Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9
Foto: PR
NIJE TOLIKO KOMPLICIRANO

Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja

Nekada je ženama pitanje financija bilo nisko na listi životnih prioriteta (ili ga nije ni bilo), a danas većina modernih žena ima kontrolu nad svojim novcem i shvaća da je ulaganje jednostavan način za izgradnju sigurnije financijske budućnosti

Sadržaj donosi UMFO

Danas mnoge moderne žene na investiranje gledaju kao na alat koji će im pomoći ostvariti financijsku neovisnost. Ali, u isto vrijeme postoje i one koje zbog raznih prepreka, poput duga na kreditnoj kartici, nedostatka vremena, niskih primanja, neznanja... nemaju afiniteta da se upuste u svijet investicija.

Za početak dobro je znati da investicijsko ponašanje koje je svojstveno ženama, i koje ih svrstava u pametne ulagače, uključuje ulaganje s dugoročnim fokusom i društvenom svrhom, kažu podaci Europske komisije. Čak i određen nedostatak samouvjerenosti, za kojeg su neka istraživanja potvrdila da je prisutan kad ulagačica, pomaže im da investiraju s većim oprezom od muškaraca.

Ako ste voljni pokušati i/ili nešto novo naučiti o ulaganjima obratite pozornost na ovih 5 pravila.

1. Gledajte dugoročno

Često prevladava mišljenje da su ulaganja u fondove namijenjena samo "velikim ulagačima i igračima" koji raspolažu velikim iznosima što nije istina, upravo mali ulagači koji ulažu male iznose dominiraju. Prije nego što se odlučite uložiti u fondove, važno je da se dobro raspitate o vrsti fonda i njihovoj strukturi i strategiji ulaganja (dionički, mješoviti, obveznički). Investirati možete samostalno ili uz pomoć financijskih stručnjaka. Kod manje rizičnih fondova period ulaganja može biti kraći (godinu dana), dok se kod rizičnijih fondova preporučuje duže vrijeme ulaganja (od tri do pet godina).

Business,Leadership,And,Career,Path,Concept.,Vector,Of,A,Leader

Primjerice, pametna investicija, koja će se dugoročno itekako isplatiti je mirovina. S obzirom na to da su žene i dalje za iste poslove plaćene manje od muškaraca, da češće odustaju od svoje karijere kako bi se posvetile brizi za obitelj i da žive duže od muškaraca, važno je da svaka žena što prije kreira plan ulaganja s kojim će si osigurati dostojanstvenu mirovinu. Tako bez obzira na dob, primanja i zaposlenost, svaka žena u bilo kojem trenutku može početi štedjeti u dobrovoljnom mirovinskom fondu - i to točno onako kako njoj odgovara.

Odličan tip ulaganja za početnike su i investicijski fondovi, koje je najbolje povjeriti stručnjaku, to jest upravitelju fonda. Riječ je o zajedničkom ulaganju koje ima manji rizik od primjerice kupnje pojedinačnih dionica. Kod ovakvog tipa investiranja preporuka je "gledanje na duže staze" zbog kratkoročnih promjena u cijenama i pritom nije važno hoće li ulaganje iznositi 15 eura mjesečno ili će biti riječ o jednokratnoj uplati od 150 eura.

Zašto žene imaju manju mirovinu od muškaraca i kako to na vrijeme promijeniti?
Zašto žene imaju manju mirovinu od muškaraca i kako to na vrijeme promijeniti?

2. Počnite štedjeti danas

Iako žene mogu početi investirati praktički bilo kad, najbolje što ranije, treba uzeti u obzir koncept raspodjele imovine prema dobi. Na primjer, dionice su mudra odluka kad do mirovine ima još dosta godina, ali kako se ta prekretnica približava, žene bi trebale razmisliti o prelasku na obveznice i druga sigurnija ulaganja. Uz to, tip investiranja mora se izabrati prema realnim mogućnostima, a ne s idejom da se u kratkom roku može mnogo zaraditi. Nekim investicijama trebaju godine prije nego što se počnu isplaćivati - kao što je slučaj s dugoročnim tipovima investicija.

Money,Growth,Woman,-,Female,Person,Watering,A,Flower,With

Da bi se procijenile realne mogućnosti, potrebno je analizirati vlastitu financijsku situaciju, odnosno izračunati mjesečni priljev i odljev novaca, s time da je najvažnija stavka potrošnja - i sadašnja i buduća, ističe Forbes Advisor. Kod procijene financija potrebno je ustanoviti i postoji li u osobnom budžetu udio novca koji nije nužan za svakodnevni život. Bilo da je u pitanju 10 ili 100 eura, važno je samo da se ne investira novac potreban za hranu, lijekove, režije i druge životno važne stavke. Uvidom u pravo financijsko stanje, najbolje će se odrediti na kojim stvarima ubuduće treba štedjeti, a u koje investirati

Zaraditi je moguće i u Hrvatskoj: Nije samo do talenta, a vrijedi pokušati
Zaraditi je moguće i u Hrvatskoj: Nije samo do talenta, a vrijedi pokušati

3. Diverzificirajte portfelj

S obzirom na to da ovisi o tržištu i drugim akterima, svaka investicija nosi sa sobom određeni rizik. Zato je važno da žene prilikom ulaganja razumiju svoju osobnu toleranciju na rizik i da ne stavljaju sav novac na isto mjesto, već da ga diverzificiraju, odnosno rasporede svoja ulagan ja u različite industrije, države, vremenske okvire... Raspoređivanjem novčanih sredstava u različite investicijske prilike, smanjuje se rizik ulaganja i postoji veća šansa da će bar jedno od ulaganja pokazati pozitivne rezultate. Za što pametnije ulaganje Forbes Advisor savjetuje napraviti fond za hitne slučajeve, s kojim će se pokriti eventualni neočekivani troškovi. 

The,Woman,Is,Stacking,Coins.,Investment,Or,Savings,Concept,Business

Početnicima se najčešće predlaže da investiraju dugoročno jer pokušati tempirati tržište pravi je izazov - čak i za profesionalce, kojima su dostupne sve moguće vrste alata, statistika i algoritama, piše Forbes. Daleko je vjerojatnije da će početnici vidjeti povrat kroz dugoročna ulaganja, nego ako pokušavaju uskakati i iskakati s tržišta, odnosno na brzinu jeftino kupovati i skupo prodavati.

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem
Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem

4. Minimizirajte naknade

Investiranje podrazumijeva i određene popratne troškove. Na primjer, dionice privlače transakcijske troškove, a investicijski fondovi imaju troškove upravljanja fondom. Kod ulaganja u fondove je dakle potrebno odabrati brokera, koji ne mora biti fizička osoba, već su danas na raspolaganju i jednostavne web stranice i mobilne aplikacije. Za samostalne investicije, preporučuje se klasični ili discount broker, a za maksimalnu pomoć tu su robosavjetnici koji imaju nešto više ukupne troškove. 

Postoje i određena ulaganja koja imaju razdoblje zaključavanja, odnosno minimalno trajanje potrebno za zadržavanje ulaganja. Ulaganja s razdobljem zaključavanja ne dopuštaju prijevremena ili djelomična povlačenja. 

 

Property,Investment,Vector,Illustration.,Woman,Sitting,On,The,House,,Analyzes

Što se tiče oporezivanja investicija, Hrvatska je po tom pitanju relativno povoljna zemlja. Pa se tako primjerice kod ETF-a, vrste investicijskog fonda, ne plaća porez na dividendu te se izbjegava porez na kapitalnu dobit ako je ulaganje dulje od dvije godine. Za sve informacije o porezima na investicije, posjtite stranicu Porezne uprave.

Je li muški posao da brine o novcu u vašoj kući?
Je li muški posao da brine o novcu u vašoj kući?

5. Pratite što se događa

S dugoročnom vrstom ulaganja nema brzih rezultata zato je važno održavanje dugoročnog pogleda. Savjet je ostati discipliniran sa svojim ulaganjima, odnosno vjerovati svojim financijskim ciljevima i strategiji. Iako je pametno početi malo svjesnije i češće pratiti opće stanje tržišta i gospodarstva, donošenje impulzivnih odluka o ulaganju nije preporučljivo i početnicima je uglavnom isplativije usredotočiti se na razumne odluke. I treba upamtiti da su greške u ovom biznisu sasvim normalne te nisu razlog za obeshrabrivanje. 

Financijska pismenost izrazito je važna jer omogućuje razumijevanje financijskih proizvoda i donošenje ispravnih financijskih odluka. Financijska pismenost žena smanjuje broj individualnih, ali i poduzetničkih promašaja, umanjuje rizik od siromaštva, pridonosi ekonomskom rastu i razvoju te daje jednake šanse svima na tržištu rada. Kampanja "Novac u ženskim rukama" je nastala u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca
Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca

Sadržaj donosi UMFO

Komentari 9

VIDEO

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem
NOVAC U ŽENSKIM RUKAMA

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem

Istraživanje o financijskoj neovisnosti žena, koje je pokrenuo UMFO, otkriva zanimljive informacije o tome koliko se Hrvatice razumiju u financije i kako barataju s novcem i imaju li financijski plan i drže li ga se

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca
EFEKT STAKLENOG STROPA

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca

Stereotipi i neravnopravnost spolova su duboko ukorijenjeni u društvu, a jedna od njihovih posljedica su manje plaće i mirovine za žene. Zato je bitno da žene ulažu u vlastitu financijsku pismenost kako bi osigurale što neovisniju budućnost
Pažnja! Pogrešne pretpostavke i financijske odluke čiju cijenu plaćamo u starosti
IZMEĐU POSLA I OBITELJI

Pažnja! Pogrešne pretpostavke i financijske odluke čiju cijenu plaćamo u starosti

Žene se tijekom života često nađu u nepovoljnijem financijskom položaju od muškaraca. Jedan od razloga je manjak financijske pismenosti. Poduzetnica Kristina Ercegović upozorava na najčešće zamke na koje trebaju pripaziti