Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Na vrhuncu karijere dala otkaz i pokrenula biznis, niti bolest djeteta nije ju zaustavila

Sadržaj donosi: Hrvatski Telekom

Na vrhuncu karijere dala otkaz i pokrenula biznis, niti bolest djeteta nije ju zaustavila
5

Slovenka Marjeta Lampret 2018. svoju ljubljansku adresu zamijenila je onom riječkom. Na vrhuncu svoje karijere odlučila je upustiti se u privatni biznis i pokrenuti poslovanje u Hrvatskoj. Danas ženama nudi zdrave dodatke prehrani

Inače Slovenka, a danas ponosna Riječanka, Marjeta Lampret 2018. godine odlučila je pokrenuti vlastiti biznis. Nakon uspješne karijere u Sloveniji poslovnu sreću pronašla je u Hrvatskoj, a za našu zemlju vezana je odmalena jer je kao djevojčica dolazila kod bake u Istru. S Marjetom smo razgovarali o njezinu poslovnom putu i preprekama na koje danas nailaze poduzetnici, a posebno žene. 

Ostvarila je svoj san

Kad se preselila u Hrvatsku, Marjeta je imala siguran posao. Bila je direktorica u jednoj tvrtki koja je proizvodila dodatke prehrani, a nakon samo godinu dana shvatila je da želi ostvariti svoj san i pokrenuti vlastiti biznis. Njezin poslovni put, kaže, nakratko je zaustavila trudnoća u 40-im godinama, i to u doba pandemije, kad je poslovanje moralo stati.  

- Bio je to velik izazov za mene jer sam morala zadržati svoju firmu, biti trudna i roditi. Ubrzo nakon što sam rodila, kćeri je postavljena dijagnoza hipotonije (stanje smanjenog mišićnog tonusa). Umjesto da sam se s rodiljskog dopusta vratila na posao, ja sam morala vratiti se njegovati svoje dijete. Njoj je potrebno više vremena i pomoći, tako da se i danas prvenstveno borim za nju i njezino zdravlje. To oduzima mnogo vremena, ali istodobno, ljubav prema poslu i poduzetništvu je jaka, pa nalazim balans između tih dviju obaveza - iskreno ističe Marjeta. 

Oduvijek je znala, dodaje, da želi raditi razne dodatke prehrani, a tako se i rodio njezin brend Biostars. U vrijeme trudnoće i nakon porođaja, kaže, shvatila je da će se posvetiti dodacima prehrani koji su prvenstveno fokusirani na žensko zdravlje. Marjeta smatra da dodacima prehrani koji su danas na tržištu nedostaje okusa i kvalitete.

- Zato sam za početak odlučila napraviti Premium Beauty kolagen Biostars, koji ima u sebi najkvalitetniji riblji kolagen iz Francuske. U kolagenu su i velike količine vitamina C i MSM minerala od čak 500 miligrama, i za razliku od drugih kolagena ima prirodne prebiotike akacije, probavni enzim papaje i jedan tajni sastojak, a to je ekstrakt gorke naranče, koji zapravo ubrzava metabolizam i prirodni je bioflavonoid. Tu su hijaluron, cink, selen, biotin, vitamin E, a dodana je i prirodna aroma ananasa i malo stevije - otkriva naša sugovornica dodajući da je okus vrlo lagan, a priprema brza. 

Osim Premium Beauty kolagena, u svojoj ponudi Marjeta ima Womens Beauty Biotic Biostars, kapsule koje su kompleks prebiotika, probiotika i probavnog enzima. U kapsule su dodani i prirodni ekstrakti bobica Camu Camu, koje su prirodni vitamin C, i ekstrakt brusnice te vitamin ljepote biotin. Svi sastojci su u prirodnoj veganskoj kapsuli, a recept za balans savršenog okusa i zdravih sastojaka Marjeta je tražila gotovo pola godine.  

- Za pravu recepturu bilo je potrebno mnogo vremena jer je teško pogoditi pravi omjer, a da istodobno dodatak prehrani bude kvalitetan. Malo mi je sve skupa otežavala regulacija dodataka prehrani u Hrvatskoj jer su sastojci veoma ograničeni, pa sam morala i na taj dio paziti - kaže Marjeta.

Sastojci stižu iz Francuske, Brazila i Perua

Sastojke za sve svoje proizvode Marjeta nabavlja iz cijelog svijeta. Posebno je važno istaknuti, kaže ona, da su svi sastojci iz prirodnog okruženja jer jedino tako imaju prava svojstva koja u konačnici daju rezultate. 

- Riblji kolagen nabavljam iz Francuske jer sam jedino tamo dobila potpunu, čistu kvalitetu, koju sam tražila, a većinu vitamina nabavljam iz Europske unije. Biljka Camu Camu dolazi iz Brazila i Perua jer jedino ondje uspijeva i dobivaju se najbolji plodovi - objašnjava naša sugovornica. 

S obzirom na to da je mnogo godina radila u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, Marjeta je mišljenja da je u Hrvatskoj posljednjih 10-ak godina porasla potražnja za zdravom prehranom i briga o izgledu.

- Sve više ljudi koriste dodatke prehrani u svrhu boljeg života, ljepote, zdravlja, a mislim da ih je i pandemija malo pogurala u tom smjeru. Važno je birati ekološke namirnice ili lokalne svježe prirodne sastojke. I sama prehrana je na taj način zdravija - kaže Marjeta. 

'Nije lako, ali nemate što izgubiti'

Iako joj poduzetnički put nije bio niti malo lagan, Marjeta nikad nije zažalila što je pokrenula svoj biznis. Sretna je, kaže, što joj je kći svakim danom sve bolje te se nada da će uskoro imati više vremena koje će moći posvetiti razvoju svog poslovanja. 

- Na početku je sve bilo pomalo zastrašujuće i nesigurno. Nakon što sam radila u sigurnim tvrtkama, pokrenuti nešto svoje za mene je bio velik korak, ali i uzbudljivo vrijeme, u kojem sam se snašla. Nekako sam sebi u glavi tad posložila da, ako sam mogla raditi za sve te druge firme u životu, zašto ne bih i za sebe... To me dandanas motivira. Jedino su mi zasmetale vrlo loše naknade u Hrvatskoj za trudnice i majke. To bi pod hitno trebalo promijeniti, pogotovo kad se poduzetnice kao ja nađu u tome da moraju održati firmu živom kako bi im sve te naknade platili - ističe Marjeta i dodaje da bi svakome preporučila ulazak u poduzetništvo, prvenstveno zbog dobivenog znanja i iskustva. 

No ono što je Marjeti pomoglo već u samim počecima je postojanje web stranice i pouzdanog partnera koji svaki problem može riješiti bez odugovlačenja.  

- S obzirom na to da se sav moj posao temelji na digitalnom poslovanju htjela sam da proces prelaska web stranice u web shop bude jako jednostavan i brz. U tome su mi pomogli digitalni stručnjaci Hrvatskog Telekoma koji su shvatili da je meni kao poduzetniku najbitnije vrijeme, odnosno da posao mogu, a i moram odraditi u nekoliko sekundi. Proces prelaska u web shop je bio brz te su sve moje želje proveli u stvarnost. Iako je web shop za sada još uvijek novi, primjećujem lagani porast u poslovanju i bolji brending. U budućnosti imam još puno planova za ulaganje u marketing pa će tako, nadam se, rasti i sam web shop i prodaja - zaključuje Marjeta, dodajući da od svojih proizvoda želi napraviti brend koji je vrijedan zvijezda.

U današnjem digitalnom vremenu web shop i web stranica više nisu nešto što si mali poduzetnik ne može priuštiti. Uz pouzdanog partnera web shop i web stranica postaju pristupačni bez obzira na veličinu vaše tvrtke ili obrta. Stoga, ako i vi imate proizvod, a nemate web stranicu i/ili web shop, prijavite se na natječaj Minutu izdvoji, web stranicu osvoji! i osvojite kreiranje web shopa ili web stranice za svoje poslovanje.

Fill out my online form.

Sadržaj donosi: Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’
KVAKA24

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’

Manuela Šola je uspješna poduzetnica. Predsjednica je Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Dopredsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te vlasnica i direktorica poduzeća Komunikacijski laboratorij. Ispričala nam je savjete za sve koji kreću u poduzetništvo

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode
PRIJAVITE SE!

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode

Radionica će se održati 20. svibnja u 13 sati u Obrtničkoj komori u Zagrebu. Stručnjaci iz područja intelektualnog vlasništva pružit će poduzetnicima informacije o tome kako prepoznati i zaštititi intelektualno vlasništvo
RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima
PROMO

RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima

Raiffeisen banka u sklopu svog programa preporuke Prijatelji po računu, osim nagrađivanja novih i postojećih klijenata fizičkih osoba, nagrađuje i postojeće klijente koji preporuče RBA malim poduzećima i obrtnicima