Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 52

Građani u vrijeme krize i recesije štede više nego ikada

Powered by UMFO

Građani u vrijeme krize i recesije štede više nego ikada

Pandemija je ove godine uzrokovala najdublju globalnu recesiju u posljednjih stotinu godina, no je li to utjecalo na financijsko ponašanje građana i njihove navike štednje? Pitali smo stručnjaka kako štedjeti tijekom globalne krize

Mnogi znaju da su štednja i odvajanje za "crne dane" pametne odluke, ali pitanje je može li se štedjeti s obzirom na trenutne okolnosti u svijetu. Još 14. travnja ove godine Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da su sve zemlje G7 ušle ili tek ulaze u duboku recesiju te da je ekonomski pad veći nego onaj u vrijeme Velike recesije 2009. Odnosno, najveći je to ekonomski pad zabilježen još od Velike depresije iz 1929. godine, a uzrok svemu je pandemija koronavirusa. 

Što to znači za prosječnoga građanina Hrvatske i njegovu štednju te je li kriza vrijeme za početak štednje za mirovinu, pitali smo ekonomskog stručnjaka doc. dr. sc. Nevena Vidakovića.

I dalje štedimo unatoč krizi

UN predviđa da će globalna nezaposlenost u drugom tromjesečju 2020. izbrisati 6,7% radnog vremena na globalnoj razini, što je ekvivalent 195 milijuna radnika s punim radnim vremenom. No unatoč crnim ekonomskim prognozama, sredstva hrvatskih građana u bankama nastavila su rasti po godišnjoj stopi od oko 4%. 

-  Navike građana vezano za štednju načelno se nisu promijenile te štednja građana u bankama kontinuirano raste. Tako da štedimo za crna vremena, a kad crna vremena dođu, onda štedimo još više jer se bojimo da će crna vremena postati još crnja - govori doc. dr. sc. Vidaković.

Prema podacima HNB-a, ove je godine prvi put depozitni novac, odnosno sredstva na tekućim i žiro računima, premašio iznos ukupno oročenih štednji u zemlji. Razlog tomu su smanjene kamate na štednju, uvođenje poreza na dohodak i prireza na kamate na štednju. Od 322,6 milijardi kuna kompletnih depozita u zemlji, građani drže 219,8 milijardi kuna i time su najvažniji štediše u zemlji. Od početka godine depozite su povećali za osam milijardi kuna, od čega deviznu štednju za tri milijarde. Od svih depozita, 120 milijardi je depozitni novac, 172 milijarde kuna odlazi na devizni depozit, a kunska štednja iznosi 29,8 milijardi kuna.

Sve više razmišljamo o štednji za mirovinu

Dakle, građani i dalje štede te se njihove navike nisu bitno promijenile ni u vrijeme korona krize, ali doc. dr. sc. Vidaković ističe da su prinosi ono što se ipak promijenilo.

- Umirovljenika će biti sve više, a broj radnika neće značajno rasti. Isto tako mirovinski fondovi ne mogu ostvariti značajne prinose jer uglavnom ulažu u obveznice, a prinosi su niski. Upravo ovi faktori stavljaju naglasak na važnost individualne štednje i kreiranja financijskog plana za budućnost - govori doc. dr. sc. Vidaković i dodaje da pri osiguravanju financijske budućnosti važnu ulogu igra treći mirovinski stup, odnosno dobrovoljna mirovinska štednja.

Dobrovoljni mirovinski fondovi, koji imaju dugoročni horizont ulaganja, predstavljaju sigurnost za ulagače. Njihovi prinosi mogu biti manji ovisno o dioničkim i ulagačkim taktikama, no dugoročno se prinosi izravnavaju u korist štediše.

- Percepcija o štednji za mirovinu posljednjih se godina iznimno promijenila. Mirovine u odnosu na plaću su značajno pale. Tržište rada također se značajno promijenilo i postalo je jasno da je individualna štednja za mirovinu vrlo važna, a taj trend nastavit će se i u budućnosti - govori doc. dr. sc. Vidaković te smatra da se trenutni jaz između mirovina i plaća ni u budućnosti neće, ukupno gledano, smanjiti, ali će individualne mirovine biti značajno različite. 

Financijska pismenost je presudna

S obzirom na to da su kamatne stope već godinama toliko niske da jedva pokrivaju inflaciju te da populacija stari, a posao se prebacuje na internet, tradicionalne investicije kao što su štednja u bankama i nekretnine više ne donose dobre prinose, smatra doc. dr. sc. Vidaković.

- Upravo zato važno je financijsko opismenjavanje. Građani moraju znati da postoji više mogućnosti za štednju od banaka i nekretnina. Ali za svaku investiciju trebaju znati koliki im je rizik. Upravo zato naglasak kod financijske pismenosti je na razumijevanju investicija i njihova rizika - govori doc. dr. sc. Vidaković.

Pandemija je također promijenila prioritete kod ljudi, pa se naglasak s novca prebacio na važnije stvari, kao što su obitelj ili zdravlje. Financijsko planiranje palo je u drugi plan, a pandemija nam je svima pokazala koliko je ekonomija nestabilna i koliko je zapravo važno financijski planirati budućnost. Doc. dr. sc. Vidaković pritom smatra da bi se mlađe generacije, koje tek ulaze na tržište rada, zapravo najviše trebale pripremati za starost, a realnost je suprotna, oni to čine najmanje.

Prema procjenama Europske komisije, očekuje se znatna asimetričnost pada gospodarstva u 2020., ali i oporavak u 2021. Glavna ekonomistica MMF-a, Gita Gopinath, također smatra bi se globalno gospodarstvo trebalo početi polako i neravnomjerno oporavljati do 2021. godine. MMF procjenjuje da će hrvatski BDP u ovoj godini pasti 9%, u 2021. trebao bi rasti 4,9%, a HNB u zadnjim predviđanjima očekuje da će BDP u ovoj godini pasti 9,7%, a iduće godine rasti za 6,2%. 

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji