Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: PR
KVADRATI OTIŠLI U NEBO

Stanje na tržištu nekretnina: Cijene kvadrata i dalje rastu, a svaki treći kupac je stranac

Prema dostupnim podacima, od svih država članica unutar Europske unije cijena nekretnina najviše je porasla u Hrvatskoj. U Zagrebu je prosječna cijena kvadrata 2758 eura, u Splitu 3700 eura, a svaki treći kupac nekretnina je stranac

Sadržaj donosi: Shopaj24

Cijene nekretnina u Hrvatskoj već godinama rastu dinamikom koja i nije baš ohrabrujuća za sve one koji su u potražnji za novim domom. Ali cijene nekretnina nisu porasle samo kod nas nego u cijeloj Europi. Prema podacima Eurostata, u 2022. godini cijene su porasle za ukupno 6,6% u eurozoni i 7,3% unutar EU, a cijene nekretnina najviše su pale u Danskoj (-6,5%) i Njemačkoj (-5%). 

No među državama članicama za njih sedam zabilježen je godišnji rast cijena nekretnina viši od 10%. Međutim, od svih država najveći porast zabilježen je u Hrvatskoj, što potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Cijene nekretnina više za gotovo 15%

Cijene stambenih objekata prošle godine su u odnosu na pretprošlu u Hrvatskoj bile više za 14,8%. Cijene novogradnje porasle su za 17,5%, a starogradnje za 14,5%. Konkretno, tako je cijena kvadrata u Zagrebu porasla za više od 6,4%, za Jadran 3,3%, a za ostala područja u Hrvatskoj cijena je viša za 4,7%. 

Na godišnjoj razini to znači da su cijene nekretnina u prosjeku više za 22,5%, a za Jadran 12,9%. Dakle, prosječne cijene nekretnina u većim gradovima te u obalnim područjima i dalje bilježe porast, a potražnja za nekretninama u blizini mora značajno je utjecala na rast njihove vrijednosti. Slikovito, prekrasne plaže, prepoznatljiva mediteranska arhitektura i blizina prirodnih ljepota čine te nekretnine vrlo privlačnima za kupce, kako domaće tako i strane.

Real,Estate,Agent,Delivering,Sample,Homes,To,Customers,,Mortgage,Loan

S druge strane, stanovima u većim gradskim središtima također konstantno raste vrijednost. Brzi razvoj urbanih područja, dostupnost infrastrukture, kao i poslovne i obrazovne prilike, čine ih privlačnim destinacijama za mnoge pojedince i obitelji. 

Neke županije bilježe pad cijena

Domaće tržište nekretnina i dalje je vrlo različito, ovisno o tome koji dio Hrvatske promatramo. Prema nedavno provedenoj analizi jednog oglasnika za nekretnine, zagrebačke su se cijene tijekom ožujka ove godine popele na 2758 eura po kvadratu. Malo niže su one u Zagrebačkoj županiji, gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2340 eura. Na jugu Hrvatske, u Splitu, cijena stanova porasla je za 4,1%, pa je ondje kvadrat iznosio 3700 eura. Slične vrijednosti zabilježene su i u Zadarskoj županiji, u kojoj su u prosjeku tražili 3180 eura po kvadratu. U Rovinju su cijene u ožujku bile za 2,9 posto više nego mjesec ranije, a prosječna tražena cijena kvadrata iznosila je 3868 eura.

Rovinj,Rooftops,And,Harbor,Aerial,View,,Istria,Region,Of,Croatia

No unatoč sveopćem porastu cijena postoje područja koja tijekom ožujka ipak bilježe pad vrijednosti nekretnina, pokazali su to i podaci oglasnika za nekretnine. Tako je prosječna cijena kvadrata u Osijeku iznosila 1695 eura, što je 0,6% manje no mjesec ranije, a u Osječko-baranjskoj županiji cijene su niže za 0,2 posto. Pad je zabilježen i u Slavonskom Brodu, u kojem su cijene pale za 2,7%, te u prosjeku cijena kvadrata iznosi 1265 eura. Padom cijena može se pohvaliti i Ličko-senjska županija, u kojoj je prosječna cijena kvadrata iznosila 2700 eura. 

Za sve one koji su u potrazi za nekretninom s prihvatljivom cijenom, a koja je izvan buke i centra nekoga grada, samostojeća kuća udaljena samo 4 kilometra od Karlovca mogla bi biti pravi izbor. Na parceli od 1040 m2 prodaje se kuća ukupne površine 158 m2 (79 m2 po etaži + potkrovlje) s kompletno ograđenim dvorištem koje je djelomično popločeno betonskim kockama. Preostali dio je asfaltiran i na njega može stati 4-6 automobila. Više informacija o ovoj, ali i o ostalim ponudama agencije Arka global, možete pronaći na shopaj24.hr.

Svaki treći kupac je stranac

Osim rasta cijena nekretnina, raste broj stranih državljana koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj. U protekloj godini više od 12.000 stranaca steklo je stambenu nekretninu u Hrvatskoj, tako da je udio stranih kupaca u ukupnom prometu stambenih nekretnina povećan na 36%. U prijevodu, najmanje svaki treći kupac stambene nekretnine dolazi izvan Hrvatske, a najviše su zainteresirani za kupnju nekretnina u priobalnim županijama.

A kako domaćim, tako i stranim kupcima nekretnina sigurno su primamljive novogradnje, posebice one koje se nalaze na obali. U Zadru je, tako, na prodaju dostupan stan od 80 kvadrata u zgradi u čijoj su se gradnji koristili vrhunski materijali poput fasadnog stiropora od 10 centimetara, pregradnih zidova od cigle, troslojnog stakla na prozorima i troslojnog parketa. Više informacija o ovoj, ali i o ostalim ponudama agencije Hosman nekretnine, možete pronaći na shopaj24.hr.

I na kraju, dobra je vijest da bi, prema izvješću Europske središnje banke, cijena stambenih nekretnina u eurozoni mogla doživjeti "kaotičan" pad jer stanovi zbog visokih kamata postaju nedostupni građanima i neprivlačni ulagačima. A da biste dobili najnovije i najtočnije informacije o trendovima na tržištu nekretnina, preporučujemo da se posavjetujete s relevantnim izvorima kao što su agencije za nekretnine, poput Hosman nekretnine i Arka global, čije su ponude i kontakti dostupni na shopaj24.hr

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 5
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge
RASTURI IH, BABY!

Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge

Konkurenti su mu Francuz s jakim vokalom, Švicarac sa miksom od repa do tonova u stilu Mariah Carey, Nizozemac sa srcedrapajućom pričom, Talijanka sa seksepilom i Izraelka koju 'guraju' politička zbivanja
Veliki tjedni horoskop: Djevice će uživati pozornost javnosti, a Vage biti izuzetno šarmantne
od 12. do 18. svibnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uživati pozornost javnosti, a Vage biti izuzetno šarmantne

U narednom tjednu Blizanci će se povlačiti u sebe zbog zasićenosti vanjskim zbivanjima i nekim ljudima koji vam crpe energiju. Ribe će uživati potporu okoline