Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
LIJEPA NAŠA HRVATSKA

Stranci 'poludjeli' za hrvatskim nekretninama: Trend rasta cijena neće tako skoro stati?

Hrvatska je postala atraktivna destinacija za strane kupce nekretnina i gotovo svaki treći kupac nekretnina u protekloj godini bio je strani državljanin. Ovaj trend ulaganja svakako stvara nove mogućnosti, ali istodobno postavlja izazove

Sadržaj donosi: Shopaj24

Tržište nekretnina u Hrvatskoj prošlo je kroz značajne promjene i razvoj proteklih godina. S obzirom na prirodne ljepote, povijesne i turističke atrakcije, Hrvatska je, osim za domaće, postala sve popularnija i za strane kupce nekretnina. U nastavku smo istražili kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina, ali i hoće li cijene stanova i kuća koje su posljednjih godina otišle "u nebo" ipak početi padati. 

Strance zanimaju priobalne županije

Nije tajna da se hrvatsko tržište nekretnina suočava s nevjerojatnim rastom cijena. No ovakvo stanje na domaćem tržištu privuklo je i veliku pažnju stranih ulagača i kupaca, koji su, šokirani tim trendom, počeli loviti nekretnine diljem zemlje. Neki od razloga zbog kojih je Hrvatska postala atraktivna destinacija za strane kupce nekretnina su naša predivna obala, blizina drugih europskih destinacija, mnogo povoljniji ekonomski uvjeti, potencijal za povrat ulaganja te bogata kulturna baština. 

Famous,Touristic,And,Travel,Destination.,View,From,The,Tvrdava,Fortica

Da je tome tako, potvrđuju i podaci koji govore da je u protekloj godini više od 12.000 stranaca steklo stambenu nekretninu u Hrvatskoj, tako da je udio stranih kupaca u ukupnom prometu stambenih nekretnina povećan na 36%. U prijevodu, najmanje svaki treći kupac stambene nekretnine dolazi izvan Hrvatske, a najviše su zainteresirani za kupnju nekretnina u priobalnim županijama.

Cijene neće padati?

Međutim, brojke koje su se pojavile u javnosti gotovo su nestvarne, a neki slučajevi postali su viralni zbog iznenađujuće visoke cijene. Jedan od definitivno najpoznatijih slučajeva je prodaja stare kamene kuće od 32 kvadrata u Umagu, čija je cijena 382.000 eura, što je otprilike 12.000 eura po metru kvadratnom. Za otprilike 18.000 eura po kvadratu prodavali su i luksuzan stan na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 480 četvornih metara. 

Situacija nije ništa drugačija ni u slučaju najma. Tako je nedavno društvene mreže, ali i medije, preplavio oglas jednog najmodavca. Naime, Zagrepčanin je na Facebooku postavio oglas za iznajmljivanje stana koji glasi: "3000 eura plus režije, 80 kvadrata i prvi kat, sve to tri stanice od Trga bana Josipa Jelačića". Ubrzo je objava dobila mnogo komentara, a u svoju obranu Zagrepčanin je napisao da ne može naplatiti more, ali može zrak. 

Hand,With,House,Key.,Real,Estate,And,Moving,Background.

No iako su spomenuti slučajevi pomalo bizarni, do pada cijena nekretnina neće doći dokle god je visoka potražnja. U gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Dubrovnika cijene stanova i kuća porasle su za više od 20%, a u nekim popularnim turističkim destinacijama taj je rast dosegnuo i više od 30%. 

Zagrebačke su se cijene, tako, tijekom ožujka ove godine popele u prosjeku na 2758 eura po kvadratu. Malo niže su one u Zagrebačkoj županiji, gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2340 eura. Ako gledamo jug Hrvatske, prosječna cijena kvadrata iznosi između 3180 eura pa sve do 3700 eura za stan na obali. U Rovinju su cijene u ožujku bile za 2,9% više nego mjesec ranije, a prosječna tražena cijena kvadrata iznosila je 3868 eura.

Ovaj trend rasta cijena nekretnina potaknuo je strahove da bi tržište moglo postati prenapučeno, a da će domaći kupci biti isključeni iz mogućnosti stjecanja nekretnina. Iako bi, prema izvješću Europske središnje banke, cijena stambenih nekretnina u eurozoni mogla doživjeti "kaotičan" pad jer stanovi zbog visokih kamata postaju nedostupni građanima i neprivlačni ulagačima, u Hrvatskoj se, prema riječima stručnjaka, ne očekuje da će se trend rasta cijena zaustaviti do kraja ove godine. Prema njihovim prognozama, cijene nekretnina i dalje će rasti, iako se još ne može predvidjeti hoće li rast biti jednake brzine kao dosad. 

3d,Illustration,Rising,House,Prices

Želite prodati ili kupiti nekretninu?

No što ova cjelokupna situacija znači za vas ako imate nekretninu za najam ili prodaju? Ako tražite nekretninu za kupnju ili prodajete nekretninu, mogli biste se suočiti s izazovima koji proizlaze iz trenutnih uvjeta tržišta. Prodaja nekretnine po visokoj cijeni može biti izazovna, s obzirom na sve veću konkurenciju i očekivanja kupaca, ali s druge strane, ako imate nekretninu koju želite iznajmiti, možete očekivati veći priljev stranih najmoprimaca, ali i potencijalno višu cijenu najma.

U takvoj situaciji ključno je pronaći pouzdanu agenciju za nekretnine koja će vam pomoći da iskoristite trenutno tržište na najbolji mogući način. Neke od vodećih agencija na hrvatskom tržištu, Futura Nekretnine i Aktual Nekretnine, mogu vam pružiti stručnu podršku i rješenja prilagođena vašim potrebama. Više informacija o ponudama agencija Futura i Aktual možete pronaći na shopaj24.hr. 

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana