Spriječite nezgode na putovanju, oštećenje prtljage, troškove zbog otkaza leta | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: Volksparkstadion u Hamburgu/Mario Klassen, Unsplash
Sretno do Njemačke!

Spriječite nezgode na putovanju, oštećenje prtljage, troškove zbog otkaza leta

Planovi za odlazak u Njemačku kod mnogih su navijača vrlo intenzivni, no što ako se u jednom trenutku razbolite? Doznajte kako se maksimalno zaštititi da vam strastveno navijanje za 'vatrene' ne onemoguće zdravstvene tegobe

Sadržaj donosi A1 Hrvatska

Mnogima se čini da bolest vreba baš onda kad odluče poći na odmor. Ako se i vama s vremena na vrijeme dogodi da osjetite simptome prehlade čim kročite na recepciju hotela, postoji nekoliko razloga zbog kojih je tako. Jedan od najpoznatijih je fenomen ‘’bolesti odmora’’, a riječ je o terminu koji su skovali nizozemski psiholozi Ad Vingerhoets i Maaike Van Huijgevoort. 

Ovo stanje definira pojava simptoma koji se najčešće vežu za prehladu, gripu i probavne tegobe, ali neobično je to što se pojavljuju tijekom vikenda i praznika. Naime, u razdoblju uoči odmora često smo preplavljeni privatnim i poslovnim obavezama koje želimo obaviti prije putovanja. Takve situacije često su stresne te mogu trajati nekoliko dana ili čak tjedana. 

Upravo se tad u ljudskom tijelu oslobađa hormon kortizol. Premda ovaj hormon ima mnoge korisne funkcije, problem nastaje kad smo dulje pod stresom pa dolazi do njegova povećanja te negativnog utjecaja na žlijezdu koja regulira imunitet.

No osim ovog razloga postoje druge situacije koje povećavaju rizik od bolesti, doznajte koje su i kako se od njih zaštititi.

Rizične situacije

Čak i ako prije polaska na odmor ne trčite na sto strana jer ste sve obavili na vrijeme, postoje druge okolnosti koje vaše putovanje u Njemačku mogu pretvoriti u fijasko.

Primjerice, putujete li avionom ili autobusom, može vas zaraziti druga bolesna osoba. Pritom ne morate biti u kontaktu s njom, ali možete dotaknuti kvaku ili drugi predmet na kojem se nalazi virus i nakon nekoliko minuta dotaknuti svoje oči, usta ili nos. 

Također, važno je znati da su ozljede povezane s putovanjem vodeći uzrok smrtnosti u cijelom svijetu. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 25 je puta veća vjerojatnost da će do smrtnog ishoda doći nakon zadobivene ozljede tijekom putovanja nego od infekcije. Zbog toga je nužno izbjegavati situacije za koje već i sami možete pretpostaviti da nisu sigurne. Primjerice, posljednjih godina sve su češći slučajevi pada s litice u želji za snimanjem selfieja.

Imajte na umu da je na odmoru i vaš dnevni ritam promijenjen, pa su veće šanse da ćete izlaziti i družiti se s većim brojem ljudi te manje spavati i odmarati se. Pritom dolazi i do promjena u načinu prehrane, pa ćete više puta posegnuti za neprovjerenom hranom s uličnih štandova, ali i češće piti alkoholna pića.

Uz promjenu klime, to su također faktori koji mogu dovesti do pada imuniteta, ali i nastanka probavnih smetnji tijekom putovanja.

Što je u vašoj moći?

S obzirom na sve navedeno, ipak je dobro znati da postoje preventivni koraci koje možete poduzeti kako biste izbjegli putovanje iz noćne more.

Zdravlje na prvome mjestu

Za maksimalno uživanje u predstojećim utakmicama, prvo se trebate pobrinuti za svoje tijelo. To uključuje balansiranu prehranu, dovoljne količine vode, koja je prijeko potrebna tijekom sparnih ljetnih mjeseci, kao i zaštitne kreme s SPF faktorom. Izbjegavajte sumnjive restorane i osigurajte svom organizmu dovoljno sati sna kako biste nesmetano guštali u navijačkoj atmosferi.

Osigurajte se na vrijeme

Najbolji način da se osigurate od neplaniranih troškova i dodatnih komplikacija je odabir putnog osiguranja. Primjerice, Putno osiguranje za A1 korisnike, za razliku od većine drugih putnih osiguranja, korisnici ne plaćaju unaprijed nego samo za dane provedene u inozemstvu. Usluga je dostupna odmah nakon registracije, a iznosi pokrića na potvrdi vrijede za sva putovanja u sljedećih godinu dana. Slučajeve koje osiguranje pokriva provjerite ovdje.

Kad korisnik napusti zemlju i spoji se na mobilnu mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, stiže SMS o aktivnom pokriću za to putovanje. Ako ne želimo osiguranje, jednostavno ga možemo otkazati odgovorom STOP na dobivenu poruku. Kad se vratimo u Hrvatsku i spojimo na A1 mrežu, završava pokriće za to putovanje.

Ruke dalje od lica

Jeste li znali da prosječna osoba tijekom jednog sata svoje lice dotakne otprilike 20 puta? Iako to često činimo nesvjesno, kad ste na putovanju i želite smanjiti svaku mogućnost zaraze, ovaj broj trebate držati što manjim. Također, osigurajte sredstva poput dezinficijensa za ruke koji sadrži najmanje 60% alkohola, ali i dezinfekcijske maramice, kojima je poželjno prebrisati površine s kojima dolazite u kontakt. Primjerice, tijekom putovanja, u hotelskoj sobi ili apartmanu te pri korištenju toaleta.

Držite se prozora

U studiji aviokompanije Boeing rezultati su pokazali da je pri vožnji avionom bolje odabrati mjesto do prozora. Naime, istraživači su primijetili kako su putnici koji su sjedili u sredini ili bliže prolazu, te su se tijekom leta više kretali po avionu, bili podložniji virusnim infekcijama u usporedbi s onima koji su sjedili kraj prozora. 

Nitko nije iznimka

Na putovanje nerijetko krećemo s mišlju ''ma to se meni neće dogoditi'', no treba imati na umu kako je, zbog širenja i pojačavanja međunarodnog turizma, učestalost putnih ozljeda i bolesti svake godine sve veća. Konkretno, kad je riječ o ozljedama, podaci pokazuju da su prometne nesreće, utapanja, nesreće povezane s vodenim rekreacijskim aktivnostima i nasilje među vodećim uzrocima ozljeda putnika. 

Pritom je bitno napomenuti kako dobna distribucija pokazuje da su putnici u dobi od 25 do 44 godine te između 45 i 64 godine, u oba slučaja pretežno muškarci, posebno skloni zadobivanju smrtonosnih ozljeda tijekom odmora. U prvoj skupini primarno je riječ o prometnim nesrećama, a u starijoj skupini uglavnom je riječ o prenaprezanju tijekom tjelesne aktivnosti (plivanje, skijanje, planinarenje...).

Putno osiguranje za A1 korisnike osiguravajuća je usluga koju pruža partner L'AMIE AG kao zastupnik u osiguranju i osiguratelj Atlas Insurance PCC Limited. Korisnici se mogu registrirati u aplikaciji Moj A1, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti) ili u A1 centrima i na partnerskim prodajnim mjestima. 

Sadržaj donosi A1 Hrvatska

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tajanstvena Albanija ovog nas ljeta zove sebi: Ovo bi trebali znati o našim susjedima!
PRITAJENI FAVORIT EUROPSKOG TURIZMA

Tajanstvena Albanija ovog nas ljeta zove sebi: Ovo bi trebali znati o našim susjedima!

Malena Albanija nudi svojim posjetiteljima sve što netko može poželjeti kad govorimo o idealnom odmoru ovog ljeta. Od cijena, preko hrane, do nevjerojatnih prirodnih krajolika - Albanija ima sve što volimo!

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...
Gvardiol za 24sata: Pep me odmah upozorio na jedno! A živimo da navijači budu ponosni
EKSKLUZIVNO

Gvardiol za 24sata: Pep me odmah upozorio na jedno! A živimo da navijači budu ponosni

Plus+ U velikom intervjuu Joško nam je otkrio s kim s druži u Manchesteru, tko izvodi 'prankove', zašto se čvrka sa suigračima, tko najbolje pleše, zašto se okretao posred ceste... 'Olma ću nakon susreta tražiti dres'