Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
IZMEĐU POSLA I OBITELJI

Pažnja! Pogrešne pretpostavke i financijske odluke čiju cijenu plaćamo u starosti

Žene se tijekom života često nađu u nepovoljnijem financijskom položaju od muškaraca. Jedan od razloga je manjak financijske pismenosti. Poduzetnica Kristina Ercegović upozorava na najčešće zamke na koje trebaju pripaziti

Sadržaj donosi UMFO

Unatoč napretku koji je naše društvo postiglo u proteklih stotinu godina, još postoje značajne razlike u financijskom položaju žena u odnosu na muškarce. Usklađivanje poslovnog i obiteljskog života za mnoge nije lagan zadatak jer se od njih očekuje da budu jednako produktivne i na poslu i tijekom ispunjavanja mnogih obiteljskih obaveza.

Žene se nerijetko nađu u situaciji da trpe fizičku i psihičku iscrpljenost koja nastaje zbog balansiranja plaćenog i neplaćenog rada ili da odustanu od plaćenog rada i potpuno se posvete obitelji i kućanstvu, što u konačnici može ugroziti njihovu dugoročnu financijsku poziciju.

Mature,And,Tired,Businesswoman,Working,On,Computer,Until,Night.,Portrait

A ako ne odustanu potpuno od posla, kako bi pohvatale sve obiteljske obveze, žene često traže alternativne, manje kvalificirane i slabije plaćene poslove s nepunim radnim vremenom i fleksibilnim mogućnostima rada.

Okupirane neplaćenim radom, uglavnom nemaju vremena posvetiti se sebi i svojem osobnom profesionalnom razvoju, koji uključuje prihvaćanje dodatnih edukacija i zalaganja s ciljem napretka na poslu. A propuštanje takvih prilika znači i propuštanje mogućnosti povećanja plaće te poboljšanja financijskog položaja žene.

Je li muški posao da brine o novcu u vašoj kući?
Je li muški posao da brine o novcu u vašoj kući?

Žele se educirati, ali nemaju kad

U nedavno provedenom istraživanju Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) na portalu 24sata više od 70% anketiranih žena izjavilo je da bi zbog obiteljskih obveza prihvatilo nižu poziciju na poslu koja je ujedno manje plaćena.

S druge strane, 6 od 10 žena izjasnilo se kako bi im edukacija o financijskoj pismenosti koristila u preuzimanju kontrole nad vlastitim novcem i u postizanju financijske neovisnosti. Čak 65% žena s djecom mlađom od 7 godina smatra da bi im edukacija o financijskoj pismenosti koristila, ali 72% ih ne stiže obrazovati se upravo zbog obiteljskih obveza.

Overworked,Business,Woman,And,Her,Little,Daughter,In,The,Morning.
Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja
Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja

Financijski propusti (u ime ljubavi)

Kristina Ercegović, hrvatska poduzetnica, poslovna savjetnica, osnivačica i direktorica portala Žene i novac te autorica knjiga "Sam svoj gazda: Kako uspjeti u poduzetništvu unatoč svemu i svima?" i "Najjači si kad si svoj", u nastavku upozorava na nekoliko situacija s kojima se žene susreću i daje konkretne savjete kako izbjeći moguće financijske zavrzlame. 

Osim potrebe za boljim balansom između neplaćenog i plaćenog posla, važno je žene osvijestiti i o životnim odlukama koje ih mogu skupo stajati. Neke od najčešćih pogrešaka koje treba izbjegavati, upozorava Ercegović, jesu dizanje kredita za druge osobe te ulaganje u opremanje ili obnovu tuđe, partnerove imovine, od koje žena nema previše koristi ako slučajno dođe do rastave. Isto vrijedi za pomoć u pokretanju i vođenju biznisa partnera ili neke bliske osobe bez pismene potvrde. Oslanjanje na interni dogovor vrlo se brzo može pokazati kao loša odluka.

