Budi chef škole' uvrstili u meni OŠ Gustav Krklec

Na listi školskih jela OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu od sada će se naći i recept Lucije Šabarić, pobjednice dječjega kulinarskog natjecanja u organizaciji 24sata kojem je cilj bio na kreativan način promicati zdravu prehranu u školama

Powered by Lidl

Bio je to pravi kulinarski party u školskoj kuhinji OŠ Gustava Krkleca. Mirisali su slasna piletina, svježe narezano povrće i divan preljev koji je začinio ovo zdravo i ukusno jelo. Djeca nižih razreda razgrabila su zdjelice sa salatom, zveckao je pribor za jelo iako je nekima bilo baš fora jesti i drvenim štapićima.

Tražila se porcija više, a sva djeca oduševljeno su degustirala salatu ukrašenu čipsom koju su pripremile chefice - Lucija Šabarić, pobjednica projekta "Budi chef škole", i njezine asistentice - prijateljica Lucija, s kojom se u paru i prijavila na natjecanje, te Erin Varga, drugoplasirana iz finala, koja joj je ovom prilikom pomagala sjeckati povrće i meso. Djeca su čestitala cheficama, koje su pripremile pravu gozbu, a svečanim partyjem i službeno je pobjednički recept uvršten u meni OŠ Gustava Krkleca, koja je partner ovog hvalevrijednog projekta. 

Savršeno se snašle u kuhinji

Lucija Šabarić učenica je OŠ Sveta Nedelja, Područne škole Kerestinec, a sa svojom prijateljicom Lucijom stigla je na party mnogo ranije kako bi stigla sve pripremiti. Dočekale su je vrijedne kuharice, a Lucija se brzo snašla s velikim zdjelama i kuhačama. Prvo su ona i prijateljica izrezale povrće, a potom bijelo pileće meso na kockice, koje su nakon toga ispekle.

- U salatu smo prvo složile matovilac, na kolute narezani poriluk, rajčicu i salatu, a zatim komade pečene piletine i sve smo prelili umakom od maslinova ulja, limuna i papra te ukrasili bosiljkom i tortilja čipsom. Vrlo mi je drago da nam se pridružila i Erin, a u svemu su nam pomogle i super tete kuharice Božica Šašo i Marijana Kalisar - rekla je chefica Lucija i dodala da je vrlo sretna što će baš njezino jelo postati dio školske kuhinje. 

Spretne kuharice pomogle su cheficama s pranjem i čišćenjem salate, odvajanjem mesa od kostiju i serviranjem, a nama su otkrile da će Lucijino jelo sigurno postati jedno od omiljenih.

- Djeca jako vole školske obroke i iznenadili biste se koliko njih obožava salatu i variva. Neki dan smo imali kelj, doslovno smo iscijedili sve iz zdjela jer im je bilo fino. Mi kuharice trudimo se namirnice pripremiti ukusno, a mogu kazati da meni koji provodimo djeca obožavaju. Fino je i zdravo, pa smo sigurne da će se zato i Lucijin recept dobro uklopiti - kazale su nam kuharice OŠ Gustava Krkleca.  

Inače, Lucijina povrtna salata sa sočnom piletinom proglašena je najboljim jelom u finalu dječjega kulinarskog natjecanja "Budi chef škole", koje je sredinom rujna bilo u zagrebačkom Rougemarin parku. Lucija je tad u sjajnom kulinarskom showu, pod pokroviteljstvom Lidla te uz asistenciju poznatih chefova Marina Medaka i Maria Mihalja, odnijela pobjedu. Za nagradu je, između ostalog, osvojila paket Lidlovih zdravih namirnica kako bi kod kuće nastavila kreirati zdrave recepte. Prema rezultatima istraživanja svježine koje je proveo GfK, Lidl je osvojio prvo mjesto za voće i povrće u kategorijama svježina, kvaliteta te omjer cijene i kvalitete.

Uz mamu je sve lakše 

Lucija je za natjecanje čula u školi od učiteljice Mirjane Šmit, inače poznate food blogerice, a u prijavi za natječaj pomogla joj je mama Lidija Šabarić.

- Lucija je otprilike znala što bi htjela i moram priznati da je sama osmislila sve sastojke. Ja sam pomagala samo u pripremi i slaganju umaka. Sama je napisala i recept i vrlo sam ponosna što je pobijedila. S nastupom u finalu izgubila je tremu pred publikom i mislim da je sudjelovanjem u ovom projektu stekla divno iskustvo, a tako bi bilo i da nije pobijedila. Kao roditelj smatram da su ovo sjajni projekti za djecu - istaknula je Lidija. 

Važnost zdrave prehrane

Cilj projekta "Budi chef škole" bio je istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti učenike da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu. Dobro izbalansirana prehrana ključni je preduvjet za zdravlje organizma i pravilan rast, a svakako je i dobra prevencija rastućeg problema kod djece, prekomjerne težine. Hrvatska je, prema zadnjim istraživanjima, sedma zemlja po pretilosti mladih od 39 zemalja Europe. Oko 65 posto odraslih u Hrvatskoj nedovoljno je fizički aktivno, a čak 35 posto osmogodišnjaka prekomjerno je teško. Upravo zato kroz Nacionalni program Živjeti zdravo promiču tezu kako prevencija neaktivnosti i pretilosti mora početi još u vrtićkoj i školskoj dobi. 

Školske radionice o zdravoj prehrani

OŠ Gustava Krkleca već generacijama razvija svijest o važnosti svakodnevne zastupljenosti voća i povrća u obrocima, a provode ih u okviru teorijske edukacije. Posebnu važnost i naglasak stavljaju na praktičnu primjenu naučenog.

- Učitelji razredne nastave tijekom cijele školske godine provode radionice o važnosti pravilne prehrane, a u predmetnoj nastavi obuhvaćamo to kroz izvannastavne aktivnosti ili kroz međupredmetne teme, primjerice u okviru radionica, predavanja, posjeta u školi i gostovanja pojedinih grupa izvan škole. Zahvaljujući obnovljenom vrtu, već nekoliko godina imamo ekološko sjeme, tako da učenici aktivno tijekom školske godine prate rast i razvoj od sjemena do ploda, uključujući sve segmente razvoja i brige o voću i povrću: salate, tikvice, luk, špinat, krastavci, paprike, jagode u razini visokih gredica, a tu je i grmoliko voće, kupine i maline. Sve je prihranjivano ekološkim gnojivima - istaknula je ravnateljica škole Marija Luković te dodala kako je ponosna što je upravo OŠ Gustava Krkleca bila partner projekta "Budi chef škole".

Powered by Lidl

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...