Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
PAZITE NA POSUĐE

Možda ste već i pogriješili: Evo što nikako ne biste smjeli prati u svojoj perilici posuđa

Perilice posuđa odličan su pomagač u kuhinji, a kako bi trajale što dulje, potrebno je pažljivo birati kojim ih posuđem punimo. U nastavku otkrivamo čemu definitivno nije mjesto u perilici, ali i treba li suđe prije perilice dodatno ispirati

Sadržaj donosi: Gorenje Hrvatska

Prilikom biranja kuhinjskih uređaja, perilice posuđa često su na vrhu našeg popisa. Zbog praktičnosti su postale luksuz u kuhinji koji nam štedi mnogo vremena, ali kako bismo osigurali da nam ovaj kuhinjski uređaj služi što dulje, važno je znati koje posuđe ne smijemo stavljati u perilicu posuđa. Naime, stavljanje pogrešnih stvari u perilicu moglo bi rezultirati dodatnim troškovima jer jaki deterdženti i mlaz vode u perilici mogu oštetiti određeno posuđe, a postoji mogućnost i da se perilica pokvari.

U nastavku doznajte koje posuđe treba ipak prati ručno i u sudoperu, a otkrivamo vam i treba li posuđe prije stavljanja u perilicu dodatno isprati.

Perilica vs. oštrica, bakar, kristal

Svi znamo da su perilice posuđa koristan dodatak svakodnevnom životu, ali često se zanemaruje da nisu namijenjene za svaki kuhinjski predmet. Ono što ne biste nikako smjeli stavljati u svoju perilicu su oštri noževi visoke kvalitete jer im naprosto skraćujete životni vijek. Ovisno o vrsti deterdženta koji koristite, proces pranja unutar perilice može dovesti do hrđe ili korozije na oštrici noža. Umjesto toga, odvojite vrijeme za ručno pranje oštrih noževa i ne zaboravite - osušite ih odmah nakon pranja!

Set,Of,Kitchen,Knives,On,A,Board,,Top,View

Isto tako, neprianjajući lonci i tave nisu poželjni gosti u perilicama posuđa, osim ako u uputama proizvođača izričito nije navedeno da se mogu prati u perilici. Naime, perilica posuđa pruža vrlo temeljito čišćenje i dizajnirana je da ukloni komadiće hrane s tanjura te očisti gomilu posuđa u jednom potezu. No to ne znači da su programirane za delikatan tretman neprianjajućeg posuđa jer mlaznice u perilici mogu brzo oštetiti premaz. Ono što možete očekivati je ljuštenje premaza tijekom kuhanja i uništavanje hrane koju ste htjeli pripremiti. Bakrene lonce i tave također je najbolje izostaviti iz perilice posuđa i preporučuje se da ih ručno peremo blagim sapunom.

Ako se u vašoj kuhinji krije i neko prekrasno antikno posuđe, onda s ovim dragocjenim predmetima treba postupati pažljivije. Primjerice, ručno puhane ili ručno oslikane čaše ne smijete stavljati u perilicu jer se mogu uništiti, a isto je i s kristalnim čašama. Ne zaboravite i da staru keramiku, fini porculan ili osjetljivo staklo treba isprati u sudoperu nježnom četkom ili krpom i ostaviti da se osuši na sigurnome mjestu, umjesto da ih izlažete jakim mlazovima perilice posuđa.

Empty,Antique,Porcelain,Tea,Cup,Isolated,On,Lace,Table,Cover

Drvu nije mjesto u perilici

Premda je drveno kuhinjsko posuđe, poput dasaka za rezanje, često visoke kvalitete, upravo mu zbog toga nije mjesto u perilici posuđa. Drvo bi s vremenom moglo istrunuti jer je dugo izloženo vodi, a na uništenje utječu visoke temperature i jaki vodeni mlazovi koji nagrizaju zaštitni sloj. Ručno pranje drvenog posuđa i njihovo brzo sušenje najbolji je način da osigurate njihovu dugovječnost.  

Interior,Of,Stylish,Kitchen,With,Utensils,And,Dinnerware,On,Counter

Ni kuhinjska pomagala poput cjediljki i ribeža nije pametno staviti u perilicu suđa. Kad je riječ o cjedilima prevučenima emajlom, osim što se s njih pranjem skida sloj emajla, oštri rubovi mogu oštetiti stalke za posuđe unutar perilice te bi stalci mogli početi hrđati. Što se tiče ribeža, male rupe koje koristimo za ribanje voća i povrća mogu se začepiti kad se stave u perilicu posuđa. Ove predmete najbolje je čistiti ručnim pranjem!

I sad je vrijeme da razbijemo jedan mit. Naime, na svijetu postoje dvije vrste ljudi - oni koji ispiru suđe prije nego što ga ubace u perilicu i oni koji to zanemaruju. Ispostavilo se da prethodno ispiranje posuđa prije punjenja u perilicu ipak nije potrebno jer može učiniti više štete nego koristi. Stručnjaci kažu, ako prethodno isperete svoje posuđe, zapravo biste mogli prevariti svoju perilicu posuđa da misli da vam je potrebno samo lagano pranje, a ne neki jači program.

Uvijek čisto i suho posuđe

A da biste svojoj obitelji svaki put osigurali ultra čisto i savršeno suho posuđe, odaberite novu Gorenje UltraClean perilicu posuđa s novim značajkama koje pojednostavljuju vašu svakodnevicu. Novi program ExtraHygiene s UV tehnologijom podiže higijenu na višu razinu. Oponaša proces sterilizacije uključivanjem dodatnog ispiranja hladnom vodom, nakon čega slijedi produljeno pranje vrućom vodom na 70°C kako bi se uklonilo 99,9% svih bakterija. Funkciju UV tehnologije možete koristiti u bilo kojem trenutku u kombinaciji s programima Eco, Auto, Intensive, Daily, Night and Hygiene.

Woman,Takes,A,Glass,Out,Of,The,Dishwasher,While,Standing

No nakon savršenog čišćenja ne morate brinuti o kapljicama vode na svježe opranom posuđu jer inovativna tehnologija SmartUltra Dry osigurava potpuno suho posuđe. Nakon ciklusa pranja ventilator se aktivira i uklanja svu vruću paru iz kade za pranje posuđa. Vrata perilice posuđa automatski se malo otvaraju kako bi pustila svjež zrak, tako da se oprani predmeti poput plastičnog posuđa potpuno osuše.

Budući da svi težimo jednostavnosti života što je više moguće, novu perilicu posuđa Gorenje UltraClean možete jednostavno povezati i putem Wi-Fija i aplikacije ConnectLife na svome mobilnom uređaju. Putem aplikacije možete daljinski aktivirati programe i funkcije, primati obavijesti  i upravljati uređajem.

Registrirajte svoju kupnju Gorenje perilice posuđa i kao poklon dobivate paket Finish tableta za strojno pranje posuđa. Promocija traje od 20. rujna do 15. studenog 2023. Otkrijte više o promociji i novim perilicama posuđa Gorenje UltraClean na gorenje.hr i odaberite novog heroja za svoj dom.

Sadržaj donosi: Gorenje Hrvatska

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...