Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 31
Foto: Sajema
I BOGATI PLAČU

Od luksuza do siromaštva: Čak 70% bogataša izgubi nasljedstvo u drugoj generaciji

Bogatstvo može biti blagoslov, ali i prokletstvo ako ne znate pametno njime upravljati. Mnogi poznati sportaši, dobitnici vrtoglavih iznosa na igrama na sreću, ali i nasljednici iz bogatih obitelji, primjeri su kako se lako kolo sreće okreće

Sadržaj donosi: Genius by InterCapital

Mnogi ljudi maštaju o tome kako bi lijepo bilo kad bi im neki daleki rođak ostavio veliko bogatstvo zahvaljujući kojem niti oni niti njihova djeca, pa ni unučad, više nikad ne bi trebali raditi. Obiteljsko nasljeđe dokazano sa sobom nosi mnoge dobrobiti, poput kvalitetnog obrazovanja, nekretnina, dobrog automobila, ali i probleme ako njime ne znate dobro upravljati.

Znate li da čak 70% bogataša prokocka svoju imovinu već u drugoj generaciji, a da se taj postotak povećava na 90% u trećoj generaciji?

Obiteljsko bogatstvo prednost ili mana?

Obiteljsko bogatstvo omogućuje veću financijsku slobodu i fleksibilnost u životu, pa se oni koji ga uživaju mogu koncentrirati na posao koji vole, umjesto da se brinu o tome kako će platiti račune ili kredite. No unatoč mnogobrojnim prednostima novac koji je "pao s neba" donosi i određene komplikacije, primjerice kod nasljednika nerijetko uzrokuje nedostatak motivacije i želje za radom

Full,Length,Of,Pilot,Helping,Elegant,Woman,Stepping,Out,Of

Mnogi nasljednici osjećaju da nemaju potrebu raditi ili se boriti za svoj uspjeh i karijeru jer im je sve zajamčeno. To potvrđuje zanimljiv podatak koji kaže da onima koji naslijede obiteljsko bogatstvo u prosjeku treba samo 19 dana da bi kupili nov i skup automobil.

Nasljedstvo također može dovesti do ovisnosti o novcu, kao i do nemogućnosti donošenja racionalnih odluka, posebice kad novca uzmanjka. Obiteljsko bogatstvo može se "istopiti" jer nasljednici ne znaju kako raspolagati tolikim novcem, a roditelji im nisu prenijeli svoja znanja i vještine, pa ga često troše na potpuno drugačiji način od onih koji su to bogatstvo godinama stvarali.

Prema stručnjacima, oko 60% propadanja obiteljskog bogatstva uzrokovano je nedostatkom komunikacije i povjerenja, 25% manjkom pripreme za upravljanje velikim iznosima novca, a oko 10% zbog nepostojanja zajedničke obiteljske vizije i ciljeva.

Tired,Frustrated,Business,People,Feeling,Stressed,,Upset,Executives,Sitting,Near

Od top rezultata do minusa u banci

Često se moglo čuti ili pročitati da su mnogi poznati sportaši tijekom karijere stekli zavidno bogatstvo koje je ekspresno isparilo. Jedan od njih je Antoine Walker. Iako je tijekom košarkaške karijere zaradio više od 100 milijuna dolara, bankrotirao je nekoliko godina nakon umirovljenja, a puste milijune potrošio je na luksuz i kockanje.

Jedanput je izjavio kako je bio mlad i glup te pod jakim utjecajem hip-hop kulture i repera, koji su pokazivali svoj luksuzni stil života. Walker je priznao kako je htio biti poput njih, što ga je na kraju dovelo do toga da je od bogatog NBA košarkaša postao siromah. 

No upravo suprotan primjer je Shaquille O’Neal, jedan od najbogatijih bivših NBA igrača. Vrijednost mu je oko 400 milijuna dolara, a novac nije nepromišljeno potrošio jer je planirao i investirao. Danas je vlasnik 175 restorana, 150 praonica automobila, 40 fitness centara, kina, trgovačkog centra i nekoliko noćnih klubova u Las Vegasu. Ni LeBron James nije samo trošio zarađeni novac nego je godinama ulagao u dionice kompanija i fast food lanaca, ali i sportskih klubova, brendova alkohola, medijskih kuća... 

Sve rečeno dovodi nas do jedinstvenog zaključa - bez obzira na to jeste li bogati nasljednik, uspješan sportaš ili samo želite osigurati svoju budućnost, ključno je imati dobar financijski plan

Pametan uči na tuđim pogreškama

Prvi korak u izradi kvalitetnog dugoročnog financijskog plana jest postavljanje ciljeva. Razmislite o svojim dugoročnim ciljevima, kao što su kupnja kuće, obrazovanje djece ili umirovljenje, i zapišite ih. Također, važno je odrediti rok u kojem želite postići te ciljeve. 

Sljedeći korak je procjena vaših prihoda i troškova. Pregledajte svoj trenutni proračun i odredite koliko novca dolazi a koliko odlazi. Ako imate dugove, izradite plan za njihovo smanjenje. Odredite koji su dugovi najhitniji za rješavanje i koliko novca trebate svaki mjesec staviti na stranu za njihovo vraćanje. 

Coins,Money,Increase,To,Profit,For,Concept,Investment,Fund,Finance

Jedan od načina stvaranja dugoročnog financijskog plana je korištenje aplikacije Genius, koja pruža usluge investiranja. Genius je mobilna aplikacija koja omogućuje korisnicima da investiraju male iznose novca, bez potrebe za stručnim znanjem ili iskustvom u ulaganju. Aplikacija Genius, koju je pokrenula tvrtka InterCapital, koristi niz algoritama kako bi se odredili najbolji načini za investiranje novca u razne stvari, od dionica do obveznica.

Genius nudi i besplatnu online radionicu Genius Caffe, koja se provodi putem Zooma svakog četvrtka i otvorena je za sve koji žele naučiti nešto o investiranju.  

Genius je besplatna mobilna aplikacija s kojom i štedite i investirate. Algoritam omogućuje najbolji uspjeh vašeg investicijskog plana, a znanje, stručnost i budno oko profesionalnog tima brinu da sve ide glatko. Aplikacija Genius dostupna je za Android i iOS uređaje, a više o online radionici Genius Caffe doznajte ovdje.

Sadržaj donosi: Genius by InterCapital

Komentari 31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno