Obavijesti

Native sadržaj

Foto: Nikita Ignatev/Unsplash
KAKO ZADRŽATI TOPLINU?

Razmišljate o biciklu ili skuteru kao rješenju za gradske gužve? Pripremite se za zimsku vožnju

Poskupljenje nafte, tehničkog servisa i sveopći rast cijena automobila mnoge su nagnali da razmisle o alternativnim opcijama prijevoza. Pritom su najčešći odabir bicikli i skuteri, a kako se s njima pripremiti za zimsku sezonu, doznajte u nastavku

Sadržaj donosi Shopaj24

U najrazvijenijim europskim zemljama biciklističke staze i rute itekako su uspješno provedene, ali na našim prostorima još kaskamo. No unatoč tome spas u biciklu ili skuteru kao prijevoznom sredstvu kroz gradske gužve vide mnogi građani. Osim što su manji i kompaktniji, također iziskuju znatno manje troškova od automobila, a pritom je i lakše pronaći parkirno mjesto. Štoviše, istraživanje Sveučilišta Lund u Kopenhagenu, poznatom kao grad biciklista, pokazalo je kako je vožnja biciklom čak šest puta isplativija od vožnje automobilom.

Danas je također sve više opcija online shoppinga te dostave namirnica na kućni prag, što znatno smanjuje potrebu za odlascima u kupnju, gdje nam najčešće treba automobil. Naravno, i dalje postoje situacije u kojima je automobil neophodan, no i tad ga možete koristiti u kombinaciji s biciklom ili skuterom te tako barem uštedjeti na gorivu. Primjerice, za svakodnevni odlazak na posao, trening ili obavljanje zadataka u gradu jednostavno će poslužiti skuter ili bicikl.

Ako si pritom postavljate pitanje ''A kako zimi?'', u nastavku donosimo efikasne načine na koje možete zaštititi se od hladnoće. Pritom doznajte i što vam sve treba od opreme za sigurnost u prometu. 

Održavanje topline

Vožnja po hladnom vremenu zahtijeva slojevito odijevanje, bilo da vozite skuter ili bicikl. Počnite majicom koja ima dobra izolacijska svojstva, a noge neka vam griju termo tajice. Nakon toga najbolje je odjenuti biciklističku ili termo majicu, odnosno duge (biciklističke) zimske hlače. I na kraju, obavezan dio opreme je nepropusna, vodootporna jakna. Za maksimalnu sigurnost nužan je i reflektirajući prsluk, s obzirom na to da je zimi dnevna svjetlost smanjena te se brže smrači, a ako se pitate gdje ga kupiti, rješenje je trgovina Enormis.

Pri vožnji biciklom glavu neka vam štiti vodootporna termo kapa ili biciklistička kaciga, uz koju možete odabrati i potkapu. A ako je vaš odabir skuter, kacige koje pokrivaju cijelo lice najbolji su odabir jer zadržavaju toplinu, a pritom imaju ventilacijski otpor te su iznutra uglavnom izrađene od prozračnih materijala.

Vrat možete zaštititi grijačem za vrat, a za ruke su dostupne rukavice različitih debljina, uključujući termo rukavice za temperature zraka niže od 5 stupnjeva Celzija. Jednako je važno pobrinuti se za toplinu stopala, pa razmislite o vjetronepropusnim navlakama za čarape ili cipele. 

Osim na održavanje topline, nemojte zaboraviti ni na zaštitu kože. Koristite kremu s SPF faktorom jer snijeg može reflektirati i do 90% UV zračenja, a pritom će hladan vjetar isušiti vašu kožu, pa su balzam za usne, hidratantne kreme, ili čak vazelin, također nužni u ovim uvjetima.

Sigurnost u prometu

Zimi su uvjeti na cesti otežani, pa je pri vožnji nužna povećana opreznost. Zato je za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima potrebno osigurati prikladne gume. Primjerice, M+S gume s gaznim slojem koji je dizajniran za sve uvjete tla dobar su odabir za skuter jer su takve gume kreirane da održavaju elastičnost čak i pri niskim temperaturama, ispod nule.

U slučaju bicikla možete odabrati različite gume, ovisno o tlu kojim vozite. Za vožnju u primarno gradskom prometu prikladne su cjelogodišnje gume, a za meku i blatnu podlogu preporučuju se biciklističke gume s višim i oštrijim čepovima, koji su rjeđe postavljeni da bi se stvarala trakcija i kako bi bolje prianjali uz podlogu.

Također je obavezno upaliti dnevna svjetla na skuteru, ali i na biciklu u određenim uvjetima. Naime, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, koja je često prisutna zimi, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani bicikla i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Više detalja o zakonski propisanoj opremi pročitajte ovdje.

Blatobran na biciklu također je važan, posebice kako biste spriječili prskanje bljuzgavog snijega na sebe ili na ljude koji se kraj vas voze. Imajte na umu da će vožnja po bljuzgavom vremenu ili snijegu također nanijeti mnogo slane i prljave vode na dijelove vašeg bicikla ili skutera, što tijekom vremena može uzrokovati koroziju i oštećenja. Zato je poželjno obrisati ga ili čak isprati nakon svake vožnje

A ako skuter još nemate, ali o njemu razmišljate, veliku ponudu skutera različitih brendova provjerite u prodajnom servisu Moto Mondo.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi Shopaj24

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem
ODLIČNI UVJETI DOPUSTA

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem

Iako se percepcija prema 'tati koji ostane kod kuće s malim djetetom' mijenja svaki dan, mnoge očeve i one koji se to nadaju postati, više od financija brine potencijalno narušen odnos s poslodavcem

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...