Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 33
Foto: Kolaž fotografija/24sata
ODLIČAN PROVOD

Provedite vikend u Gomirju uz zvijezdu narodne glazbe. Ulaz je besplatan, evo što se još nudi

Krajem srpnja odvojite vrijeme za jedan vikend izlet u Gomirje kako bi ste uživali u izvedbama renomiranih glazbenika, ali i ljepotama ovog malog mjesta. Saznajte zašto je Gomirje idealna destinacija za bijeg od užarenog asfalta

Sadržaj donosi Gomirje festival harmonike

Malo naselje Gomirje, smješteno u blizini Vrbovskog, 28. i 29. srpnja postaje atraktivna glazbena destinacija. Naime, ovaj dragulj Gorskog kotara domaćin je 5. Festivala harmonike, na kojem vas čeka nastup legende narodne glazbe - Miroslava Ilića. Još je bolja vijest da u mnogobrojnim hitovima ovog velikana možete uživati potpuno besplatno.

Uz Ilića, tu su i drugi izvođači različitih glazbenih žanrova, a pored samog festivala, Gomirje nudi još neke zanimljivosti.

Ples i uživanje u ljetnim večerima

Ljetne večeri su, uz osvježavajuće piće, stvorene za živu glazbu, naročito ako pozornicu zauzimaju renomirani glazbenici. Pored Miroslava Ilića, koji ove godine slavi čak 50 godina glazbene karijere, ''Gomirje Harmonika Mundijal'' ugostit će izvođače kao što su Zoran Majstorović i Aleksander Ipavec te Harmonika MUNDIJAL bend i Giampaolo Mrach, koji stiže čak iz Italije. Tu su i Orkestar Ljiljane Stepić iz Srbije, Jadranka Popović, Vlada Todosijević, Nešo Vukas i Nedjo Manojlović.

Zagreb: Koncert Miroslava Ilića na Rujanfestu

Nastup jazz gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića, koji će binu dijeliti sa slovenskim kolegom Aleksanderom Ipavcem, možete  pratiti 28. srpnja u 18 sati, u dvorištu manastira.

Dok će se nastupi Mracha, Harmonika MUNDIJAL benda i Orkestra Ljiljane Stepić odvijati 29. srpnja na nogometnom igralištu NK Gomirje od 20 sati. Besplatni koncert Miroslava Ilića počinje u 22 sata.

Posjetite najzapadniji europski manastir

Osim ove glazbene poslastice, u Gomirju možete posjetiti i razgledati najzapadniji pravoslavni manastir u Europi. Nosi naziv Manastir Gomirje, odnosno Manastir Rođenja sv. Jovana Krstitelja - Gomirje. Temelji manastira sagrađeni su početkom 17 stoljeća, a današnji izgled dobio je 1719. godine, kad je počela njegova gradnja. 

Zanimljivo, prema podacima portala Primorsko-goranske županije, na mjestu na kojem se danas uzdiže ovaj manastir, u davnini je bio frankopanski kaštel s crkvom Svete Marije. Tako se Gomirje prvi put spominje kao dio Modruške županije 1461., nakon što su Osmanlije srušile spomenuti kaštel s crkvom, naselje je porušeno i stanovništvo rastjerano, a za obranu su dovedeni ratnici pravoslavne vjere.

Odmorite mozak u ljepotama prirode

Iskoristite posjetu Gomirju kako biste odmorili dušu i tijelo. Jeste li znali da je istraživanje pokazalo kako je provođenje minimalno 120 minuta tjedno u prirodi povezano s dobrim zdravljem i blagostanjem? Zato obiđite prirodne ljepote ovog mjesta i usput posjetite kanjon Kamačnik koji je udaljen 10-ak minuta vožnje (7 km) od manastira i nalazi se u Vrbovskom.

Dužina staze od izvora Kamačnika do ušća gdje se ulijeva u rijeku Dobru iznosi 6,3 km, a pješačka staza posjetitelje vodi rubom stijene i brojnim mostovima sagrađenim iznad potoka.

Ova lokacija u srcu prirode idealno je mjesto za obiteljske aktivnosti kao što su planinarenje i šetnja, ali i igre u prirodi i piknik. Kamačnik se ubraja u 5 najdubljih izvora u Hrvatskoj, a evidentirana dubina izvora trenutno je 118m. 

Isprobajte autohtone okuse

Pri posjeti Kamačniku, na samom ušću nalazi se i Bistro Kamačnik, gdje možete uživati u gastronomiji ovog područja i autohtonim okusima koje pruža. Specijaliteti od plodova gorja, divljači i druge domaće delicije čekaju da ih isprobate, a u spomenutom bistrou sigurno će vas oduševiti jela kao što su goranski odrezak sa gljivama i špekom ili gulaš od divljači s okruglicama od kruha.

Pogled iz bistroa je također odličan, budući da je smješten iznad slapa te nudi pregled ušća i svih ljepota koje pruža.

Sadržaj donosi Gomirje festival harmonike

Komentari 33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem
ODLIČNI UVJETI DOPUSTA

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem

Iako se percepcija prema 'tati koji ostane kod kuće s malim djetetom' mijenja svaki dan, mnoge očeve i one koji se to nadaju postati, više od financija brine potencijalno narušen odnos s poslodavcem

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...