Native sadržaj

Komentari 44

Razmišljate o prijevremenoj mirovini? Dobro provjerite isplati li vam se

Razmišljate o prijevremenoj mirovini? Dobro provjerite isplati li vam se

Važno je znati da je iznos prijevremene mirovine manji za 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, a prije navršene dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu

Odlazak u prijevremenu mirovinu, kao što sam izraz govori, znači da osiguranik odlazi u mirovinu prije nego što navrši godine života potrebne za odlazak u starosnu mirovinu. Pravo na prijevremenu mirovinu ostvaruje se s navršenih 60 godina života i minimalno 35 godina mirovinskog staža, a pravo na starosnu mirovinu stječe se s navršenih 65 godina života i minimalno 15 godina mirovinskog staža. Žene malo ranije ostvaruju pravo na starosnu i prijevremenu mirovinu, s nižom starosnom dobi. Takvi povoljniji uvjeti vrijede od 2020. do 2029. godine.

Treba naglasiti da je iznos prijevremene mirovine manji za 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, a prije navršene dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu. 

Ako je osoba neposredno prije ispunjenja uvjeta za prijevremenu mirovinu bila najmanje dvije godine bez prekida prijavljena na zavodu kao nezaposlena i ako se najkasnije s idućim danom nakon ispunjenih uvjeta za mirovinu odjavi iz evidencije, ostvaruje pravo na prijevremenu mirovinu bez spomenutog smanjenja.

Najpovoljnija opcija

Nakon podnošenja zahtjeva za prijevremenu mirovinu Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, REGOS će vam na kućnu adresu poslati informativni izračun mirovine. On se zapravo sastoji od dva izračuna: onog za vašu mirovinu iz 1. stupa (izrađuje ga HZMO) i onog za vašu mirovinu iz 2. stupa (izrađuje ga mirovinsko osiguravajuće društvo).

To je trenutak kada morate odabrati između mirovine iz 1. ili iz oba stupa mirovinskog osiguranja. Ako ste odabrali isplatu mirovine iz 1. i 2. stupa, možete dobiti jednokratnu isplatu u visini od 15% svoje mirovinske štednje iz obveznog mirovinskog fonda. To mogu učiniti samo umirovljenici kojima je mirovina 15% veća od zakonom zajamčene najniže mirovine iz prvog stupa. Najnižu mirovinu dva puta godišnje određuje HZMO. Na jednokratnu isplatu 15% mirovinske štednje iz drugog stupa morate platiti porez i prirez. Na isplate do 30.000 kuna plaćate porez od 10%, a isplate veće od tog iznosa oporezuju se sa 15%.

Dobrodošao dodatak

Ako uz svoju mirovinu iz prvog i drugog stupa imate i dobrovoljnu mirovinsku štednju, onda vas očekuje i taj korak da biste ostvarili i mirovinu iz 3. stupa. Isplatu mirovine u ovom slučaju birate putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom. Imate li na osobnom računu u dobrovoljnom mirovinskom fondu štednju veću od 100.000 kuna, sav novac iznad tog iznosa morate prebaciti u mirovinsko osiguravajuće društvo. Pritom možete odabrati hoćete li u mirovinsko osiguravajuće društvo prenijeti cjelokupni iznos svoje dobrovoljne mirovinske štednje ili samo iznos koji prelazi 100.000 kuna i koji ste obavezni prebaciti. U tom slučaju mirovinu iz 3. stupa isplaćuje vam mirovinsko osiguravajuće društvo i možete birati između privremene ili doživotne mirovine.

Druga mogućnost je da iznos štednje do 100.000 kuna ostavite u dobrovoljnom mirovinskom fondu u kojem ste štedjeli, a preostali iznos koji prelazi 100.000 kuna prebacite u mirovinsko osiguravajuće društvo. Tada dio svoje mirovine iz 3. stupa dobivate iz fonda, a dio iz mirovinskog osiguravajućeg društva. Ako ste imali imovinu manju od 100.000 kuna i odabrali isplatu putem mirovinskog društva, ona može biti samo privremena, a ne i doživotna. Svoju mirovinu možete ugovoriti na razdoblje od minimalno pet godina.

Sam iznos prijevremene mirovine, osim o životnoj dobi i  penalima za prijevremeni odlazak u mirovinu, ovisi o ukupnom iznosu uplata za mirovinsko osiguranje tijekom radnog vijeka. Drugim riječima, prijevremena mirovina ovisi o plaći i stažu, na temelju kojih se izračunavaju osobni bodovi.

Kako do izračuna?

Informativni izračun mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, odnosno iz prvog stupa, možete zatražiti putem prijave na sustav e-Građani, a informativni izračun je besplatan. Zahtjev se može podnijeti i pisanim putem, popunjavanjem tiskanice zahtjeva za informativni izračun, ali u tom slučaju plaća se 70 kuna.

Izračun mirovine iz drugog i trećeg stupa moguć je na stranici Mirovinski fondovi.