Obavijesti

Native sadržaj

Foto: Pexels
'OOO, NA KARIBE'

Pet globalno najpopularnijih destinacija u svijetu krstarenja

Mick Jagger, Sharon Stone i Meryl Streep poznati su ljubitelji krstarenja i samo neki od oko 30 milijuna putnika koji svake godine uživaju u odmoru na spektakularnim plovećim hotelima i atraktivnim svjetskim destinacijama u koje uplovljavaju

Sadržaj donosi: Admiral

Krstarenja su prije pandemije bila najbrže rastući sektor na tržištu turističkih putovanja. I premda im je kriza uzrokovana koronavirusom zadala snažan udarac, čini se da je prošle godine ova industrija uspjela vratiti svoj stari sjaj. Prema Godišnjem izvješću Cruise Industry Newsa - najutjecajnijeg izvora informacija u industriji kruzera - gotovo 95% svjetske flote kruzera vratilo se 2022. godine u službu te je u optjecaj pušteno 27 novoizgrađenih kruzera, od kojih su 24 namijenjena za prekooceanske plovidbe.

Što se tiče destinacija, najpopularnija svjetska odredišta za krstarenje, koja su u prošloj godini zabilježila najviše putnika, bila su Karibi, Mediteran, Sjeverna Europa, Aljaska i zapadna američka obala. Procjenjuje se da je 2022. godine broj putnika na kruzerima za navedene destinacije iznosio nevjerojatnih 11 milijuna za Karibe, 5,6 milijuna za Mediteran, 3,1 milijun za sjevernu Europu, 1,6 milijuna za Aljasku i 1,3 milijuna za zapadnu američku obalu. Pretražujući aktualne ponude, mogli smo naslutiti zašto su upravo ovo najpopularnije destinacije za krstarenje.

1. Karibi

Zahvaljujući sunčanom vremenu tijekom cijele godine, tirkiznome moru, prekrasnim pješčanim plažama i beskrajnim redovima palmi, Karibi su se s itekako dobrim razlozima rangirali kao najposjećenija destinacija za krstarenje. S više od 700 otoka, otočića, grebena i špilja te 16 država, krstarenje po Karibima daje priliku posjetiteljima da se svaki dan probude u drugoj zemlji i dožive neku novu kulturu. 

Tako se na Jamajci iz koliba na plaži šire zvukovi reggaea, a gotovo 40 kaskadnih slapova u unutrašnjosti i živopisni koraljni grebeni otoka Bonairea, gdje žive mante i ribe papige, omogućuju pravu podvodnu avanturu. Grenada, otok prekriven ostacima izvorne tropske kišne šume, privlači posjetitelje aromatičnim začinima i ukusnom čokoladom, a Tobago će mnogi upamtiti po zabavnom iskustvu ronjenja s kornjačama. Za ovisnike o adrenalinu, visoke planine poput Petit Pitona u Svetoj Luciji, bujne prašume Belizea ili spust ziplineom kroz krošnje Labadeeja na Haitiju ili Hondurasa dobitna su kombinacija, opisuje Royal Caribbean International, agencija za krstarenja. Uz sve to, Karibi imaju čak 22 mjesta na popisu svjetske baštine UNESCO-a, od kojih su sigurno najpoznatiji Nacionalni park Brimstone Hill Fortress iz 17. stoljeća u Svetom Kristoforu i Nevisu te Nelson's Dockyard u Antigvi i Barbudi

2. Mediteran

Krstarenje Mediteranom nama Hrvatima zvuči možda kao prepoznato i blisko iskustvo, ali činjenica je da, objektivno gledajući, nema drugog dijela svijeta koji na relativno maloj udaljenosti nudi takav niz prekrasnih odredišta s raznolikim iskustvima na obali. Bilo da je riječ o kulturnim obilascima te upijanju prirodnih i povijesnih ljepota ili uživanju u kulinarskim iskustvima i zabavi na plaži i u moru - Mediteran je stvarno destinacija koja ima sve adute, tvrdi Norwegian Cruise Line. Osim toga, grčka, rimska i bizantska kultura neke su od najprivlačnijih povijesnih priča, a zanimljivo je spomenuti i da naziv "Mediteran" na latinskom znači "centar svijeta" (odatle dolazi i naš naziv Sredozemlje).

Mediteran je okružen s 22 države i ima više od 3000 otoka te je mnogo više od svojeg sjevernog, europskog dijela - azijske i afričke države pružaju sasvim drugačije kulture i domicilne stanovnike. Jeste li znali da u Turskoj postoji više od 80.000 džamija, da Cipar ima više od 300 sunčanih dana u godini i da je u Izraelu više muzeja po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje, uključujući jedini podvodni muzej na svijetu? Ne smijemo zaboraviti i na nevjerojatne afričke krajolike, koji uključuju egipatske piramide, neke od globalno najvećih amfiteatara u Tunisu, kilometarska polja dina u Sahari i tako dalje.

3. Sjeverna Europa

Zaploviti Baltikom i otkrivati Skandinaviju, baš kao što su to nekoć činili vikinški istraživači i osvajači, avantura je koja se ne propušta, poručuje Norwegian Cruise Line. Zamislite vožnju kruzerom kroz norveške fjordove s pogledom na planinske vrhove prekrivene snijegom i idilične valovite pašnjake ili pak posjet islandskim poljima lave te kupanje u prirodnim toplim izvorima. U sjećanju će zasigurno ostati i ljepota ponoćnog sunca u Stockholmu i Kopenhagenu te prekrasni rasplesani valovi plavo-zelene polarne svjetlosti koji od rujna do ožujka čine Island i sjever Norveške još privlačnijim destinacijama.

Osim nordijskih zemalja, krstarenje sjeverom Europe uključuje nekoliko poznatih europskih prijestolnica poput Velike Britanije, Irske, Pariza, Amsterdama i Berlina. Od engleskih koliba, dvoraca i ruševina, preko divnih pariških parkova i živahnih polja tulipana, pa sve do povijesno interesantnih ratnih spomenika i dvoraca u Berlinu - sjever Europe klasika je koja nikad ne razočarava. Neke od ovih država moguće je posjetiti i na riječnim kruzerima - Rajna, Majna i Laba poznate su rijeke za krstarenje.

4. Aljaska

Kad je riječ o krstarenju s najljepšim krajolikom, Aljaska je definitivna pobjednica. Krstarenje ovom najmanje naseljenom, 49. saveznom državom SAD-a, pruža pogled na surovu ali veličanstvenu ljepotu divljeg ledenog terena. To uključuje snijegom prošarane planine i velike ledenjake koji oduzimaju dah, nemilosrdna jata orlova na nebu te grbave kitove, dupine i orke koji povremeno izranjaju iz ledenog morskog zagrljaja. 

Ondje su neka od najpopularnijih znamenitosti Nacionalni park Denali, željeznička pruga White Pass i ledenjak Mendenhall. U obalne izlete na Aljasci moguće je uvrstiti i Nacionalni park Glacier Bay, koji se nalazi na UNESCO-vu popisu te College Fjord, dom najveće svjetske zbirke plimnih ledenjaka - ledenjaka koji inače nastaju padom velikih santa leda s planina u more. Surova priroda ove neukroćene zemlje omogućuje i safari na smeđeg medvjeda u Ketchikanu, vožnju sanjkama sa psima u Skagwayu i Juneau te pogled na Hubbard, golemi ledeni zid od kojeg se zbog snažnih struja i valova svakodnevno odvajaju veliki komadi leda, opisuje američka kompanija za krstarenje Celebrity Cruises.

5. Zapadna američka obala

Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, Havaji, Panamski kanal... Krstarenje zapadnom američkom obalom (i malo dalje) omogućuje obilazak mnogih poznatih destinacija koje je većina imali prilike vidjeti samo na malim ekranima, prenosi Caribbean Cruise International. Ali što kad film postane stvarnost? I kada dobijete priliku usporediti svoje otiske s otiscima ruku i stopala holivudskih zvijezda? Ili kad iz prve ruke doživite blještavilo i glamur vozeći se niz Sunset Boulevard te zaplovite ispod slavnog mosta Golden Gate u San Franciscu? 

Što se tiče pacifičkog raja zvanog Havaji, riječ je o krstarenju koje savršeno povezuje prirodne ljepote vulkanskog otočja i fascinantnu polinezijsku kulturu. A avanturisti ovdje imaju priliku iskusiti aktivnosti poput surfanja, vožnje terencem po stjenovitim predjelima ili let helikopterom iznad rastopljene lave. Malo dalje, već izvan teritorija SAD-a, nalazi se Panamski kanal, jedno od najnevjerojatnijih ljudskih čuda, koji omogućuje brodovima da se kreću iz jednog oceana u drugi i koji zapravo dijeli Sjevernu i Južnu Ameriku.

S obzirom na pročitano, složit ćete se s tim da bi svatko barem jedanput u životu trebao otići na ovakvo putovanje, a ako vam trenutne financije to ne dopuštaju, imamo ideju - Admiral ostvaruje snove te vodi 100 igrača na krstarenje svjetskim destinacijama, i to ni manje ni više nego uz Norwegian Cruise Line. Pedeset igrača Admiral online casina i isto toliko igrača u Admiral poslovnicama mogu osvojiti luksuzno putovanje za dvije osobe na neku od više od 30 atraktivnih svjetskih destinacija po svom odabiru uz besplatnu hranu i piće. Igraj s Admiralom, skupljaj bodove i povedi dragu osobu na odmor iz snova!

Samo za starije od 18 godina. Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.

Sadržaj donosi: Admiral

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!
KOLIKO IH IMATE U LADICI?

Ne bacajte u smeće svoje stare telefone: Možete ih reciklirati!

Povodom Dana planeta Zemlje donosimo nekoliko zanimljivih načina na koje možete iskoristiti stare telefone. Nikako ih ne bacajte u smeće, nego razmišljajte o njihovoj prenamijeni, očuvanju okolišu i generacijama koje tek dolaze

Nakon trideset godina prepunih izazova: 'Medvedgrad je upravo sad najstabilniji'
INTERVJU IVAN NAUKOVIĆ

Nakon trideset godina prepunih izazova: 'Medvedgrad je upravo sad najstabilniji'

Povodom tri desetljeća uspješnog rada obiteljske craft Pivovare Medvedgrad razgovarali smo s Ivanom Naukovićem, koji sa svoja tri brata vodi jedan od najuspješnijih pivskih biznisa u regiji
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...