Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Potez koji se definitivno isplatio: 'Nakon obnove kuće, računi su nam se jako smanjili'

Powered by Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Potez koji se definitivno isplatio: 'Nakon obnove kuće, računi su nam se jako smanjili'
1

Da se isplati ulagati u energetsku učinkovitost kuće svjedoči obitelj Badovinac koja je 2016. godine iskoristila bespovratna sredstva za obnovu kuće i tim potezom zadnjih godina ostvaruje značajnu uštedu

Ako živite u staroj obiteljskoj kući, vjerojatno ste se i sami suočili s raznim problemima koji dolaze sa starenjem kuće, ali i neadekvatnom izolacijom. Kako vanjska stolarija popušta zubu vremena, tako dolazi do sve većih problema unutar kuće. Jeste li znali da se gotovo 50 posto ukupnih toplinskih gubitaka objekta događa zbog loše stolarije, osobito prozora?

S druge strane, tu je i problem nedovoljne izolacije, koja ne samo da uzrokuje dodatan gubitak topline nego pogoduje stvaranju plijesni na kutovima kuće, zbog čega stvara dodatne poteškoće. Upravo zbog tih čimbenika i režije dosežu vrtoglave iznose, no postoji način na koji možete ovim problemima zauvijek stati na kraj

Potez koji se isplatio

Obitelj Badovinac 2016. godine svoj je spas pronašla u natječaju koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U razgovoru s Jelenom Badovinac saznali smo koliki je učinak energetska obnova kuće imala na njihove režije. 

- Naša je kuća sagrađena 1965. godine i tijekom 80-ih godina stavljena je fasada od 5 cm, što, naravno, nije bilo dovoljno. Nasreću, uspjeli smo dobiti maksimalni iznos subvencije i kompletno smo promijenili stolariju i fasadu - objašnjava sugovornica i prisjeća se kako je sve počelo.

- Za natječaj smo saznali preko medija pa smo se odlučili prijaviti. Prikupili smo sve potrebne dokumente, proveli legalizaciju te utvrdili da kuća spada pod objekt C kategorije, što je zadovoljavalo jedan od kriterija natječaja. Ipak, moram naglasiti da je prije apliciranja na natječaj, ipak potrebno imati određeni novčani iznos - kaže sugovornica, ali dodaje da su uz pomoć subvencije od 60.000 kuna ipak dobili mnogo više nego da su obnovu radili samostalno.

- To je bila vrlo dobra odluka jer su sve prostorije u kući znatno toplije, a troškovi plinskog etažnog grijanja mnogo su manji. Sad je toplina zatvorena u kući i to je skroz novi objekt. Da smo sami išli u obnovu, to definitivno ne bi bilo na ovoj razini, stavili bismo fasadu debljine 10 cm, a uz pomoć subvencija dobili smo 15 cm - objašnjava Badovinac i poručuje svima koji razmišljaju o prijavi da to svakako učine jer je to potez koji se dugoročno itekako isplati.

Kako do 204.000 bespovratnih kuna?

Svoju priliku ove godine i vi možete iskoristiti jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio poziv za sufinanciranje obnove kuća kojim pojedinačno kućanstvo može dobiti i do 204.000 kuna bespovratno. Fond će građane sufinancirati s do 60% sredstava za povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjenu stolarije energetski učinkovitijom te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave, za proizvodnju električne energije.

Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu, pa se prijaviti mogu građani iz kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili nižeg, odnosno građani iz primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niži. Od ove godine sustav prijava ide isključivo online, a prijave se šalju od 1. rujna. A kako se prijaviti u četiri jednostavna koraka pogledajte ovdje.

Powered by Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.