Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15

Rajčica - kraljica voća i povrća, a evo zašto ju toliko volimo

Powered by Žuti klik

Rajčica - kraljica voća i povrća, a evo zašto ju toliko volimo

Volimo ju svi, u izvornom ili prerađenom obliku, ali štošta o njoj ne znamo. Vječna je dilema oko toga je li rajčica uopće povrće ili je zapravo voće, a vode se i rasprave oko njezina naziva - je li to paradajz ili pomidor?

Iako ju najčešće svrstavamo u povrće, ova namirnica, porijeklom iz Južne Amerike, prema definiciji je zapravo voće. Naime, botanički gledano, voće nastaje od oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje od drugih dijelova biljke. Prema tome, osim rajčice, u voće se mogu svrstati i paprike, krastavci, tikvice i bundeve. Međutim, kako ove vrtne namirnice nisu ni slatke ni kisele, a najviše ih jedemo kao salatu, kao prilog mesu, tjestenini ili u varivu, smatramo ih povrćem i teško ćemo se uvjeriti u suprotno.

Isprva je služila kao ukras

Rajčica je u Europu uvezena još u 10. stoljeću, ali isprva se nije koristila u prehrambene svrhe. Prvotno se uzgajala isključivo kao ukrasna biljka, a tek je kasnije prepoznata kao namirnica. Od tada su brojne generacije radile na njezinu uzgoju i proširivanju sorti, pa tako danas postoje stotine različitih vrsti. Međutim, prema portalu Smithsonian, rajčica je u jednom trenutku u povijesti zaradila naziv "otrovna jabuka" zbog toga što su se neki aristokrati otrovali nakon što bi je pojeli. Kasnije se saznalo da problem nije bio u rajčicama već u kositrenim tanjurima na kojima su posluživane.

No, zanimljivo je kako su rajčice, isprva otrovne namirnice, kasnije dobile naziv "zlatna jabuka" i "jabuka ljubavi". Naime, prve rajčice nisu bile crvene, već žute, zbog čega su u Italiji prozvane pomi d'oro, što u prijevodu znači zlatna jabuka. Kasnije je naziv pomi d'oro preuzet i u drugim zemljama te prilagođen, pa je tada marokanski narod, Mauri, rajčicu nazvao pomi dei mori, da bi je kasnije Francuzi imenovali u pommes d'amour - jabuka ljubavi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bogata likopenom

Budući da je rajčica puna nutritivnih vrijednosti, odlična je za naše zdravlje, naročito ako se jede svježa. Sadrži pregršt vitamina A, C i K koji čuvaju vid, a usto je bogata likopenom - antioksidansom koji neutralizira slobodne radikale i sprječava starenje, bolesti srca i krvnih žila, pa čak i neke vrste karcinoma. Štoviše, bogata je likopenom čak i u prerađenom obliku poput umaka, juha ili sokova, pa ako ste ljubitelj šalše ili juhe od rajčice, samo naprijed, jedite to što češće. 

Osim toga, rajčica je puna vode, pa pomaže hidratizirati kožu iznutra i očuvati je zdravom i sjajnom. Sadrži i značajnu količinu kalcija pa pomaže očuvati kosti i zube, a s obzirom na to da je bogata i proteinima, pomaže u oporavku i izgradnji mišića, što ju čini izvrsnom za sportaše. 

Odlična za mamurluk

Za sve one koji se vikendom vole malo opustiti, sok od rajčice pomoći će da se "vrate iz mrtvih". Prema istraživanju provedenom u Japanu, sok od rajčice umanjuje utjecaj alkohola. Naime, oni koji su mamurluk "liječili" sokom imali su tri puta manju količinu alkohola u krvi te su se potpuno otrijeznili 50 minuta brže od onih koji su pili vodu. Razlog tomu vjerojatno leži u činjenici da rajčica sadrži fruktozu koja pomaže da se alkohol u tijelu brže razgradi, a zahvaljujući vitaminima i velikom postotku vode pomaže regenerirati tijelo i um. 

Paše uz sve

Osim što je nutritivno bogata i iznimno zdrava za organizam, jedna je od rijetkih namirnica koju možemo jesti na toliko mnogo načina. Osim kao salatu, jedemo ju kao juhu, kao umak odnosno šalšu s tjesteninom, na pizzi, u varivima, uz roštilj... Kombinacijama nema kraja.

Ako ste ljubitelj rajčice kao i mi, tada znate da je najbolja ona domaća i da se ne može mjeriti s onim uvoznima. To je prepoznao i web shop Žuti klik na kojemu možete pronaći brend Zdravo za gotovo čiji proizvodi od rajčice ne sadrže konzervanse, boje ni aditive. Stoga, ako nemate vremena za kuhanje, počastite se domaćom gotovom šalšom ili juhom od rajčice, uživajte i iskoristite ostatak vremena za sebe!

Powered by Žuti klik

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet