Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Savjeti koji će vam pomoći pri pokretanju posla

Powered by Tele2

Savjeti koji će vam pomoći pri pokretanju posla
1

Nije jednostavno pokrenuti vlastiti posao, bilo da se radi o obrtu ili poduzeću. Mnogo je stvari oko kojih brinete i na koje trebate misliti. No, uz malo hrabrosti i naše savjete, postat ćete sam svoj šef

Obrtnici i poduzetnici svjesni su da je danas konkurencija na tržištu velika i da trebaju ponuditi nešto jedinstveno, kreativno i inovativno kako bi se istaknuli. Ako ste odlučili pokrenuti nešto svoje ili tek razmišljate o tome, važno je da na samom početku imate realna očekivanja. Trendovi se svakodnevno mijenjaju stoga pri pokretanju posla trebate biti dosljedni onome što ste zamislili, ali ujedno i dovoljno fleksibilni da se možete prilagoditi zahtjevima na tržištu. Zato vam donosimo savjete koji će vam pomoći da lakše uplovite u poslovne vode i uspješno pokrenete posao.

Budite strastveni oko toga što radite

Čime se god odlučili baviti, budite sigurni da će vam uzimati puno vremena i energije, stoga morate biti zaista „zagrijani“ oko toga. Štoviše, morate uživati u tome. Ne možete pokrenuti nešto u što ne vjerujete i što vas zapravo ne zanima samo zato što je na tome lakše zaraditi. Zato dobro promislite o svemu prije nego se upustite u sve to kako kasnije ne biste ostali razočarani.

Istražite sve što možete o poslu u koji se upuštate

S pokretanjem vlastitog posla dolazi i odgovornost, stoga ćete morati, ako već niste, postati stručnjak za ono čime se bavite. To podrazumijeva znanje i istraživanje o svakom aspektu posla, tržištu i aktualnim trendovima. Da biste si to olakšali, dobra je ideja pridružiti se nekoj udruzi, organizaciji ili komori povezanoj s vašom djelatnošću.

Napišite poslovni plan

Bez poslovnog plana teško je uspjeti. Detaljan i dobro razrađen plan kamen je temeljac uspješne tvrtke. On će vam pomoći da lakše realizirate cijelu ideju i vidite je li uopće održiva, jesu li ciljevi isplativi i možete li postići zacrtano. Poslovni plan služi tome da se napravi struktura poslovanja i upravljanja, da se odrede poslovni ciljevi i napravi prikaz proizvoda i usluga. Poslovnim planom utvrdit ćete smjer kojim želite ići. Jednom kad pokrenete tvrtku, taj plan možete nadograditi financijskim podacima i analizama, analizom tržišta i slično.

Privucite kupce ili klijente i prije nego pokrenete posao

O kupcima i klijentima će vaš posao ovisiti stoga nikad nije prerano da započnete s marketinškim aktivnostima, bez obzira na to što još niste službeno počeli s poslovanjem. Čim počnete raditi na realizaciji svoje ideje počnite stvarati i kontakte. U tome vam mogu pomoći odlasci na razne seminare i evente namijenjene poduzetnicima, društvene mreže na kojima možete najaviti svoje proizvode ili usluge, a možete organizirati i giveaway na Facebooku ili Instagramu koji će vam pomoći privući ljude. 

Pronađite izvore financiranja

Prije nego krenete u realizaciju poslovanja trebali biste imati budžet kojim raspolažete. Imate li ušteđevinu ili planirate tražiti kredit u banci? Za kredit će vam itekako trebati dobar poslovan plan koji ćete predstaviti banci. Međutim, jedna od opcija je pronaći investitore ili predati zahtjev za bespovratna sredstva iz raznih fondova. Samo je važno da imate budžet kojim raspolažete i rezervni plan u slučaju da nešto ne ispadne onako kako ste zamislili.

Pokrenite posao dok ste još uvijek zaposleni

Možda će vam biti naporno, ali bolje je da počnete s realizacijom svog poslovanja dok još uvijek primate plaću na trenutnom poslu. Naime, tako nećete biti pod stresom zbog financija ako se neke stvari oduže (primjerice s papirologijom), a otkaz ionako možete dati u svakom trenutku. Osim toga, ovisno o tome kakvim poslom se mislite baviti, možda nećete odmah imati prihode kakve biste željeli, pa je dobro imati sredstva kojim ćete moći raspolagati dok se vaš posao malo bolje ne uhoda.

Powered by Tele2

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Evo zašto kupci ostaju u trgovinama duže od planiranog
MANIPULACIJA?

Evo zašto kupci ostaju u trgovinama duže od planiranog

Jeste li znali da u trgovinama postoji pravilo izlaganja proizvoda kako bi kupci što duže ostali u njoj ili da se u web-trgovinama može pratiti na koja sve mjesta posjetitelj klika? Pogledajte koje sve tehnike koriste veliki igrači

Radi li vaš šef ove stvari ili ipak niste te sreće?
PREVELIKA OČEKIVANJA?

Radi li vaš šef ove stvari ili ipak niste te sreće?

Ako moral zaposlenika nije na prvom mjestu, tvrtka može biti u velikom problemu. Brojna istraživanja pokazala su kako su pozitivne radne sredine puno produktivnije od onih koje to nisu
Ovih 5 znakova govore da je došao trenutak za razlaz
PRIMIJETITE IH

Ovih 5 znakova govore da je došao trenutak za razlaz

Ulazite li u poslovnu suradnju ili partnerstvo s drugom osobom, dobro je prepoznati određene znakove koji mogu ukazati da to neće dobro funkcionirati. Prepoznajte ih i na vrijeme izbjegnite moguće probleme