Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 36

Prekrivanje kamere na računalu - je li riječ samo o mitu ili nas netko zaista može špijunirati?

Powered by Samsung

Prekrivanje kamere na računalu - je li riječ samo o mitu ili nas netko zaista može špijunirati?

Hakeri koji mogu pristupiti vašoj kameri i gledati vas bez vašeg znanja? Znamo da postoje, ali ipak nas svaki put prođe jeza već i na pomisao o tome jer u ovakvim napadima ljudi lako mogu postati žrtve ucjene i iznude

Jeste li gledali epizodu serije Black Mirror "Shut Up and Dance"? U prijevodu "šuti i pleši" - odgovarajući izraz za ono što se može dogoditi kad netko bez vašeg znanja pristupi kameri na vašem računalu. U seriji je prikazano kako nepoznati haker snima jednog tinejdžera u nepriličnoj radnji putem njegove kamere. Nakon toga ga ucjenjuje i tjera na mnoge kriminalne aktivnosti

U strahu od objave inkriminirajućeg videosadržaja, tinejdžer je bio u stanju sve učiniti, ali problem je što, iako je on "plesao" kako je haker "svirao", njegova je tajna na kraju otkrivena. Kao i tajne ostalih koji su također bili žrtve ovog online napada. 

Epizoda o nedopuštenom pristupu kamerama privatnih računala može postati bilo čija realnost. Saznajte kako se na vrijeme možete zaštititi od ove online prijetnje.

Persons,Hand,Tape,Front,Gadget,Camera,,Conspiracy,Theory

Camfecting

Hakiranje tuđe kamere na računalu i gledanje vlasnika bez njegova znanja naziva se camfecting. Izraz je nastao kombinacijom riječi "cam", skraćeno za "camera" (kamera) i "fecting" od "infecting" (zaraziti). Kao što i sam naziv upućuje, pristup kameri omogućuje se nakon što hakeri zaraze računalo žrtve zlonamjernim softverom. Kako to rade?

Najčešći napadi uključuju otvaranje maila ili preuzimanje datoteka iz njega. Hakerski mailovi nisu očiti nego izgledaju kao da ih je poslala banka, državna služba ili neka dobrotvorna udruga i traže od vas neku hitnu akciju. S obzirom na to da su kroz pošiljatelja stvorili iluziju autentičnosti i autoriteta, hakeri uspiju u svojem naumu jer žrtva nesvjesno instalira zlonamjerni softver na svoje računalo.

Zlonamjerni softver ili takozvani trojanski virus u trenu će zaraziti vaše računalo. Tad haker ne dobiva pristup samo vašoj kameri nego cijelom računalu, uključujući datoteke, fotografije, bankarstvo i niz drugih podataka.

A,Computer,Popup,Box,Screen,Warning,Of,A,System,Being

Opasnosti ucjene i iznude

Camfecting je ozbiljno narušavanje privatnosti, koje može za žrtvu stvoriti izrazito psihički, ali i fizički izazovnu situaciju. Ucjena i iznuda bilo kakve vrste uzrokuju emocionalnu nestabilnost, stres i anksioznost. Žrtva se stalno preispituje, stvara negativan odnos prema sebi, osjeća se izolirano i usamljeno - kao da joj nema spasa. Ovakve izrazito stresne situacije mogu imati i negativan utjecaj na zdravlje.  

U želji da se što prije riješe svojeg zlonamjernog hakera, mnoge žrtve neće prijaviti slučaj nadležnim službama nego će "platiti koliko treba". Tako žrtva, osim na psihološkom, pati i na financijskom polju. Nažalost, žrtva ne može znati da će je haker ostaviti na miru samo zato što mu je platila. Situacija postaje još lošija ako se ucjene i iznude nastave. 

Silhouette,Of,Man

Zabrinjavajuća statistika 

U godini u kojoj je izbila kriza uzrokovana koronavirusom, mnogi od nas naučili su što znači raditi od doma. Takav rad često je i opušteniji, pa nije čudno da se, primjerice, ujutro presvlačite pred svojim računalom. Jeste li ikad pomislili da bi vas netko mogao u tom trenu gledati?

Čini se da Amerikanci mnogo razmišljaju o tome jer je jedno istraživanje pokazalo da američki narod više zabrinjavaju kibernetički napadi nego nasilni zločini, poput terorizma, ubojstva i seksualnog napada. Točnije, 71% Amerikanaca najčešće se brine da će im netko hakirati osobne i financijske podatke, a 67% tu brigu usmjerava na mogućnost krađe identiteta. 

Također, prema Symantecovu izvješću o internetskim prijetnjama za 2020. godinu, broj grupa koje koriste destruktivni zlonamjerni softver od 2018. je porastao za 25%.

Person,Monitoring,Smart,House,On,Digital,Tablet

Kako se zaštititi?

Možda zvuči ludo, ali prekrivanje kamere na računalu zaista je jedan od učinkovitih načina za zaštitu od camfectinga.

Također, preporuka je isključivati računalo, a ne samo poklopiti laptop, jer nijedan haker ne može ući u isključeni sustav. Uz to, nemojte davati pristup kameri i mikrofonu onim aplikacijama na kojima ne koristite te značajke. Što je manje aplikacija povezanih s kamerom, manja je vjerojatnost da će hakeri pronaći nešto što mogu iskoristiti za svoj napad. Postoje i softveri specijalizirani za zaštitu računala od camfectinga, poput Stop Being Watched i Webcamlock.

U opasnosti od takvih napada nisu samo računala nego i mobiteli. Kako bi zaštitio svoje korisnike, Samsung je u svoje uređaje ugradio sigurnosnu platformu Samsung Knox, koja ima visoku obrambenu razinu sigurnosti. Najveća prednost ove platforme je zaštita koja djeluje u realnom vremenu, a osim toga ima end to end zaštitu te kontinuirana sigurnosna ažuriranja. Platforma je 2020. godine dobila nagradu Global Mobile (GLOMO) kao najbolja sigurnosna platforma u svojoj kategoriji.

Knox je vodeća sigurnosna platforma u industriji mobilne sigurnosti kad je riječ o sigurnosnim certifikatima. Samsung mobilni telefoni, tablet računala i nosivi uređaji imaju u svoju strukturu ugrađenu platformu Samsung Knox, čime istodobno štite korisnike proizvoda tvrtke Samsung i poslovne uređaje.

Powered by Samsung

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 36
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...