Žene također prečesto odustaju od imovine koju su stekle prije braka u korist akumulacije imovine s partnerom, a još je lošija verzija odricanje od zajedničke imovine nakon razvoda. Također, hrvatski mentalitet, pogotovo u manjim mjestima, gdje ljudi jako drže do tradicije, naučio je žene da se moraju odreći nasljedstva u korist braće jer je žena ta koja se seli k mužu i kojoj ne trebaju nekretnine ili kakva druga financijski vrijedna imovina. To je potpuno pogrešno razmišljanje, ističe Kristina Ercegović, koja poziva sve žene da uvijek traže svoj dio kolača jer ga zaslužuju jednako kao braća ili muž.

Pogrešno je i dopustiti nekom drugom da upravlja ženinim novcem, govori Ercegović jer, koliko god se žena osjećala kao da ne zna ništa o financijama, prepuštanje kormila mužu ili partneru nije pametno rješenje. Osim toga, danas se sve o tome može naučiti putem interneta, društvenih mreža, sudjelovanjem na besplatnim radionicama o financijama i slično. Mogućnosti informiranja su zaista široke i kad je riječ o ulaganjima. Ercegović ističe da žene u današnje vrijeme statistički premalo, prekasno ili uopće ne investiraju, što bi se na putu do financijskog osamostaljenja sigurno moralo promijeniti.

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca
Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca

Uz sve navedeno, žene, a pogotovo one mlađe, nerijetko zanemaruju pitanja mirovine i oporuke. Svaka bi žena trebala znati odgovor na pitanje kako zamišlja svoju treću dob, što može očekivati od zakonske mirovine te koje su joj dodatne mogućnosti štednje. Primjerice, u Hrvatskoj je moguće ugovoriti dobrovoljnu mirovinsku štednju, zahvaljujući kojoj možete dodatno štedjeti za nadolazeću starost i dodatno se osigurati. Svaki član fonda sam odlučuje koliko će novca uplaćivati i kad, a uz štednju dobiva prinos mirovinskog fonda te 15% državnih poticaja.

Također, ako već imaju djecu, sastavljanje oporuke zadaća je koju ne smiju zanemariti ako žele svojim potomcima pružiti financijski sigurniju budućnost. Međutim, da bi to uspjele, prvo je moraju priskrbiti sebi, a put do toga ide uz pomoć financijskog opismenjavanja, poručuje za kraj Kristina Ercegović.

Financijska pismenost izrazito je važna jer omogućuje razumijevanje financijskih proizvoda i donošenje ispravnih financijskih odluka. Financijska pismenost žena smanjuje broj individualnih, ali i poduzetničkih promašaja, umanjuje rizik od siromaštva, pridonosi ekonomskom rastu i razvoju te daje jednake šanse svima na tržištu rada. Kampanja "Novac u ženskim rukama" je nastala u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Zašto žene imaju manju mirovinu od muškaraca i kako to na vrijeme promijeniti?
Zašto žene imaju manju mirovinu od muškaraca i kako to na vrijeme promijeniti?

Sadržaj donosi UMFO

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem
NOVAC U ŽENSKIM RUKAMA

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem

Istraživanje o financijskoj neovisnosti žena, koje je pokrenuo UMFO, otkriva zanimljive informacije o tome koliko se Hrvatice razumiju u financije i kako barataju s novcem i imaju li financijski plan i drže li ga se

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca
EFEKT STAKLENOG STROPA

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca

Stereotipi i neravnopravnost spolova su duboko ukorijenjeni u društvu, a jedna od njihovih posljedica su manje plaće i mirovine za žene. Zato je bitno da žene ulažu u vlastitu financijsku pismenost kako bi osigurale što neovisniju budućnost
Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja
NIJE TOLIKO KOMPLICIRANO

Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja

Nekada je ženama pitanje financija bilo nisko na listi životnih prioriteta (ili ga nije ni bilo), a danas većina modernih žena ima kontrolu nad svojim novcem i shvaća da je ulaganje jednostavan način za izgradnju sigurnije financijske budućnosti