Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 38
Foto: Robert Anic/PIXSELL
VIŠE OD ZAČINA

Priča iz pogona najveće domaće tvornice: 'Samo nekoliko ljudi zna originalnu recepturu'

Nezamjenjiv dodatak jelima predstavili su davne 1959. godine, a od tada se Vegeta razvila u jak međunarodni brend i kao proizvod dostupna je u više od 60 zemalja. Donosimo priču o tome kako cijeli proces proizvodnje izgleda u stvarnosti

Sadržaj donosi: Podravka

Svatko od nas ima neke proizvode kojima smo vjerni godinama i koje uvijek rado preporučujemo drugima. Među njima je zasigurno i Vegeta - začin bez kojeg već desetljećima nijedna mama, baka, otac i stric ne mogu zamisliti kuhanje. Danas je ovaj proizvod nezamjenjiv dodatak u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a ujedno je i najpoznatiji izvorni hrvatski proizvod.

Za Vegetu možemo reći i da je svojevrsni fenomen jer je u više od šezdeset godina svoga postojanja ušla u kuhinje potrošača u više od 60 zemalja svijeta. Najvažniji dokaz o planetarnoj popularnosti Vegeta univerzalnog dodatka sigurno je činjenica kako negdje na svijetu svake sekunde Vegeta učini ukusnijim preko 250 jela. Naime, svake godine diljem svijeta svi ljubitelji dobrog okusa najrazličitijim jelima dodaju preko osam milijardi žličica Vegete.

I zato nas je zanimalo kako to izgleda u praksi. Zaputili smo se u pogon Podravkine tvornice gdje nas je odmah dočekala organizatorica proizvodnje Vegeta začina, Koprivničanka Vlasta Matotan, koja ondje radi već 41 godinu.

'Ljudska ruka je nezamjenjiva'

Vlasta nas je provela kroz pogon i upoznala s načinom na koji proizvode ovaj poznati začin. Tehnologija radi ruku pod ruku s majstorima okusa, no, iako je sve puno strojeva, ljudska ruka je, prema riječima naše sugovornice, i dalje nezamjenjiva

- Na svakoj liniji za pakiranje radi dvoje radnika. Oni s velikom pažnjom prate sve korake u proizvodnom procesu koji su važni za stavljanje proizvoda na pojedino tržište diljem svijeta. Evo baš sad radnica (majstorica) radi na pakiranjima za Češku - uvodi nas sugovornica u priču.

U Tvornici juha i Vegete radi 57% žena i na proizvodnim linijama prevladavaju žene s mnogo radnog iskustva i znanja. U jednoj  osmosatnoj smjeni stroj uspije napraviti i do 25.000 vrećica Vegete original, dodaje Vesna, a nakon toliko godina iskustva staža naše sugovornice, ono što pamti su, kaže, samo lijepe stvari i uspomene. Velika joj je želja da, kad ode u mirovinu, iza nje ostanu mladi i vrijedni ljudi koji će baš poput nje s kolegama steći lijepo prijateljstvo.

- Najljepše je kada dolazite i odlazite s posla bez gorčine u želucu. Mi smo tu kao jedna velika obitelj. Radimo skupa, a sretnemo se i u gradu, svi me prepoznaju. A kako i ne bi kad sam toliko godina provela ovdje - kaže kroz smijeh naša sugovornica i vodi nas do mladoga kolege Matije, koji je zadužen za upravljanje robotom. 

'Odrastao sam u tvornici'

Matija Gadanec također je iz Koprivnice, a njegov put u Podravci počeo je 2007. godine, kad se zaposlio kao sezonac. Danas, nakon 16 godina radnog staža, iza sebe ima iskustvo iz gotovo svakog Podravkina pogona, ali nasreću, kaže, zadržao se najdulje upravo ondje gdje proizvode Vegeta dodatke jelima.

- Moja mama cijeli život radi u ovoj tvornici. Sjećam se da sam i kao dijete dolazio s njom na posao u razgledavanje tvornice, nekako sam ovdje odrastao. Tako da, kad sam počeo ovdje raditi, dosta mi je toga već bilo poznato - kaže nam Matija. 

Njegov tipičan radni dan počinje u 7 sati, kad se pale strojevi i roboti. Zadužen je za to da je svaka kutija ispravna kad krene na transportne trake, a Matija je tu i kad je potrebno otkloniti kvarove. Slaže se s našom sugovornicom s početka priče u tome da je čovjek pored tolikih strojeva i dalje potreban jer nekad i automatizacija može zakazati.

- Drago mi je da ovdje radi i mnogo mladih ljudi, a sa starijim kolegama već smo postali obitelj. Kad malo bolje pogledate, ovdje smo više nego doma sa svojima. Najljepše je kad posao koji radite možete pamtiti po stečenim prijateljstvima - iskreno ističe Matija. 

