Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Razmišljate o novom poslu? Prvo si postavite ovih 7 pitanja

Powered by UMFO

Razmišljate o novom poslu? Prvo si postavite ovih 7 pitanja

Svi smo u jednom trenutku pomislili kako nam je dosta posla koji godinama radimo i kako je vrijeme da potražimo drugi. No u tom procesu važno je znati što točno želimo i očekujemo od poslodavca, ali i što mi njemu možemo ponuditi

Već dugo vam se po glavi mota misao o promjeni posla ili čak branše? Niste jedini! Sasvim je normalno da se ciljevi i okolnosti tijekom radnog vijeka mijenjaju. Ako je došlo do zasićenja i nemate priliku razvijati se unutar tvrtke ili vam više ne odgovaraju uvjeti koje sadašnji poslodavac nudi, svakako je vrijeme da se okušate u novim poslovnim izazovima.

Izvanredna situacija s pandemijom sa sobom je donijela određene promjene. Drugačiji uvjeti rada legitimni su razlozi zbog kojih možda razmišljate o pronalasku novog posla.

Prije nego donesete konačnu odluku zapitajte se ovih 7 ključnih pitanja koja će vam pomoći da donesete ispravnu odluku.  

1. Koliko vam je novca dovoljno?

Svatko od nas ima različit životni stil te u skladu s tim troši svoju plaću. Ponekad te potrebe premašuju budžet zbog novonastalih situacija. Dobili ste dijete ili ste se morali preseliti u drugi, ali skuplji stan – sve su to okolnosti koje utječu na  promjenu i odabir novog posla.

S druge strane, određenim generacijama, primjerice milenijalcima (25-40 godina) i generaciji Z (7-24) bitnije su prilike za napredak, razvijanje novih vještina i mentorstvo od visine plaće.

Bez obzira na to bila plaća pri vrhu vaših prioriteta ili ne, ako ne prati porast opsega posla i odgovornosti, moguće je da se s vremenom javi nezadovoljstvo i manjak motivacije.

2. Trebam li naučiti nove vještine?

Konkurencija na tržištu rada sve je jača, što znači da se nekako morate istaknuti iz mase. Bilo da je riječ o nadograđivanju soft ili tehničkih vještina, nikad ne prestanite graditi bolju verziju sebe te svoje slabe točke pretvorite u prednosti.

U vrijeme korona pandemije poprilično je velik broj edukacija postao dostupan u online izdanju te možete po povoljnim cijenama dobiti željeni certifikat i naučiti neki novi ili usavršiti stari skill.

3. Što mi tvrtka može ponuditi?

Vaša nova pozicija može zvučati sjajno na papiru, ali nekad je to daleko od stvarnosti. Istražite benefite koji vam se nude, imate li mjesta za napredak unutar tvrtke i brine li poslodavac o vašoj budućnosti. Mnogi poslodavci svojim zaposlenicima uplaćuju sistematske preglede ili dobrovoljnu mirovinsku štednju koja je zadnjih godina postala popularan budući da štedišama osigurava dodatnih 15% poticaja, a poslodavcima određene porezne olakšice.

4. Ima li tvrtka budućnost?

Saznajte koliko je tvrtka stabilna. Na internetu postoje javno dostupna financijska izvješća, a po forumima i grupama na društvenim mrežama mogu se saznati informacije koje dijele bivši i sadašnji zaposlenici. Možda vam se već i dogodila situacija da ste se htjeli prijaviti na neki natječaj pa vam je prijatelj, koji je tamo već radio, rekao da se ne prijavljujete ni za živu glavu jer plaću nije vidio tri mjeseca.

U ovoj krizi mnogi su shvatili što znači imati 'jakog igrača na svojoj strani', zato savjetujemo da se radije odlučite za provjerenu tvrtku koja iza sebe ima puno 'odigranih utakmica'.

5. Mogu li uskladiti privatno i poslovno?

Posao zauzima velik dio dana, a nakon radnog vremena ljudi se žele isključiti i posvetiti obitelji, otići u šetnju ili popiti piće s prijateljima. Ako ste osoba kojoj je bitno da vas šef ne zove nakon odrađene smjene, onda dobro pazite na kulturu tvrtke u koju se prijavljujete te na to hoćete li morati raditi prekovremene sate ili često ići na poslovna putovanja.

6. Koliko trebam putovati do posla?

Uzmite u obzir i koliko je udaljeno vaše potencijalno radno mjesto od stana. Jedno američko istraživanje dokazalo je povezanost dužih putovanja na posao sa smanjenom kardiološkom spremnošću, povećanom težinom i drugim pokazateljima metaboličkog rizika. Dugačak put, bilo da se vozite javnim prijevozom ili autom, može utjecati i na mentalno zdravlje. Međutim, zbog nekih je poslovnih prilika vrijedno 'žrtvovati' se, a vrijeme na putu brže će proći ako raspalite dobru glazbu, poslušate poučan podcast ili pročitate zanimljivo štivo. 

7. Zašto uopće želim mijenjati posao?

Nijedan posao nije savršen i svaki ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Međutim, kad odlazak na posao s grčem u želudcu postane svakodnevica, onda je bitno zapitati se koji su razlozi tome. Mnogi osjećaju dosadu i neproduktivnost na radnom mjestu upravo zato što nemaju novih izazova, ne dobivaju dovoljno zasluga za izvršene zadatke ili su pak potplaćeni za vrstu posla koju obavljaju.

Čest razlog otkaza može biti "toksična" i neproduktivna radna atmosfera kad vam kolege nisu kooperativne ili jednostavno kultura organizacije nije u skladu s vašim željama i potrebama. Međutim dobra vijest je da sreću uvijek možete potražiti na nekom drugom mjestu gdje ćete biti ispunjeni i zadovoljni sa sobom i svojim radom.

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji