Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 27

Ovako izgleda spoj umjetnosti i industrije: Pogledajte murale koji ostavljaju bez daha!

Powered by INA

Ovako izgleda spoj umjetnosti i industrije: Pogledajte murale koji ostavljaju bez daha!

Premda industrijski objekti i postrojenja u očima stanovnika nerijetko izazivaju negativne konotacije, neke su institucije i tvrtke u suradnji s umjetnicima pronašle način na koji mogu doskočiti tom problemu

Kako izgleda kad se spoje umjetnost i industrijska postrojenja? Čarobno. Osobito kad je riječ o impresivnim vizualima velikih umjetnika koji su na kreativan način uljepšali industrijske objekte, a time i vizuru mjesta u kojem su smješteni. Zidno slikarstvo ili mural svaka je vrsta slikanja na površini zida ili drugoj velikoj trajnoj podlozi, a u tekstu vam donosimo primjere triju murala koji su zbog svog izgleda i veličine postali prava turistička atrakcija.

Najveći mural na svijetu

Sumorni silos za žitarice vizualno je narušavao izgled lučkoga grada Incheona u Južnoj Koreji, sve dok nije pretvoren u veliko i živopisno umjetničko djelo. Ono što posebno fascinira kod ovog murala je to da se nalazi na prvome mjestu Guinnessove knjige rekorda kao najveći mural na svijetu koji se nalazi na otvorenom (23.688 četvornih metara). Riječ je o umjetničkom djelu koje prikazuje putovanje dječaka u odraslu dob, a pokriva vanjski dio divovskih spremnika za skladištenje. 

Mural su naručile gradska vlada i lučka uprava kao dio projekta kojemu je cilj promijeniti negativan pogled stanovnika na ostarjela industrijska postrojenja. Na njemu su radila 22 umjetnika, a iskorišteno je više od 850.000 litara boje. Inicijatori projekta nadaju se da će mural potaknuti turizam na otoku Wolmi, jednom od glavnih turističkih mjesta u blizini Incheona.

Umjetničko djelo na industrijskom kompleksu

Kako starom industrijskom kompleksu udahnuti novi život i pretvoriti ga u šarenu atrakciju ruskoga grada Vikse? Upravo je to pošlo za rukom urbanom umjetniku Miši Mostu, koji je svojim umjetničkim radom pod nazivom "Evolution-2" pokazao da su murali idealan način uljepšavanja starih industrijskih objekata. Tvornica na kojoj je mural oslikan prostire se na 10.800 četvornih metara, a u suradnji s asistentima umjetniku je trebalo 35 dana da dovrši ovaj zadatak.

Projekt je posvećen 25. godišnjici tvrtke United Metallurgical Company (OMK), a umjetnik kaže da je inspiraciju pronašao u knjigama znanstvenofantastičnog žanra iz '60-ih i '80-ih koje predviđaju kako će izgledati život u budućnosti.

- Budućnost je tradicionalno povezana s određenim promjenama: u društvu, kod pojedinih ljudi, u osobnoj psihologiji i fiziologiji, u odnosima, okolini i prirodi. Bitan grafički element projekta je znanstvenik, robotiziran čovjek, čovjek sličan androidu, kao i elementi kemije, fizike i drugih znanosti – izjavio je Miša Most za portal Inhabitat.

Najveći hrvatski mural na spremniku

Ako odlučite posjetiti Kostrenu, općinu pokraj Rijeke, nemojte propustiti obići najveći hrvatski mural na Ininu spremniku nafte, koji je djelo kostrenskog umjetnika Edija Gustina Maske. Ovo velebno izdanje krase motivi mora, broda, sidra i obje kostrenske crkve. Za bojenje spremnika površine 2000 četvornih metara iskorišteno je 1600 kantica boje, a kružni oblik spremnika i nepovoljni vremenski uvjeti predstavljali su pravi izazov za umjetnika, koji je za portal kostrena.hr na duhovit način prokomentirao svoje iskustvo.

- Kad me netko pita kakav je osjećaj oslikati toliki spremnik, odgovorim mu da proba zamisliti kako bi samo bilo prebrisati prašinu s tolike površine - rekao je Gustin.

3
| Foto: kostrena.hr

Ovim kreativnim projektom pridonijeli su ukupnoj vizuri kraja te su na pozitivan način prikazali suživot industrije i zajednice. To je ujedno pokazatelj da Rafinerija nafte Rijeka veliku pozornost posvećuje dobrim odnosima s lokalnom zajednicom. 

A zanimljiv je i podatak da Ina u spomenutoj rafineriji provodi najveću investiciju u povijesti – projekt gradnje Postrojenja za obradu teških ostataka u vrijednosti od 4 milijarde kuna. Kao i da će ulaganjem u projekt, rekonstrukcijom postojećih postrojenja, novom lukom sa zatvorenim skladištem te većom ukupnom složenosti, Rafinerija nafte Rijeka postati moderna europska rafinerija. A kako sad izgleda, u videu otkriva Juraj Šebalj.

Powered by INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca