Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Prirodni fenomeni i čarobna mjesta u Hrvatskoj koja vrijedi svakako pogledati ovog ljeta

Powered by INA

Prirodni fenomeni i čarobna mjesta u Hrvatskoj koja vrijedi svakako pogledati ovog ljeta

Vikend je zasigurno većini omiljeni dio tjedna, ali nerijetko ga znamo protratiti na čišćenje stana ili odlazak u shopping. No zašto ne biste jednostavno spakirali stvari i uživali u nezaboravnim trenucima sa svojom obitelji? Evo nekoliko prijedloga

Sigurni smo da ste si barem jedanput u životu postavili pitanje o tome gdje vam je proletio vikend, a vjerujemo da ste ga ponavljali i nekoliko puta. Iako svakog petka zahvaljujemo što je kraj tjedna, nekako nam se čini da nam svaki vikend proleti brzinom svjetlosti, posebice jer rješavamo obaveze koje nismo stigli obaviti prije vikenda. No predlažemo vam da ovog puta spakirate stvari, ukrcate djecu u auto i krenete po ono što ste odavno zaslužili - odmor u krugu najbližih. U nastavku vam donosimo super destinacije koje će vas primamiti zanimljivim sadržajem, a u kojima mogu uživati i mali i veliki.

1. Put zdravlja i prijateljstva

Ova bajkovita sportsko-rekreacijska staza na svojem putu nudi spektakularne pejzaže Istre, a teško je zapravo opisati što sve na njoj, hodajući ili biciklirajući, možete doživjeti. Riječ je o tzv. Parenzani, obnovljenoj dionici povijesne željezničke uskotračne pruge, koja je od 1929. do 1935. godine prolazila sjeverozapadnom Istrom te povezivala Trst i Poreč. Osim što je u 33 godine prometovanja doprinijela gospodarskom razvoju ovog dijela Hrvatske, povezivala je i 33 istarska mjesta.

Danas je Parenzana od graničnog prijelaza između Italije i Slovenije do Poreča preuređena u biciklističku i pješačku stazu, koja privlači razne ljubitelje ''outdoor'' aktivnosti. Na putu se mogu pronaći žute ploče s informacijama o povijesnim vijaduktima, tunelima i željezničkim postajama. A posebna se iznenađenja skrivaju u prekrasnim udolinama, na zelenim brežuljcima i skrivenim vinogradima.

2. Povijesni fenomen kraj Novalje

Nedaleko od Paške uvale, u neposrednoj blizini Novalje, smjestila se Caska. Na prostoru ovog malog mjesta koje krije bogatu povijest nekad se nalazila Cissa - rimski grad koji je u 4. stoljeću potonuo zbog potresa. Danas postoje dvije verzije legende o dramatičnom potonuću Cisse. U jednoj se spominju dvije sestre, dobra Bona i zla Mali, te anđeo kojeg je poslao Bog da među zlim stanovništvom pronađe jedno dobro ljudsko stvorenje. Anđeo je pronašao Bonu i naredio joj da pobjegne iz grada, koji je nakon njezina odlaska uništen potresom i tako zauvijek nestao u moru.

U drugoj verziji dobra sestra živi s lijepom i zdravom djecom u siromaštvu, a ona zla ima blijedu i nezdravu djecu, ali su vrlo bogati. Jednog je dana siromašna sestra zatražila pomoć od bogate, a ova ju je odbila, zbog čega se Bog silno naljutio i za kaznu potopio cijeli grad, a dobru sestru s njezinom djecom sklonio na uzvisinu Sv. Juraj.

U Caski se nalazi samo nekoliko kuća, daleko je od gradskog betona, pa je vrlo jednostavno opustiti se uz zvuke prirode. Ovo mjesto nudi mogućnost šetnje i vožnje kajakom. Ako žudite za bijegom od stresa i gužvi, ova mala oaza pružit će vam upravo to. Atrakcija je posebno privlačna zaljubljenicima u arheologiju i povijest, a atraktivan krajolik i kristalno čisto more nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim.

3. Prirodni fenomen tik do obale

Između dva poznata dalmatinska grada, Zadra i Šibenika, smjestilo se najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Ime mu je Vransko jezero, a ovaj prirodni fenomen jedno je od gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica s mnoštvom izvora pitke vode. Krasi ga osebujna bioraznolikost te je 1999. godine proglašeno parkom prirode. Njegove granice sežu između Pirovca i Pakoštana, a cijeli je park velik 57 km2. Najveći dio parka pruža se paralelno s morskom obalom, od koje je udaljen manje od kilometra, što ga čini još posebnijim za posjetitelje.

Vransko jezero posebni je ornitološki rezervat te je stanište četiri vrste ptica ugroženih na europskoj razini i stanište sedam vrsta ptica ugroženih na nacionalnom nivou. Osim toga, ovdje je i jedino gnjezdilište u mediteranskoj Hrvatskoj za čaplju dangubu, veliku bijelu čaplju, malu bijelu čaplju i malog vranca. Parkom se proteže uređena drvena poučna staza, a moguća je i vožnja brodom.

4. Plavo-zeleni raj na jugu

Premantura je malo ribarsko naselje od otprilike 850 stanovnika koje je poznato po impresivnim krajolicima te ga je fantastično istražiti pješice. Osim prekrasnog plavo-zelenog mora, na maloj se udaljenosti nalazi i zaštićeni krajolik rt Kamenjak. Riječ je o najjužnijem dijelu Istre, a poluotok krasi bogato razvedena obala koja je duga gotovo četiri kilometra. Čak 30 uvala i 11 otočića sačinjavaju arhipelag, a zbog iznimno razvijene flore i faune rt je 1996. proglašen zaštićenim područjem.

Tako se na Kamenjaku može pronaći čak šestotinjak ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta, od kojih se posebno ističu orhideje. Za florom ne zaostaje ni fauna jer na ovom području obitavaju razne vrste leptira, gmazova, vodozemaca i ptica. U blizini je "Put dinosaura", obrazovna atrakcija koja sadrži mnoge tragove dinosaura, starije od 98 milijuna godina. Put se nalazi na desnoj strani zaštićenog područja Kamenjak na poluotoku Grakalovac i jedna je od najuzbudljivijih atrakcija za obitelji s djecom.

A iako na rtu nema, kampova, hotela i gradnje općenito, u blizini se može pronaći kvalitetan i udoban smještaj za cijelu obitelj. Hostin kapaciteti zapravo se nalaze nadomak svake ove destinacije, pa ako tražite mjesto za dobar odmor, birati možete između hotela Flores Poreč, apartmanskog naselja i kampa Hostin u Tisnom, apartmana Hostin Duga uvala kraj Pule ili apartmanskog naselja Hostin Gajac na Pagu.

Powered by INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...