Obavijesti

Native sadržaj

Na ove kućanske popravke nikad ne bacajte novac

POWERED BY Pevex

Na ove kućanske popravke nikad ne bacajte novac

Dobar majstor vrijedan je zlata, no toga smo svi svjesni posebno onda kad pravog ne možemo pronaći. Međutim, postoje radovi u kući koje i sami lako možemo obaviti i kvarovi koje ćete jednostavno otkloniti. Evo kako

Iako su kućni majstori tu da nam olakšaju život i uskoče u pomoć kada nešto u domu pođe po zlu, neke popravke ipak možemo obaviti sami. Prije nego što pomislite nazvati majstora, pokušajte samostalno riješiti problem. No, ako procijenite da će vam popravak oduzeti puno vremena i da ćete napraviti više štete nego koristiti, angažirajte stručnjaka. Do tada, evo par savjeta kako riješiti najučestalije kvarove u domu i uštedjeti dvjestotinjak kuna koliko će svaki majstor računati svoj dolazak. 

1. Odčepljivanje odvoda

Jedan od najčešćih problema s kojim se brojna kućanstva susreću jest začepljeni odvod. Dok se odvodi u sudoperu začepljuju zbog deterdženta za pranje suđa, otpadaka hrane ili masnoća, oni u kupaonicama često se začepljuju zbog deterdženta za rublje, omekšivača i kose.

Kuhinjski odvod

Rješenje problema u kuhinjskom sudoperu nalazi se u kombinaciji alkoholnog octa i sode bikarbone. U bocu ulijte malo octa i dodajte sodu bikarbonu. Budući da će se dobivena smjesa početi pjeniti, savjetujemo vam da ju napravite iznad sudopera. Sadržaj ulite u odvod i pričekajte nekoliko sati prije nego sve isperete vrućom vodom.

Kupaonski odvod

Kupaonski odvod možemo odčepiti na razne načine, a oni najučinkovitiji uključuju korištenje miniwasha s crijevom i sajle za odčepljivanje odvoda. Prednost visokotlačnog čistača jest upravo u tlaku s kojim se razbijaju naslage. Uporaba žičanih sajli zahtijevat će nešto veći napor jer ćete ju morati gurati u odvod, no jedino tako ćete skinuti stijenke masnoće s cijevi.

Savjet: Da biste spriječili odčepljivanje odvoda zbog primjerice ostataka hrane ili dlaka, svakako se savjetuje korištenje zaštitnih mrežica.

2. Promjena gumice na mješalici

Iako vam se možda čini kako biste trebali pozvati majstora da zamijeni gumicu na mješalici, ovaj problem možete riješiti i sami. Prvo zatvorite ventile ispod mješalice, a potom odvijačem skinite crvenu i plavu kapicu na ručki mješalice. Ispod kapice nalazi se vijak kojeg odvojite odvijačem te ga izvadite. Skinite glavu ručke, i takozvanim papagajkama odvijte ventil. Izvadite kompletni ventil koji na donjem dijelu ima gumicu pričvršćenu malom maticom.

Tu maticu odvojite, izvadite gumicu, zamijenite ju novom te ju učvrstite maticom. Prije stavljanja nove gumice uzmite rezač dosjeda koji se navija u navoj slavine (na njegovom se vrhu nalazi kotačić koji ćete okretati lijevo-desno da biste izravnali dosjed gumice u unutrašnjosti slavine). Očistite strugotine koje su nastale ravnanjem dosjeda, stegnite ventil kako ne bi puštao te namjestite ručku.

Savjet: Ako niste sigurni koja vam veličina gumice treba, prije nego što ju zamijenite, uzmite staru i ponesite ju sa sobom u trgovinu.

3. Pravilno postavljanje karniše

Možda će pomisao na to da ćete morati koristiti bušilicu prilikom postavljanja karniše u vama izazvati strah i nesigurnost, no ako se budete pridržavali idućih koraka sve će proći u najboljem redu. Prije bušenja svakako provjerite vrstu zida kako biste mogli prilagoditi bušilicu.

Koraci prilikom postavljanja karniše:

  • Pomoću metra odredite gdje želite probušiti rupe za karnišu te pozicije zacrtajte olovkom. U zacrtane pozicije izbušite rupe.
  • Zatim postavite tiplu (pričvrsni element) te vijcima pričvrstite držač karniše.
  • Kroz rupe karniše provucite šipku na koju ćete staviti zavjesu.

Savjet: Prije bušenja svakako provjerite nalaze li se u zidu električne instalacije koje biste bušilicom mogli oštetiti.

4. Montiranje wc školjke

Premda montaža wc školjke u kupaonici zvuči kao posao za kućnog majstora, zapravo se radi o vrlo jednostavnom postupku. Prije uklanjanja stare wc školjke, obavezno zatvorite ventil za vodu i ispraznite vodokotlić. 

Koraci prilikom montiranja wc školjke:

Prvi korak: Postavite brtveni prsten na odvod u zidu ili podu. Prilikom odabira brtve pripazite da odaberete odgovarajući model.

Drugi korak: Sada na red dolazi postavljanje školjke na tiple. Ako se na tom mjestu prije nije nalazila wc školjka, označite položaj za rupe na kojem će se nalaziti tiple, izbušite rupe i stavite tiple. Zatim nataknite školjku na odvod.

Treći korak: Vijcima pričvrstite, no ne prejako, wc školjku na pod.

Četvrti korak: Na kraju na red dolazi postavljanje vodokotlića na zid. Spojite vodokotlić s ventilom za vodu, cijevi za dovod vode i isplavnom cijevi.

Savjet: Ako mislite da se ne biste snašli u ovom zadatku, potražite pomoć od obitelji i prijatelja.

5. Zamjena stare plafonijere

Ako iz nekog razloga želite promijeniti staru plafonijeru ili jednostavno samo postavljate novu, obavezno prvo isključite osigurače kako ne bi došlo do strujnog udara. Da biste bili sigurni da nema struje na grlu gdje se nalazi žarulja, ispitajte kontakte unutar grla s ispitivačem napona.

Sad možete odšarafiti žarulju, grlo i kućište stare plafonijere. Važno je da zapamtite da žice uvijek treba držati za izolirani dio odnosno da neizolirane žice tretirate kao da su pod naponom i opasne po život. Razdvojite sve žice kako ne bi izazvale kratki spoj. Bitno je da utvrdite koja je žica pod naponom (to je faza), ona je najčešće crne ili smeđe boje.

Druga ključna žica je nula i ona je plave boje. Faza i nula spajaju se s lijeve i desne strane, ako postoji i treća žica ona je žuto zelene boje - radi se o uzemljenju i ta se žica spaja u sredinu, odnosno na kućište. Vrlo je važno da sve žice provjerite s ispitivačem za struju kako bi točno detektirali koja je žica pod naponom. Ako samo mijenjate plafonijeru uslikajte kako je ista spojena mobitelom tako ćete imati najbolji pregled i podsjetnik.

Kad sve pospajate zavrnite žarulju u grlo plafonijere te stavite kućište. Uključite osigurače i prekidač na zidu. Ako niste sigurni kako to sve učiniti sigurnije je da posao prepustite stručnjaku.

Savjet: Zbog prevencije od strujnog udara, koristite zaštitne rukavice. Neizolirane dijelove žica ne dirajte čak niti u rukavicama.

Uz pomoć Pevexa, sam svoj majstor može postati svatko! Novi Pevexov katalog s aktualnom ponudom za dom pogledajte ovdje.

POWERED BY Pevex

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode