Native sadržaj

Komentari 17

Što gledati za vikend? Donosimo neke 'manje poznate' serije koje vrijedi pogledati

Što gledati za vikend? Donosimo neke 'manje poznate' serije koje vrijedi pogledati

Dok smo željno iščekivali epizode određenih serija poput 'Prijatelja', 'Seksa i grada' ili 'Igre prijestolja', druge, jednako dobre ili čak i bolje, jednostavno nisu doživjele toliki 'hype', a zaista se isplati pogledati ih

Nemate planova za vikend? Ne očajavajte. Nekad je najbolje uzeti predah između dva radna tjedna, zavući se pod omiljenu deku i upaliti televizor. A kako bi vam opuštajući vikend bio potpun, izdvojili smo najbolje serije koje ste možda propustili. Sigurni smo da za neke možda nikad niste ni čuli, a svakako se isplati pogledati ih.

Bez obzira na to volite li komedije, znanstvenu fantastiku ili malo nostalgije, ovdje ćete pronaći nešto za sebe!

1. Žica (The Wire)

Iako su "Žicu" prestali emitirati prije više od deset godina, zaslužila je svoje mjesto na vrhu našeg popisa, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog svoje visoke ocjene na IMDb-u. David Simon donosi ovu krajnje realističnu dramsku seriju koja prati dugotrajnu istragu ubojstva povezanog s drogom u Baltimoreu.

Gradonačelnik Baltimorea nije bio zadovoljan načinom na koji su prikazivali njegov grad zbog toga što je redatelj surovo prikazao stvarnost života u tom gradu. Bio je toliko bijesan da je čak pokušavao zaustaviti snimanje druge sezone. To mu, nasreću, ipak nije pošlo za rukom.

S druge strane, bivši američki predsjednik Barack Obama je "Žicu" je više puta naveo kao jednu od svojih omiljenih TV serija. Još je zanimljivije da je tijekom predsjedničkih izbora 2008. godine upravo ta serija bila jedna od rijetkih stvari o kojima su se John McCain i Obama mogli složiti.

Predlažemo i da obratite pažnju na početak serije, kad se pojavljuje hrvatska putovnica s klasičnim hrvatskim imenom – Kirko Skaddeng iz Osijeka.

2. Zločin stoljeća (The Crime of the Century)

Za ljubitelje krimi dokumentaraca imamo pravu poslasticu. Ovaj dvodijelni dokumentarac režirao je dobitnik Emmyja i Oscara Alex Gibney, a u njemu se bavi epidemijom ovisnosti o drogama neslućenih razmjera, pri čemu prikazuje kako je jedna velika farmaceutska tvrtka odgovorna za ovu javnozdravstvenu krizu.

Jedna od morbidnijih anegdota ispričana u prvom dijelu serije uključuje Garyja Blinna, bivšeg ovisnika o heroinu, kojeg operativac Purdue Pharma koristi kao svojevrsnog pokusnog miša. Blinn je poslije rekao da je u jednom trenutku morao na dan uzimati 25 tableta s najjačom koncentracijom – količinom dovoljnom da ubije konja.

3. Neprilagođeni (Misfits)

A ako želite malo se opustiti i zaroniti u svijet fantazije, onda će vas "Neprilagođeni" sigurno zabaviti. Radnja prati petero tinejdžera propaliteta koji se nađu u iznenadnoj oluji dok obavljaju rad za opće dobro, a pritom otkriju da im je neobično nevrijeme podarilo nadnaravne moći. Tako je Alisha dobila moć hiperseksualnog uzbuđenja zbog svoje ljubavi prema neobaveznom seksu. Nathan vjeruje da je nepobjediv i tako u seriji postaje besmrtan. Simon, introvert, postaje nevidljiv, a Kelly, svjesna kako je drugi ljudi vide, ima moć čitati tuđe misli. Curtis, koji žali zbog svoje neuspješne atletske karijere, sad može preokrenuti vrijeme. Neke od ovih glumaca možete potražiti i u "Igri prijestolja".

4. Bez oduševljenja molim (Curb Your Enthusiasm)

Glavnu ulogu tumači scenarist, producent i stand-up komičar Larry David, a u seriji igra sebe. Jednom prilikom David je izjavio da je gotovo sve improvizacija. Postoje, kaže, nacrti na sedam ili osam stranica, a onda ostatak razgovora improvizira.

Najzanimljivije je ipak to što je ova serija pomogla osloboditi čovjeka uhićenog zbog ubojstva tinejdžerice. Iako se zaklinjao da nije mogao biti na navodnome mjestu zločina jer je bio sa svojom kćeri na bejzbolskoj utakmici Los Angeles Dodgersa, policija ga je strpala u zatvor. Pet mjeseci nakon toga pojavila se snimka sa snimanja jedne od epizoda koja je nesretnog čovjeka oslobodila sumnje dajući mu alibi.

5. Čarobnjak za laži (The Wizard of Lies)

Robert De Niro i Michelle Pfeiffer zvijezde su filma koji se temelji na stvarnim događajima. "Čarobnjak za laži" daje pogled iza kulisa na Ponzijevu shemu Bernieja Madoffa - prijevaru stoljeća koja se odigrala na Wall Streetu, a tijekom koje je ukradeno nevjerojatnih 65 milijardi dolara. Jedina preživjela protagonistica ove priče, Madoffova supruga Ruth, jedina nikad nije završila iza rešetaka, a tužitelji su joj čak dopustili i da zadrži 2,5 milijuna dolara.

Maraton za svačiji ukus

Svi ljubitelji serija znaju da postoji neka posebna čarolija u gledanju serija, pogotovo ako imamo dovoljno vremena, zanimljiv sadržaj i obilje dostupnih epizoda. Sve serije koje smo ovdje izdvojili, kao i mnoštvo drugih, možete pogledati na EON TV-u - platformi koja nudi više od 19.000 naslova u Video klubu.