Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Najbolji alati za uređivanje i obradu fotografija na mobitelu

Najbolji alati za uređivanje i obradu fotografija na mobitelu
7

Lako je razvrstati tu gomilu aplikacija u nekoliko osnovnih kategorija. Tu su one koje žele biti kao Photoshop, one srednjeg ranga nude od svega pomalo, a najjednostavnije su one kojima je prvi cilj zabava

Nakon godišnjih odmora mnogi od nas na mobitelima imaju gomilu neobjavljenih i netaknutih fotografija za koje mislimo kako nisu dovoljno dobre da ih ikome pokažemo, a kamoli objavimo na društvenim mrežama. No današnji pametni telefoni performansama su otišli toliko naprijed da mogu snimiti izvrsne fotografije a da se ne morate mnogo mučiti, a i dovoljno su snažni da na njima možete te fotografije detaljno "ispeglati" i urediti. Zadaci su to za kakve je nekad trebalo stolno računalo, a danas sve to bez teškoća odradi telefon poput Huaweijeva modela P40 Pro, koji pritom i snima spektakularne fotografije.

Imate li P40 Pro, lako ćete se naći u velikoj nedoumici jer na raznim trgovinama i web stranicama nudi se mnogo moćnih i manje moćnih alata, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako ćete pronaći one najbolje. Lako je razvrstati tu gomilu aplikacija u nekoliko osnovnih kategorija.

Za svakog ponešto

Tu su one koje žele biti poput Photoshopa i nude milijun raznih sitnica koje možete podesiti i promijeniti te su namijenjene profesionalcima koji u pokretu žele imati približno jednake mogućnosti obrade fotografije kao i na moćnim radnim postajama kod kuće. Imamo tu i one u "srednje teškoj" kategoriji, koje nude opciju da sami kontrolirate dio postavki, ali pomoću algoritama obave za vas i teže zadatke. A potom imamo i one koje će od vas tražiti najmanje truda. Namijenjene su raznim društvenim mrežama i brzopoteznim efektima te ubacivanju raznih dodataka, poput stickera, kako bi "uređivanje" fotografije bilo zabavno.

Mnoge od njih lako ćete pronaći na AppGallery trgovini, koja je doživjela ogroman procvat, no alat koji će vam biti od velike pomoći je Petal Search. Riječ je o naprednoj tražilici koja vam za svaki pojam može izlistati rezultate s interneta, video ili fotografije i vijesti, no i povezane aplikacije. I tu leži njezin čar. Petal Search će vam za svaki upit izlistati i izvore kako biste znali koliko su vjerodostojni rezultati.

LIGHTX

Upišete li, recimo, LightX, dobit ćete i informaciju kako je riječ o verificiranoj aplikaciji koja je dostupna na AppGallery trgovini.

Riječ je o besplatnoj aplikaciji koja nudi mnogo atraktivnih opcija, poput alata za promjenu pozadine, manipuliranje bojama i spajanje fotografija. Tu su i mogućnosti izrade kolaža, manipuliranje oblicima, zamagljivanje, ali i neizostavni stickeri.

AIRBRUSH

Među verificiranim aplikacijama također se nalazi AirBrush, koji je fokusiran na ljude i portrete, pa nudi niz alata za uređivanje selfieja ili portretne fotografije, poput uklanjanja prištića, efekta crvenih očiju, zaglađivanja kože ili posvjetljivanja zubi. Moći ćete i zatamniti svaku pozadinu kako biste istaknuli portret. Ova aplikacija nudi se na pretplatu, ali može se i isprobati besplatno.

FOTOR

Verificirani Fotor spada među najpopularnije alate za obradu fotografija s više od 350 milijuna korisnika diljem svijeta, no nije najjeftiniji. S liste popularnih opcija za uređivanje fotografija treba izdvojiti obrezivanje, rotiranje, kontrast, ekspoziciju, sjene, a tu je i više od 100 različitih filtara.

ADOBE

Veliki Adobe nudi gomilu različitih aplikacija koje su prvi odabir mnogih fotografa već godinama, a neke od najpopularnijih su Lightroom i Photoshop Express. Petal Search će vam ponuditi aplikaciju te sam skinuti instalacijski .apk paket te ponuditi da ga obriše nakon što se aplikacija instalira. Isto će učiniti i za Photoshop Express. Naravno, ono na što treba računati kod Adobeovih aplikacija je potrebna pretplata za Adobeov Creative Cloud.

Photo Effects Pro

Photo Effects Pro u prvom je redu namijenjen ljubiteljima filtara i raznih efekata, a ovdje će vam biti dostupni deseci raznih dodataka. Tu je i opcija da prstom crtate po fotografiji, a nudi se tek nekoliko alata za editiranje fotografija. Prednost aplikacije je u tome što je besplatna, a možete je skinuti preko Petal Searcha.

PIXLR

Pixlr je još jedan moćan alat koji se nudi kroz Petal Search, a iza njega stoji div AutoDesk. Pixlr spada među moćnije alate s odličnim brzopoteznim opcijama za uređivanje fotografije, no nudi i priliku da uronite u različite alate i opcije koje možete koristiti. Tako fotografije možete presvući raznim filtrima, ali i izbijeliti zube te ukloniti prištiće.

PRISMA

Ovo je jedan od neizostavnih alata za uređivanje fotografija koji je izazvao oduševljenje mnogih kad je osvanuo s opcijama da fotografijama dodate različite umjetničke stilove. Stotine stilova privukle su više od 120 milijuna korisnika i stvorile veliku zajednicu oko Prisme, koja neće zahtijevati mnogo resursa od vašeg telefona, a naći ćete je kroz Petal Search.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...