Tajna receptura omiljenog začina

Matija je od prvog dana dobio i podršku starije kolegice Marine Besten, koja je 38 godina provela u Podravci.

- Završila sam srednju školu za voditelja automatiziranih procesa u prehrambenoj industriji i odmah nakon toga zaposlila sam se ovdje. Ja sam prva generacija iz obitelji, ali ovdje mi danas rade i snaha i nećakinja. Tako da i doma razgovaramo o poslu - kaže Marina, koja priznaje da rado u svojim jelima i dalje koristi Vegeta dodatke jelima, koji joj, simpatično dodaje, još nisu uspjeli dosaditi.

Veseli je što se generacijama prenosi ljubav prema ovom proizvodu i izvan granica Lijepe Naše, pa tako i njezina kći, koja živi u Njemačkoj, može začiniti svako jelo Vegetom. Inače, ovaj začin se prodaje na preko šezdesetak tržišta a i može se naći na 5 kontinenata. Neka od egzotičnijih tržišta gdje se prodaju Vegeta dodaci jelima su UAE, Saudijska Arabija, Katar, Oman, Japan, Kuvajt, Kazahstan, Armenija, Kirgistan, a Vegeta se, primjerice, prodaje i u Meksiku, Boliviji, Norveškoj, Burkini Faso i Moldaviji. 

A uspješnost proizvodnje i tako duga tradicija jednog proizvoda odraz su kvalitete, kaže nam Jelena Kelemen, direktorica Tvornice juha i Vegeta.

- Vegeta se tijekom godina nije mijenjala, i danas je to isti onaj proizvod koji su koristile naše bake. Dnevno proizvedemo 135 tona začina Vegeta, 750 tona tjedno - kaže direktorica. 

Za izradu mješavine Vegete potrebno je 15-ak ljudi, a najpopularniji dodatak jelima njeguje i svoju tajnu recepturu. Sugovornica kaže da postoji svega nekolicina ljudi koja zna originalan recept za ovaj začin.

- Recept sadrži jedinstvenu kombinaciju nekoliko vrsta začina i šest vrsta sušenog povrća koji se prilikom automatiziranog procesa miješanja sljube u poznatu nam Vegetu. Sastojci su odabrani s punom pažnjom prema unaprijed definiranim specifikacijama za svaki pojedini sastojak - dodaje. 

Jelena u Podravci radi 17 godina, a odnedavno, točnije od prije godinu dana, preuzela je posao direktorice. Zadovoljna je, kaže, da u tako malom gradu mogu proizvoditi nešto za čim žude ljudi diljem svijeta. 

- Posljednjih godina doživjeli smo mnoge pozitivne promjene, a istaknula bi poboljšanja materijalnih prava radnika, vrlo intenzivan investicijski ciklus te rekordna vrijednost dionice. Vegeta je nezaobilazni sastojak u mojim jelima iako u zadnje vrijeme više koristim Vegeta&Spirulina dodatak jelima - kaže naša sugovornica na kraju.  

Priča o Vegeti više je od samog začina. Riječ je o zajedničkom trudu, strasti i ljubavi prema stvaranju nečega što spaja ljude diljem svijeta kroz jedinstvene okuse i mirise.

Sadržaj donosi: Podravka

Komentari 38
Shangru Yang: 'Da bismo se zaljubili u novo mjesto, ponekad je dovoljno sresti prave ljude'
ŽIVOT U HRVATSKOJ

Shangru Yang: 'Da bismo se zaljubili u novo mjesto, ponekad je dovoljno sresti prave ljude'

Momo je u Hrvatsku stigla iz daleke Kine. Ovdje je pronašla posao i ljubav, stekla je divne prijatelje, kako domaće tako i ljude iz cijelog svijeta. Vjeruje da prijateljstvo nastaje lako kad su obje strane otvorene i spremne povezati se
Ne eksperimentirajte s mirisima kao darovima nego kupite ono što osoba provjereno voli i nosi!
BEAUTY DAROVI

Ne eksperimentirajte s mirisima kao darovima nego kupite ono što osoba provjereno voli i nosi!

Prosinac je stigao, a s njim i misli o tome što članovima obitelji i prijateljima darovati za Božić. Čini nam se da svake godine muku mučimo s odabirom savršenog dara, no tako ne mora biti ovog puta
Evo što se događa iza pozornice na Breninim koncertima, o lomu se oglasio i Boba Živojinović...
KAKO SE PRIPREMALA

Evo što se događa iza pozornice na Breninim koncertima, o lomu se oglasio i Boba Živojinović...

Lepa Brena slomila je gležanj na koncertu u Areni Zagreb te završila na operaciji. Preostala dva koncerta su odgođena, a oko svega se oglasila i sama pjevačica... Procurile su i fotografije što radi iza pozornice