Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Što nas bolje štiti od virusa: dezinficijensi ili sapun i voda?

Powered by Labud

Što nas bolje štiti od virusa: dezinficijensi ili sapun i voda?
1

Do sad smo se već prilagodili životu u vrijeme pandemije Covida-19. Pojačano održavamo higijenu ruku, nosimo maske, držimo socijalnu distancu, i nadamo se najboljem. Dok ispraćamo ljeto, a broj oboljelih svakodnevno raste, jasno je da nas čekaju mjeseci puni izazova

Pripremamo se za epidemiološki neizvjesnu jesen i zimu, pridržavajući se mjera prevencije širenja zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija svakodnevno izvještava i savjetuje javnost, a svaka zemlja na ovaj veliki zdravstveni izazov reagira na svoj način i prema vlastitim potrebama.

Biti informiran jedna je od ključnih stavki uspješne borbe protiv virusa, a to ujedno znači razlučiti, u moru oprečnih mišljenja, ono koje je znanstveno utemeljeno i najbliže objektivnom promišljanju situacije.

Tako smo se susreli i s dilemom o kojoj vjerojatno nikada nismo imali potrebe razmišljati – trebamo li kao osnovno higijensko sredstvo koristiti dezinficijens ili običan sapun i vodu?

Učinkovitost dezinficijensa i antibakterijskih sapuna

Antibakterijski dezinficijensi javnosti su prezentirani kao učinkovit ''način pranja ruku'' kad sapun i voda nisu dostupni ili kao dopuna osnovnoj higijeni. Iako je na tim proizvodima, inače izuzetno popularnima kod roditelja male djece, naznačeno da uništavaju 99,9% patogenih mikroorganizama, svakako nisu prikladni u potpunosti zamijeniti provođenje osnovnih higijenskih navika.

Sredstva za dezinfekciju ruku djeluju tako da uklanjaju vanjski sloj ulja na našoj koži, što sprečava prodor bakterija. Prilikom odabira sredstva za osobnu dezinfekciju trebalo bi pripaziti na to da sadrže aktivne tvari za učinkovitu dezinfekciju te spojeve koji ne oštećuju kožu, poput glicerina, što je slučaj sa sapunima, ali i kvalitetnim dezinfekcijskim sredstvima. Ambalaže su također prilagođene da se lakše mogu koristiti i kako ne bi došlo do neke vrste križne kontaminacije.

Sapuni s dezinfekcijom imaju pojačan učinak zaštite i u kraćem roku štite od bakterija, virusa, gljivica i plijesni. Stoga profesionalna linija ipak čini razliku.

Moramo biti svjesni i toga da život i odrastanje u potpuno sterilnim uvjetima također nisu rješenje – da bismo razvili imunosni sustav bitno je u ranoj dobi izložiti se raznim bakterijama, virusima i patogenim mikroorganizmima kako bi naš imunosni odgovor na razne vrste zaraza bio adekvatan.

Preporuke zdravstvenih organizacija

Najbolja sredstva za dezinfekciju ruku trebala bi sadržavati 70 posto alkohola, a WHO i ECDC u borbi protiv Covida-19 predlažu sredstva koja sadrže benzalkonijev klorid u propisanim koncentracijama. Sapuni bi svakako trebali sadržavati glicerin kako bi koža ostala nježna, glatka i hidratizirana.

Također, ruke bi trebalo detaljno oprati, a pranje ne bi smjelo biti kraće od trideset sekundi. Tijekom pranja ruku posebno obratite pažnju na područje oko noktiju i uklonite svu vidljivu nečistoću. Nakon pranja, ruke bi trebalo dobro osušiti, a tada utrljati sredstvo za dezinfekciju koje sadrži aktivne tvari u borbi protiv bakterija i virusa.

Standardna je preporuka koje bismo se trebali držati da se dezinficijensi za ruke koriste kao dopuna osnovnoj higijeni, a ne kao zamjena za pranje ruku sapunom i vodom. Oni su vrijedna alternativa održavanju osnovne higijene kad su tradicionalni načini njezina održavanja nedostupni.

I svakako ne treba zaboraviti na to da je borba protiv širenja zaraze pitanje osjećaja društvene odgovornosti i solidarnosti – zalaganjem isključivo pojedinaca šanse za prevladavanje jedne od najvećih zdravstvenih kriza u novijoj povijesti zanemarive su.

Powered by Labud

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang