Obavijesti

Native sadržaj

Foto: Sajema
ISCIJEDITE SVAKU MOGUĆNOST

Štedite na dnevnoj bazi uz ovih 5 pametnih trikova

Novac je dobar sluga, a loš gospodar, izjavio je engleski filozof Francis Bacon želeći reći kako treba znati s novcem. Da bi vaš novac radio za vas, a ne obrnuto primijenite sljedeće savjete i saznajte kako vam u tome može pomoći 24 Oranž klub

Sadržaj donosi: 24 Oranž

Iako se, "zahvaljujući" rastućoj inflaciji uzrokovanoj aktualnim globalnim krizama, štednja danas čini težom nego ikad prije, i dalje postoji more raznih trikova uz koje je moguće ostvariti pozitivne promjene na bankovnom računu. I koliko god se one možda činile male u početku, te su promjene važni djelići sigurnije financijske budućnosti koju svatko od nas priželjkuje. Zato, da bi novac (p)ostao vaš sluga, savjetujemo vam da u svoju svakodnevicu uvedete ovih pet pametnih financijskih navika:

1. Kupujte odjeću pametnije

Količine odjeće i obuće koje danas kupujemo zaista su goleme i često nepotrebne. Procjenjuje se da su 2020. građani EU kupili 6,6 milijuna tona odjeće i obuće, a od toga je svaki građanin u prosjeku potrošio 600 € na odjeću i 150 € na obuću. Zanimljivo je i to da Europljani imaju čak do 50% odjeće u ormarima koju nisu koristili najmanje godinu dana.

Ipak, nekima je to komoditet kojeg se neće tako lako odreći. I ne moraju, ali da bi uštedjeli (i bili ekološki osvješteniji), savjet je da se prebace na second hand shopove i kupnju rabljene odjeće. Takva se kupnja posebno isplati kad je riječ o dječjoj robi jer djeca ionako svu odjeću brzo prerastu. Odjeću koja vam iz bilo kojeg razloga više ne treba možete i reciklirati - kod nas posluje nekoliko trgovina u kojima dobijete popust na sljedeću kupnju ako donesete staru odjeću. U nekim se gradovima, primjerice u Zagrebu, znaju priređivati i buvljaci na kojima imate priliku prodati svoju neželjenu odjeću i obuću ili kupiti po povoljnim cijenama tuđu. 

Recycle,Clothes,Concept.,Recycling,Box,Full,Of,Clothes.

2. Smanjite troškove režija

Uvođenje svega nekoliko malih štednih navika u vaše kućanstvo može poprilično smanjiti mjesečne režije. Možda to nećete vidjeti nakon jednog, dva ili tri mjeseca, ali na godišnjoj razini bit ćete sretni što ste se odlučili malo "žrtvovati". Primjerice, ako razmišljate o ugradnji klima uređaja, preporučujemo da radije izaberete stropni ventilator koji za rashlađivanje koristi svega 10% energije od centralnog klima uređaja. Razmislite i o ugradnji svijetla koje se uključuju na pokret te onih koja imaju opciju prigušivanja. Vaš novčanik će vam biti zahvalan i ako koristite LED štedne žarulje, ugradite programabilni termostat te redovno isključujete iz utičnice uređaje koje ne koristite. Što se tiče računa za vodu, ne moramo posebno naglašavati koliko je važno što zatvarati slavinedok četkate zube ili šamponirate kosu, ali možda niste znali da je jednako tako važno kontinuirano mijenjati glavu tuša jer dotrajale glave troše više vode.

A kako biste osvijestili sebi i ukućanima koliko trošite na režije, nije na odmet napraviti i neki vizualno zanimljiv prikaz trošenja ili jednostavno početi pratiti potrošnju u personaliziranim aplikacijama.

Piggy,Bank,And,Euro,Cash,Near,An,Electricity,Meter,And

3. Neka čišćenje bude jeftinije

Jeste li znali da perilice posuđa štede više energije, novca, vode i vremena od ručnog pranja posuđa? I da je kod pranja posuđa u perilici učinkovitije koristiti opciju sušenja na zraku, umjesto toplinom? U slučaju da nema te opcije, jednostavno otvorite vrata perilice i pustite posuđe da se samo osuši. Savjetujemo i da počnete upotrebljavati hladnu vodu za pranje rublja jer čak 90% električne energije koja se inače koristi za pranje veša odlazi na zagrijavanje vode. Također, trebali bi redovito održavati sušilicu čistom, odnosno nakon svakog korištenja isprazniti filter za dlačice i s vremena na vrijeme dubinski očistiti njezin ventilacijski otvor jer time sprječavate sušilicu da se napreže i radi više nego što je potrebno. 

A kad dođe vrijeme za rješavanje prastarih kućanskih uređaja, ne susprežite se napraviti neizbježno. Naime, uređaji najčešće zbog starosti prestaju biti energetski učinkoviti te sve više zahtijevaju skupe popravke i održavanja. Iako postoje određene razlike između pojedinih aparata, ustanovljeno je da je prosječni životni vijek kućanskih uređaja oko 10 do 15 godina.

Young,Woman,Loading,Washing,Machine,And,A,Basket,Full,Of

4. Postanite član Oranž kluba

Provjeravate aktualne kataloge, sakupljate kupone i kodove s popustima, igrate nagradne igre i pitate se jeste li učinili dovoljno odnosno možete li više? Možete! Postanite član 24 Oranž kluba jer po cijeni od 17 eura dobivate kupone naših partnera u iznosu od 88 eura! Riječ je o godišnjoj digitalnoj pretplati u okviru koje naši čitatelji mogu dobiti neograničen pristup PLUS+ sadržaju i kupone naših partnera u iznosu od 88 eura! To uključuje kupone za shopping u Tommyju, vožnju Eko Taxijem, narudžbe preko Wolta, kokice i gazirano piće u CineStaru, proizvode Grawe osiguranja, najzdravije dodatke prehrani iz Matičnjaka i igre u Casino 24.

KLIKNI OVDJE, POSTANI ODMAH NOVI PRETPLATNIK I ISKORISTI SVE POGODNOSTI 24 ORANŽ PRETPLATE.

Young,Couple,Using,Smartphones,At,Home.,Jealous,Boyfriend,Spying,His

5. Automatizirajte štednju

Danas je postalo skoro pa nemoguće izaći iz stana ili kuće i zadržati novce u novčaniku, pa vam zato savjetujemo da pokušate to iskoristiti u vlastitu korist. Svaki iznos plaćanja zaokružite na sljedeći euro i razliku stavite na štednju. Primjerice, ako svaki radni dan kupujete kavu prije posla, koja košta 1,20 eura, 80 centi odvojite sa strane i za godinu dana ćete imati 200 eura ušteđeno. Možete to raditi samoinicijativno, ali ako niste pretjerano disciplinirani, u pomoć stižu i pametne aplikacije. Kod nas je inače Revolut jedna od kartica koja nudi upravo ovu opciju.

Dakako, štednja ne mora biti ovako proizvoljna i ovisiti isključivo o vašoj potrošnji, već možete odrediti točan iznos novca koji želite svakog mjeseca odvojiti od plaće i staviti u štedni fond. Danas gotovo sve banke nude automatizirane prijenose između vaših tekućih i štednih računa. Možete odabrati kada i koliko novaca želite svakog mjeseca uplaćivati, a glavna prednost ovakvog načina štednje je ta da ne morate razmišljati o tome i uz to je manja vjerojatnost da ćete ponekad popustiti i potrošiti taj novac.

Sadržaj donosi: 24 Oranž

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana