Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: PR
OBOŽAVANA NAMIRNICA

Od kamenog doba pa sve do dana današnjeg, ove su biljke važan izvor energije za ljude

Ne treba čuditi da su žitarice nekad bile osnova ljudske prehrane. Njihova vlakna pomažu u regulaciji probave, smanjenju kolesterola i održavanju zdrave tjelesne mase, a često su izvor ugljikohidrata, koje tijelo koristi kao glavni izvor energije

Sadržaj donosi: Čokolino

Još od kamenog doba žitarice su bile osnova ljudske prehrane. Pšenica, ječam, zob, riža i proso ne samo da su izdržljive biljke i jednostavne za uzgoj nego sadrže i mnoštvo hranjivih tvari koje su neophodne za održavanje zdravog organizma. Vatra je također odigrala važnu ulogu u konzumaciji žitarica jer je omogućila ljudima da kuhaju hranu i pripremaju žitarice na različite načine. Štoviše, uporaba vatre za kuhanje i pripremu hrane dovela je do stvaranja novih jela i načina pripreme hrane,  što je pridonijelo raznolikosti ljudske prehrane.

Žitarice za srce i zdravu crijevnu floru

Žitarice su bogate vlaknima, koja pomažu u probavi i održavanju zdrave crijevne flore. Osim toga, bogate su tzv. složenim ugljikohidratima, koji osiguravaju dovoljno energije. Ovi složeni ugljikohidrati oslobađaju energiju postupno, što znači da tijelo ne doživljava nagli porast šećera u krvi, kao što se događa nakon konzumiranja jednostavnih šećera. Jedenje žitarica povezano je i s nižim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka, a one su ujedno bogate vitaminima i mineralima poput željeza, magnezija, cinka, vitamina B kompleksa, koji su važni za normalno funkcioniranje imunološkog, živčanog i mišićnog sustava.

Man,Farmer,Checking,The,Quality,Of,Wheat,Grain,On,The

Preporučene dnevne doze žitarica variraju ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima. Općenito, preporučuje se da žitarice čine 45-65% dnevnog unosa kalorija za većinu ljudi, a to znači da bi većina trebala konzumirati od tri do pet porcija žitarica na dan. Međutim, važno je odabrati cjelovite žitarice, a ne rafinirane verzije, kako bismo osigurali da dobijemo sve potrebne hranjive sastojke.

Zašto je zob 'super' žitarica?

Jedna od najdragocjenijih žitarica je zob, koja se uzgaja već tisućama godina i ima mnoge zdravstvene koristi za ljudski organizam. Ova žitarica bogata je beta-glukanom, topivim vlaknima za koje se pokazalo da smanjuju kolesterol i šećer u krvi. Vlakna iz zobi ključna su za održavanje zdravog probavnog sustava i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Zob kao namirnica također sadrži visoke razine antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv stresa i raznih upala u tijelu. Antioksidansi u zobi mogu spriječiti i različite bolesti, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.  

Couple,Having,Breakfast,Together,Point,Of,View,,Young,Woman,Feeding

Zrno zobi može se koristiti za različite proizvode, pa i za zobeno brašno, pahuljice, müsli, kruh i peciva. Zobeno brašno koristi se kao zamjena za pšenično brašno, čime se dobivaju proizvodi koji su bogatiji vlaknima, vitaminima i mineralima. S obzirom na to da zob ne sadrži gluten, korištenje zobenog brašna u prehrani može biti korisno za osobe koje pate od celijakije ili netolerancije na gluten

Idealan doručak ili međuobrok

Zob se najčešće jede kao kaša, i to za doručak. Posebno je poznata kao idealna namirnica za mršavljenje jer u dodiru s tekućinom vlakna zobi povećavaju svoj volumen za 25 puta i stvaraju osjećaj sitosti. Zobena kaša je, dakle, jednostavan i ukusan doručak koji se lako priprema, a uz dodatak, recimo, datulja, orašastih plodova ili meda može se pretvoriti u hranjiv obrok koji će vas držati sitima do ručka. 

Osim kao kaša, zob može poslužiti kao ukusna i hranjiva grickalica za međuobrok, a koju možete pripremiti u pećnici s medom ili raznim slanim začinima. Zobene pahuljice mogu se koristiti i u salatama umjesto tradicionalnih dodataka poput krekera ili krušnih mrvica. One će dodati salati potrebnu hrskavost i teksturu, a istodobno će biti hranjive i zdrave. A kako biste bili sigurni da ste u svoj organizam unijeli potrebne doze ove blagotvorne namirnice, tu je Podravkin novitet - Čokolino Dark.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lino (@lino.hrvatska)

Posebnost novog Čokolina je ta što je zaslađen čokoladom i datuljama, a zbog svojih sastojaka ovaj hranjivi žitarični obrok pružit će vam dug osjećaj sitosti te dovoljno snage i energije za cijeli dan! 

Dobra je vijest da za sve obožavatelje Čokolina imamo i super nagradu - Čokolino Dark paket i digitalnu pretplatu na 24sata! Sve informacije o tome kako se prijaviti na nagradni natječaj saznajte ovdje i uživajte bez Čokolišanja. 

Čokolino Dark napravljen je od 100% cjelovitog zobenog brašna, pa je pogodan i za osobe koje izbjegavaju gluten ili žele ograničiti njegov unos. U kombinaciji s mlijekom vrlo je hranjiv obrok bogat vlaknima te dobar izvor proteina, magnezija, vitamina C i vitamina skupine B.

Sadržaj donosi: Čokolino

Komentari 12
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem
ODLIČNI UVJETI DOPUSTA

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem

Iako se percepcija prema 'tati koji ostane kod kuće s malim djetetom' mijenja svaki dan, mnoge očeve i one koji se to nadaju postati, više od financija brine potencijalno narušen odnos s poslodavcem

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...