Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11
Foto: PR
ZA GRILL MAJSTORE

Pripremite se za sezonu roštiljanja: 5 odgovora na 5 najčešćih pitanja

Dolazi nam predivno doba u godini, koje podrazumijeva okupljanje obitelji i dragih ljudi na svježem zraku na plaži, u parku, šumi ili u vlastitom dvorištu i na balkonu. A naravno, sve to nema previše smisla bez dobrog roštilja, slažete li se?

Sadržaj donosi BAUHAUS

Roštilj je gotovo uvijek dobra ideja i, nasreću, nekako se u ekipi uvijek pronađu oni koji istinski uživaju stajati uz njega i paziti da se meso dobro ispeče. Ali u ovu jednadžbu treba uračunati i prepreke te dvojbe s kojima se nerijetko suočavaju svi oni koji nisu toliko vični grilanju. Zato, da biste bili potpuno spremni proslaviti neki rođendan, godišnjicu ili prvi sunčani vikend, u nastavku rješavamo najčešće dvojbe vezane za roštiljanje.

1. Koliko mesa treba pripremiti?

Kad organizirate roštilj, prvo treba riješiti - nakon, naravno, dogovora o vremenu i mjestu - meso. Koliko mesa je dovoljno da nahrani pet, deset, dvadeset, trideset ili više ljudi? Ne želite pretjerati s kupnjom i riskirati bacanje velikih količina hrane, ali istodobno znate da nije ugodno kad se uzvanici moraju gledati i kalkulirati tko će pojesti zadnje komade mesa. 

Preporuka je računati s od 220 do 340 grama mesa za svaku odraslu osobu, a za djecu će biti sasvim dovoljno od 110 do 170 grama mesa. Ipak, nemojte ovu preporučenu gramažu uzeti kao glavno pravilo jer sigurno u vašoj obitelji ili ekipi postoje oni koji "mogu pojesti kao troje odraslih" ili oni kojima su dva ćevapa sasvim dovoljna. Osim toga, količina mesa ovisi i o tome koliko ćete vrsta priloga imati, planirate li poslužiti i neko predjelo ili grickalice, hoćete li uključiti i desert u meni, jeste li upozorili goste da moraju doći gladni ili da se ne nadaju previše, koliko i koja pića ćete piti...

2. Koje je meso najbolje na roštilju?

Mnogi će se složiti s tim da su ćevapi, kobasice i pljeskavice uvjerljivo najzastupljeniji na roštiljima diljem Hrvatske. I to nije nimalo čudno jer, pogotovo ako je riječ o većoj količini ljudi, nema boljeg od deset ćevapa u prepečenoj lepinji, sočnog para ljutih kobasica u pecivu ili bogatih burgera s raznim dodacima. 

Ipak, ako su vam ove vrste mesa dosadile ili jednostavno želite dodati nešto novo, razmislite i o svinjskom butu i lopatici, carskome mesu, rebricama, filet mignonu, o odrescima ribeye i t-bone, janjećem butu i plećki ili pilećem zabatku i batku. Ako ste voljni, možete se poigrati i napraviti ražnjiće od komadića mesa, slanine i povrća, pizzu ili čak ispeći desert. Jeste li čuli za banane ili jabuke na žaru sa sladoledom? Znamo da nije riječ o mesu, ali voće s roštilja zaista je odličan desert jer grilanje uklanja vodu iz voćke te karamelizira njezin prirodni šećer. 

3. Koji roštilj nabaviti?

Današnja ponuda za grill majstore, ali i one koji tek namjeravaju okušati se u roštiljanju, stvarno je široka - od roštilja na ugljen i plin, preko električnih i keramičkih, pa sve do smokera, odnosno roštilja za dimljenje. Kad se suočite s odlukom o tome koji je roštilj najbolji za vas i vašu obitelj, izvažite nekoliko stvari. 

Prvo odredite s koliko prostora raspolažete. Primjerice, ako imate veliko dvorište, vaš će favorit biti roštilj na ugljen ili plin, ali za balkon će bolji izbor biti električni. O električnom roštilju trebaju razmisliti i svi oni koji s vremena na vrijeme vole pobjeći na more ili na neki odmor jer ovaj tip roštilja lako možete spakirati i ponijeti sa sobom. Što se tiče vremena, roštiljanje na struju i plin vrlo je brzo i praktično, a ako je roštilj dovoljno velik, omogućuje i da svi jedu istodobno, za razliku od roštilja na ugljen, koji netko stalno mora nadgledati. Ipak, ne možemo zanemariti fini dimljeni okus koji meso poprima na roštilju na ugljen. A za posebno strpljive gurmane tu je smoker, koji uključuje višesatno dimljenje u kombinaciji s mariniranjem mesa. Ipak, što god na kraju odabrali, jamčimo vam da vas čekaju sati i sati dobre zabave i druženja. 

4. Treba li roštilj prvo zagrijati?

Bilo da koristite plinski roštilj ili roštilj na drveni ugljen, obavezno prethodno zagrijte roštilj. Pravilo je oko 15 minuta za visoke temperature (za prženje) ili 10 minuta za niže temperature (za ribu i slično). Zagrijavanje prije nego što počnete peći hranu također će pomoći u uklanjanju nekih ostataka na rešetki od prethodnoga korištenja.

Kad ga zagrijete, morate znati redoslijed kojim ćete peći meso jer ne podnosi svaki komad mesa jednaku jačinu vatre. Počnite s crvenim mesom, poput junetine ili govedine, i svinjetinom te nastavite s mljevenim mesom, kojem je potrebno najviše okretanja. Slijede rebrica, koja se moraju peći polako, a kako se roštilj hladi, vrijeme je za piletinu te za kraj kobasice

5. Kako da piletina ostane sočna?

Piletina, a ponajviše pileća prsa, mnogim grill majstorima zadaje probleme. Takvo je meso bez kostiju i kože nemasno te ima tendenciju da se lako prepeče i osuši na roštilju. Da biste to spriječili, napravite salamuru, odnosno otopinu vode i soli, te ostavite prsa da se namaču u njoj tijekom noći. Preporuka je jedna čajna žličica soli na pola kilograma mesa, s tim da meso mora biti potpuno uronjeno u tekućinu. 

Za dodatnu sočnost možete napraviti jednostavnu marinadu. Promiješajte malo maslinova ulja, češnjaka, soli, papra i BBQ umaka te premazujte pileća prsa marinadom kako se peku na roštilju. Također, da se ne bi zalijepila, dobro premažite rešetku roštilja prije pečenja maslinovim uljem. Kod piletine je često problematično i vrijeme pečenja. Ako ne želite provjeravati je li se ispekla tako što ćete je prerezati na pola, iskoristite termometar za hranu. Pileća su prsa gotova kad unutarnja temperatura postigne oko 74ºC, savjetuje jedan kulinarski blog.

Sad kad ste riješili sve ili barem većinu svojih dvojbi o roštiljanju, javite se svojim najbližima i dogovorite druženje za pamćenje!

Sadržaj donosi BAUHAUS

Komentari 11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...