Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 42

Slučaj psorijaza: 'Moja soba i crni debeli džemper postali su mi utočište i sigurnost'

Powered by Eptaderm

Slučaj psorijaza: 'Moja soba i crni debeli džemper postali su mi utočište i sigurnost'

'Ima dana kad sam toliko nesigurna da jednostavno niti ne izađem iz kuće. Psorijaza vas može uništiti i natjerati da se povučete u sebe. To je kao velika rupa iz koje je ponekad teško izaći', priča naša sugovornica Iva

Život s kroničnim kožnim bolestima donosi mnogo izazova, posebice u današnje vrijeme društvenih mreža, selfieja i kulture usmjerene na savršenstvo. Psorijaza je jedna od tih bolesti, a više od fizičkih smetnji bole sram, stigma i osjećaj otuđenosti koji ostavljaju teške emocionalne posljedice na oboljelima te im pritom uvelike narušavaju kvalitetu svakodnevnog života. 

Kako je živjeti sa psorijazom i s kojim se sve izazovima oboljeli susreću, doznajte u nastavku. 

'Moji vršnjaci mislili su da sam zarazna'

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da danas više od 125 milijuna ljudi u svijetu boluje od nekog oblika psorijaze, samo u Hrvatskoj od psorijaze pati gotovo 70.000 bolesnika. Svaki od njih reći će vam da se susreće s istim problemima - ispucalom kožom prekrivenom tamnocrvenim ili srebrnkastim plakovima koje je gotovo nemoguće sakriti, što za sobom povlači niz neugodnosti. Ono što je većini nas normalno, poput odlaska na plažu, bavljenja sportom ili čak zaljubljivanja, njima je prava noćna mora. Potvrđuje nam to i dvadesetogodišnja Iva iz Zagreba, kojoj je ova bolest dijagnosticirana kad je imala samo sedam godina. 

- Dijagnoza u početku nije toliko utjecala na mene jer je zapravo nisam bila niti svjesna. No kako sam postajala starija, počela sam uočavati razlike između sebe i vršnjaka. Kad su drugi počeli primjećivati moje 'nepravilnosti' na koži, uslijedilo je bezbroj pitanja na koja ni ja nisam znala odgovoriti. Neki se čak nisu htjeli družiti sa mnom jer su mislili da sam zarazna, što je u konačnici dovelo do toga da sam se naprosto izolirala - priča nam Iva i dodaje da i dan-danas nema samopouzdanja

Dermatological,Skin,Disease.,Psoriasis,,Eczema,,Dermatitis,,Allergies.,Skin,Lesions,On

Teško joj je, kaže, s tim se nositi jer je svjesna kako njezini najbliži na nju ne gledaju drukčije, ali objašnjava da ima dana kad je toliko nesigurna da jednostavno niti ne izađe iz kuće

- Psorijaza vas može uništiti i natjerati da se povučete u sebe. To je kao velika rupa iz koje je ponekad teško izaći - otkriva naša sugovornica. 

'Krvarila sam kroz tajice jer mi je koža pucala'

- Onaj osjećaj kad se probudiš i shvatiš da se više ne trebaš skrivati - najčešća je želja onih koje je dotaknula psorijaza. Čista koža za ove bolesnike znači oslobođenje i povratak normalnom životu te aktivnostima od kojih su nerijetko morali odustati zbog srama i nesigurnosti

Tako barem tvrdi naša sljedeća sugovornica, Nataša (34) iz Osijeka. Ona je bivša balerina, a tu bolest dijagnosticirali su joj u tinejdžerskoj dobi. Priča nam kako se stalno osjećala bespomoćno i izvan kontrole, a pitanje "Zašto ne netko drugi?" bilo je prvo na što bi pomislila svako jutro.

- U baletu moja psorijaza nije bila tajna. Pomicala bih noge i krvarila kroz tajice jer bi mi koža naprosto popucala. Balet je za mene bio savršenstvo, a psorijaza me na neki način učinila nesavršenom. Događalo mi se da ne bih mogla pronaći partnere za predstave jer me nisu htjeli dirati, pa sam često na kazališnim daskama znala čuti: 'Neću s njom. Ona je odvratna i zarazna'. Zbog toga sam znala propustiti i mnoge uloge - kaže Nataša.

Atopic,Dermatitis,(ad),,Also,Known,As,Atopic,Eczema,,Is,A

Premda je zbog svoje bolesti mogla upasti u depresiju ili se skrivati, ona je prihvatila svoje stanje i krenula dalje.

- Razumijem sve koji se osjećaju odbačeno. I ja sam se tako osjećala. Ali savjetujem svima koji pate od ove bolesti da se usredotoče na ono što mogu i pronađu nešto u čemu uživaju. Plešite, odradite sat joge, idite u duge šetnje. Radite sve ono što vam daje snagu - poručuje Nataša. 

'Zbog psorijaze su mi dijagnosticirali depresiju'

- Na lijevoj ruci imao sam jednu točku, možda je bila veličine kovanice od 5 lipa. Nikad prije nisam imao ništa na koži, pa se sjećam da sam otišao u kupaonicu, na bolje svjetlo, da vidim to čudno mjesto koje me svrbi - počinje svoju priču Tin iz Poreča, koji se s ovom bolesti susreo kao desetogodišnje dijete. 

Tijekom života imao je velikih problema s okolinom jer je naprosto bio "drukčiji". To je izravno utjecalo na njegovo mentalno stanje, pa su mu uz primarnu bolest dijagnosticirali i depresiju.

Man,With,Sick,Hands,,Dry,Flaky,Skin,On,His,Hand

- Bila je to tiha bitka. Moja soba i crni debeli džemper postali su mi utočište i sigurnost. Borba s mentalnom bolešću bila mi je najveći izazov. Kao da mi je netko oteo sreću, a svaka nada je nestajala. Dao sam sve od sebe da uvijek zadržim jaku pokerašku facu u školi i kod kuće. Nisam želio skrenuti pažnju na sebe. Nisam želio da me vide. Osjećao sam se kao da nitko neće razumjeti što osjećam - ispričao nam je Tin.

Tin danas ima 37 godina i tek je zadnjih nekoliko godina uspio doći do savršene kombinacije tretmana koja mu stvarno odgovara. Uz lijekove koje mora uzimati za liječenje psorijaze, istodobno održava pravilnu njegu kože kako bi njeno stanje bilo što dulje zdravije, a time i cijeli organizam.

Kako sebi pomoći?

Psorijaza je kronična bolest, a liječenje ovisi o njezinoj težini. Oni s blagim simptomima najčešće primaju lokalnu terapiju, a za sve one s težim oblikom bolesti dermatolozi određuju optimalnu sistemsku terapiju. Dobro je znati da za sve koji pate od psorijaze postoje i proizvodi koji ublažavaju simptome. U Hrvatsku je stigla EPTA PSO linija, koja pruža cjelovitu njegu kože sklone ljuskanju i psorijazi. Ključan sastojak je pritom ureja, koja utječe na izvor ljuskanja te kožu omekšava i zaglađuje

Liječenje je putovanje koje ne treba požurivati. Važno je pronaći utjehu u onima koji vam donose radost i nikad se nemojte sramiti tražiti pomoć, poručuju Iva, Nataša i Tin te dodaju: 

- U redu je osjećati tugu i u redu je biti ranjiv. Ne zaboravite brinuti o sebi psihički i fizički. Vi ste nevjerojatne i otporne osobe i proći ćete kroz ovo. Što je najvažnije, niste sami - zaključuju naši sugovornici. 

Jedinstvena EPTA PSO linija namijenjena je za njegu kože sklone ljuskanju. Krema Epta PSO 50 PLUS s jakim keratoreducirajućim djelovanjem koristi se kod plakova i lokalnih zadebljanja kože (stopala, laktovi, koljena, dlanovi). Njezina meka i kompaktna tekstura omogućava jednostavnu i ciljanu primjenu na plakove i kaluse. Proizvod je siguran za kombiniranje s dermatološkom terapijom. Više o Eptaderm proizvodima pogledajte ovdje.

Powered by Eptaderm

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang