Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 29

Ovaj je kvart nekad bio najrazvijeniji u zemlji, a može se pohvaliti i prvom kabelskom

Powered by Telemach

Ovaj je kvart nekad bio najrazvijeniji u zemlji, a može se pohvaliti i prvom kabelskom

Dugave - gradska četvrt prilagođena svim dobnim skupinama i profilima stanara, čiji su povijesni razvoj i planska gradnja odličan temelj za razvoj moderne i kvalitetne infrastrukture

Dugave su potaknule pravu malu revoluciju urbanističkog planiranja. Naselje su projektirala četiri arhitekta - Ivan Čižmek, Tomislav Odak, Tomislav Bilić i Zdenko Vazdar. Prilikom gradnje vodili su se vizijom da projektiraju najbolje okruženje za sve buduće stanovnike kvarta, a pritom nisu zaboravili ni na najmanji detalj. 

Izgradnja ovog naselja počela je 1977. godine, a nakon samo četiri godine već su se uselili prvi stanari – što je i za današnje pojmove rekordno kratko vrijeme. Posebnu pozornost posvetili su zelenim zonama, koje su bile sasvim zaštićene od prometa.

Vizija četvorice arhitekata

Interesantno je da se arhitektima toliko svidio konačni rezultat da su i oni ondje kupili stanove. Čižmek sa suprugom, primjerice, u Dugavama živi još i danas, i to u dvoetažnom stanu, kakvih u tom kvartu ima mnogo. 

- Prije je to bilo selo u kojem su lovili fazane. Prije nego što smo počeli graditi, snimao sam ovdje krčevine - rekao je svojedobno Čižmek za Jutarnji. 

Gradnja, naravno, nije prošla bez problema, a zanimljiva je anegdota da tijekom polaganja kamena temeljca radnici nisu pokazivali poštovanje prema arhitektima, pa su Čižmeka slali da se brine o kotlovini.

Poseban šarm 

Dio stanova podijeljen je vojnim dužnosnicima ondašnje JNA, dio socijalno ugroženim obiteljima, a ostatak je prepušten slobodnom tržištu. Time se nastojala potaknuti raznovrsnost različitih kultura, navika i ljudi - što je u konačnici i uspjelo.

Osim što štiti Dugave od buke, zelena oaza zamišljena je i kao pravi mali raj za obitelji s djecom. Zbog toga ne čudi da su Dugave danas jedna od najpoželjnijih četvrti za mlade obitelji. 

Zagreb,City,Night,Photography,,Dugave,District

Arhitekti nisu pazili isključivo na urbanističku cjelinu nego su jednaku pozornost pridavali projektiranju stanova, a sve kako bi stanovnicima pružili mogućnosti za adaptaciju i prilagodbu. Zahvaljujući takvoj gradnji, ovi su stanovi i danas ugodni za život.

 - Dugave su nastale kao odvažna reakcija na stanje u urbanizmu i stambenoj arhitekturi i primjer su vizionarske misli koja je nekad bila naša sadašnjost, a danas se čini kao nedostižna budućnost. Više sam puta posljednjih godina u Dugave vodio studente arhitekture s pariške Sorbonne te s bečkih sveučilišta i bili su oduševljeni kvalitetom stanovanja - prepričao je Čižmek. 

Poznata lica

Poznati hrvatski nogometaši Igor Bišćan i Robert Prosinečki neka su od najprepoznatljivijih lica iz Dugava. Zanimljivo je da je Bišćan financijski pomogao obnoviti Dinamov grb, najveći i najstariji Dinamov grb u gradu, koji se nalazi nedaleko od dugavske škole. Oni kojima je plava boja u venama nerijetko su znali reći da je upravo ovaj grb jedini koji se vidi iz svemira. Ovo je, naravno, šala, no poznati grafit svejedno je tijekom godina stekao kultni status

- Na to vam se mjesto donosio telkač i tu smo svi skupa gledali tekmu – kaže nam Boris, starosjedilac u ovoj četvrti. 

Tehnološki najnapredniji kvart u zemlji

Dugave su početkom osamdesetih imale i vlastitu kabelsku televiziju. Bila je to prva kabelska televizija u cijeloj zemlji, koju su financirali stanovnici ovoga kvarta. A koliko je kvalitetna bila, dokazuje i to što je to bio jedini sustav kabelske televizije u zemlji koji je 1997. zadovoljavao tehničke uvjete propisane Zakonom o komunikacijama. 

Zanimljivo je i da početkom devedesetih Robert Knjaz u Dugavama pokreće vlastitu kabelsku televiziju – Dugavska kabelska televizija, gdje kao jedan od naših prvih novinara u povijesti RH radi intervju s Diegom Maradonom. Intervju se emitirao do iznemoglosti.  

- Mi klinci i balavci iz Dugavske kabelske televizije jedini smo dobili taj intervju s 'izvanzemaljcem'. Naš snimatelj Drago Sopta bio je glavni organizator toga povukavši nekoliko svojih veza s ljudima koji znaju ljude. Mi smo bili klinci, valjda je Maradoni to bila fora pa je pristao. Fora je i to da smo nas četvorica tad unajmili profesionalnu kameru za sto maraka, a nismo znali njome snimati. Frajer mi je tad pokazao gdje se ona pali i gasi, pa sam i razgovarao s Maradonom i snimao intervju. I snimio sam ga - narančastog. Jer sam složio pogrešan 'white-balans' – prisjetio se jednom prilikom Knjaz. 

Da je doista riječ o vizionarskom naselju, dokazuje i to da su Dugave bile prvi kvart u Zagrebu koji je imao wireless mrežu, i to dok je ova tehnologija bila u povojima. A dolaskom Telemachove optičke mreže Dugave ponovno postaju jedna od tehnološki najrazvijenijih gradskih četvrti u Hrvatskoj.

Najbrža 10 giga optička mreža stigla je u Hrvatsku, a do kraja godine Telemach optička mreža bit će dostupna u cijelom Novom Zagrebu. Svi korisnici Telemacha mogu birati između triju jednostavnih paketa optičkog interneta, s brzinama od 300 Mbit/s, 1 Gbit/s i 2 Gbit/s. Brzina u paketu 1 Giga čak je do 20 puta veća od prosjeka.

Powered by Telemach

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera