Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 30

Ne nasjedajte, raskrinkan još jedan pokušaj prevare građana

Powered by HANFA

Ne nasjedajte, raskrinkan još jedan pokušaj prevare građana

Online trgovanje dionicama nikad nije bilo dostupnije, pa ne čudi što se sve više građana, privučenih dobrom zaradom, u to upušta. Uz već poznate rizike ulaganja u ovaj tip vrijednosnih papira postoje i oni dodatni, o kojima ulagači malo znaju, a spadaju u domenu sigurnosti

Iako brza i laka zarada zvuči vrlo primamljivo, često ćete više izgubiti nego profitirati. Upravo je zato Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) izdala brošuru "Na što obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima", koja upozorava ulagače na lažne i samoprozvane brokere te pomaže građanima da lakše prepoznaju pokušaje prijevare.

Pregršt je trikova kojima se prevaranti koriste u ostvarenju tog cilja, a upravo na neke od njih ljudi "nasjednu" jer ih zaintrigira pop up oglas na webu koji im jamči veliki profit uz vrlo mali ulog. Nakon toga slijede telefonski pozivi u kojima su lopovi često prijateljski nastrojeni pa vas uvjere na dodatne i veće uloge. Prije nego što uopće možete i zamisliti, uloženi novac nikad vam neće biti vraćen, a dodatna zarada ostaje samo dio lovačkih priča i skupa lekcija za dalje.

'Igre' bez granica

Ovakve situacije nisu prisutne samo u inozemstvu, a svježih primjera ima i na našem tlu. Na sličnu shemu nedavno je nasjela i jedna Dubrovčanka, koja je posljednjih godinu dana dobivala upute nepoznatih osoba koje su se predstavljale kao brokeri, a čije je oglase pronašla na internetu. Uplaćivala je novčane iznose tvrtkama sa sjedištem na Cipru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pri čemu joj je bilo obećano da će joj se uloženi novac vratiti uz dobit. Nakon što se pobliže informirala o tvrtkama s kojima je poslovala, shvatila je da je žrtva međunarodnih prevaranata koji su je oštetili za 130.000 eura.

- Građanima se učestalo putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica. Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili društva koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge - upozoravaju iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

- Često je riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Maršalovi Otoci i slična područja poznata po slabijoj regulaciji - poručuju.

Postoje nedavni primjeri telefonskih poziva iz drugih zemalja, često uz pozivni broj +44 iz Velike Britanije, tijekom kojih građanima na lošem hrvatskom jeziku nude ulaganja u dionice i CFD-ove te pritom ističu da fond koji zastupaju ima ugovor s HANFA-om. To je odmah znak za veću uzbunu jer HANFA kao regulator nikad ne sklapa nikakve ugovore s takvim fondovima te ne daje telefonske brojeve i kontakte trećim stranama kako bi vas oni mogli zvati.

Kako prepoznati prevarante?

Vjerojatno ste i vi na internetu naletjeli na oglas koji vam nudi odličnu zaradu u kratkom roku. Riječ je o online stranicama tzv. trgovinskim platformama, kojima upravljaju razna investicijska društva, poznatija kao brokerska društva. Vama, kao potencijalnom klijentu, putem kreiranja računa omogućuje se kupnja i prodaja dionica te praćenje vrijednosti vaše investicije. 

Možda zvuči privlačno s par klikova trgovati online, ali HANFA upozorava da ne nasjedate na ponude brze i lake zarade, već da trgujete samo onim instrumentima koje razumijete i to putem ovlaštenog brokera. Problem nastaje kad se registrirate na neku takvu online platformu pod vodstvom brokerskog društva koje za to nema ovlaštenje ili nije licencirano od strane Europske unijeU tom je slučaju još teže otkriti radi li se o prijevari i hoćete li zbog takve ponude ostati bez svog novca.

Ako vam osoba koja vas je nazvala ne želi reći naziv brokerskog društva, a na online trgovinskoj platformi ili dokumentima ne navode se naziv i adresa društva, ne ulazite u takav poslovni odnos, poručuju iz HANFA-e.

Znakovi za uzbunu

Osim što jamče sigurnu zaradu, ovakve sumnjive tvrtke nude mentora koji će vam "pomoći" prilikom trgovanja. Koriste se žargonskom terminologijom i često pojam dionica izjednačavaju s kompleksnim financijskim izvedenicama. Još jedan mamac je otkrivanje velikih tajni poslovanja ako im ustupite svoje kontakt podatke, a kao pokriće navode kako su svjetski poznate osobe došle do velikog profita prateći njihove jednostavne korake.

Ako ste već pristali na takva ulaganja ne znajući pozadinu priče, znakove za uzbunu možete primijetiti ako vas konstantno nagovaraju na uplatu sve većeg novca. Isto tako, osobu koja vas je kontaktirala ne možete dobiti na telefonski broj s kojeg vas je zvala, a ako tražite natrag svoj novac, oni su baš tad "uzeli godišnji" ili "završili u bolnici". Izlike su beskrajne, ali nikako ne uplaćujte dodatni novac nego ustrajte na isplati svog, a slučaj svakako prijavite policiji. Informiranje prije investiranja svog zarađenog novca ključ je svega, a ulaganje vremena u financijsku pismenost može spriječiti nasjedanje na manipulatorske pothvate onih koji se žele dočepati vašeg novca.

Budite odgovorni kad je riječ o novcu - upravljajte svojim životnim standardom i planirajte svoju budućnost uz dobro promišljene odluke, a u tome će vam pomoći portal Novac za sutra

Powered by HANFA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30
VIDEO

Kako novac 'curi' kroz prste?
POBOLJŠAJTE FINANCIJE

Kako novac 'curi' kroz prste?

Danas živimo u potrošačkom društvu, u kojem se značajan dio ekonomije zasniva na potrošnji, koja je nerijetko impulzivna i neplanirana. U nastavku saznajte koji su najčešći razlozi zbog kojih gubimo novac

Kakve financijske odluke donijeti u 2021. godini?
VRIJEME ZA PROMJENE

Kakve financijske odluke donijeti u 2021. godini?

U 2020. godini brigu smo, osim zdravlja, usmjerili i na financije. Iako su se neki građani našli u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, drugi su pak uštedili koju kunu zbog promjene životne rutine
Odlučili ste raskinuti ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju? Razmislite dvaput
PRIPAZITE NA ROK

Odlučili ste raskinuti ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju? Razmislite dvaput

Ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju se, ovisno o ugovorenim uvjetima osiguranja, može automatski produljiti nakon isteka, pa bi bilo dobro da obratite pažnju na predugovorne informacije i uvjete osiguranja jer vas osiguravajuće kuće nisu zakonski dužne obavijestiti o tome pisanim putem