Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 16

Nije kasno: Mario je u četrdesetoj dobio nagradu za najboljeg studenta na godini

Nije kasno: Mario je u četrdesetoj dobio nagradu za najboljeg studenta na godini
4

Razgovarali smo s ljudima koji su s mnogo radnog iskustva odlučili nastaviti više ili visoko obrazovanje, s jasnijom vizijom što žele u životu

VIDEO

Iako se relativno malo studenata odlučuje na upis studija u starijoj dobi, taj broj u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina polagano raste. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT VII (2018. - 2021.) za Hrvatsku objavljenog u lipnju ove godine, udio starijih od 21 godinu prema dobi prvog upisa s obzirom na studentski status iznosi 10,4 posto, što u usporedbi s istim istraživanjem iz 2011. godine ipak predstavlja rast od dva posto.

Očekuje se da će taj trend sve više rasti, ne samo zbog zahtjeva tržišta rada nego i zbog pozitivnih učinaka cjeloživotnog obrazovanja. Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi koji dulje razvijaju intelekt kroz učenje te usvajanje novih znanja i vještina, dulje zadržavaju intelektualne sposobnosti. Forbes navodi da je studiranje u kasnijoj dobi postalo novo normalno jer odrasli prevladavaju u studentskim klupama diljem Amerike. 

Senior,Tutor,Teaching,Class

Jedan od studenata koji su se odlučili na studiranje u zrelijoj dobi je Mario Irsak, koji ima 39 godina, i kaže da za obrazovanje nikad nije kasno.

- Nakon osnovne škole zanimala su me računala, pa je nekako bilo prirodno da u tom smjeru nastavim obrazovanje. Upisao sam Tehničku školu 'Ruđer Bošković', smjer Tehničar za računarstvo. Nakon srednje škole pružila mi se prilika za dobar posao u struci, koju nisam htio propustiti, pa sam počeo raditi. Tako sam tek nakon 15 godina staža odlučio potvrditi svoja znanja kroz studij i upisao Veleučilište Baltazar u Zaprešiću, Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije - kaže Mario, alumni student.

Uz malo volje sve se može uskladiti

Kako kaže, srednja škola više se ne cijeni dovoljno i za napredovanje ili promjene u karijeri važno je nastaviti usavršavanje. Kad ga pitamo kako je na faksu, odgovara:

- Nije mi teško. Kolegiji su zanimljivi, s dosta toga sam se već susretao tijekom radnog iskustva - kaže naš sugovornik, koji većinu života radi u IT sektoru kao tehnička podrška.

Mario je odličan primjer da se uz volju sve može uskladiti, jer je uz obaveze na poslu odličan student i dobitnik Dekanove nagrade kao najbolji student na godini. Nakon stručnog studija Informacijskih tehnologija odlučio se za stepenicu više i sad je na drugoj godini Specijalističkog diplomskog stručnog studija Projektni menadžment.

- Razmišljam o nastavku obrazovanja, ali već sad mogu reći da mi je studiranje otvorilo nove mogućnosti i prilike za napredovanje u karijeri, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu. Osobno, želim nastaviti raditi u IT sektoru na vođenju projekata - kaže.

Obrazovanje jednako napredovanje

Martina Mandić još je jedna studentica Veleučilišta Baltazar. Nakon što je više od 20 godina stjecala iskustvo u telekomunikacijama, odlučila je upisati Menadžment u kulturi i sad je na 3. godini studija. Martina je počela je raditi odmah što je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te je radila na više raznih mjesta iste razine u prodaji i shvatila da joj je za napredovanje potreban nastavak obrazovanja. Ispričala nam je kako joj je ponovno učiti. 

- Prezadovoljna sam organizacijom, predavačima, načinom komunikacije. Dobivamo sve materijale, sva literatura dostupna je u knjižnici na Veleučilištu, predavanja su izvrsno strukturirana, a svi predavači pripremaju prezentacije sa sadržajem predavanja, koje pomažu da lakše prolazim kroz gradivo prije ispita. Predavači su susretljivi, odmah reagiraju, pomažu studentima i maksimalno im izlaze u susret - smatra. 

Online nastava - novi alat učenja

Kad je Martina upisala studij, uvedena je mogućnost da studenti biraju hoće li dolaziti na predavanja, pratiti predavanja online ili kombinirati jedno i drugo. Njoj su, kao i mnogima stalno zaposlenima, zbog poslovnih i obiteljskih obaveza više odgovarala online predavanja.

Online predavanja omogućila su mi da usklađujem obiteljske obaveze, posao i studiranje, a da mi ostane vremena za opuštanje i posjete kulturnim sadržajima, koje sad, potaknuta novim spoznajama stečenim studiranjem, više posjećujem nego prije - zaključuje naša sugovornica. 

Close,Up,Desktop,Computer,Screen,With,Webcam,Conference,Corporate,Video

O planovima još ne želi govoriti, ali kaže da joj je studiranje promijenilo perspektivu.

- Nije mi žao što sam tek toliko godina nakon srednje škole upisala studij jer mislim da bih kao mlađa bila više pod pritiskom zbog rokova i ne bih toliko uživala u procesu studiranja. Moram istaknuti da su profesori susretljivi, izlaze nam na ruku i s nekima od njih imam prijateljski odnos jer smo gotovo vršnjaci, pa je i to bonus studiranja s 40+ godina. Veseli me svaki novi zadatak, ocjene me motiviraju, neopisivo uživam i to je velika prednost - govori nam studentica Martina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti