Stručnjaci otkrivaju: Cijene nekretnina i dalje će rasti, isplati li se još uvijek kupovati? | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15
Foto: PR
STAN ILI KUĆA?

Stručnjaci otkrivaju: Cijene nekretnina i dalje će rasti, isplati li se još uvijek kupovati?

Ulaganje u nekretnine i dalje je najsigurniji način čuvanja novca. Naši sugovornici iz agencija za nekretnine ističu kako je kupnja stana u kvalitetnoj novogradnji siguran pogodak i da tu ne možete pogriješiti

Powered by Njuškalo

Investiranje u kupnju stana ili kuće jedna je od najvećih životnih odluka. Što je veća investicija, to je veći i rizik njene neisplativosti. Zato, kad kupujemo nekretninu, želimo biti sasvim sigurni da će kuća ili stan doista vrijediti onoliko koliko za njih platimo. Pritom je normalno da svaki kupac želi nekretninu koja će odgovarati njegovim preferencijama i koja će, uz to, zahtijevati što manje dodatnih ulaganja po kvadratu. 

Razmišljate li trenutačno o investiciji ovog tipa, sigurno će vam pomoći razgovor koji smo vodili sa stručnjacima za tržište nekretnina. Agenti za nekretnine otkrivaju nam kad je najbolji trenutak za kupnju nekretnine, odakle početi, isplati li se više uložiti u stan ili obiteljsku kuću, ali i hoće li se ovaj vrtoglavi rast cijena nekretnina u Hrvatskoj nastaviti ili neće.  

Što kažu brojevi? 

Prateći stanove i obiteljske kuće na Njuškalu, i mi smo imali priliku uvjeriti se da su cijene nekretnina doista skočile. U Zagrebu cijena stana u novogradnji, tako, može dosegnuti od 3000 do 5000 eura po kvadratu. A situacija nije ništa bolja ni na obali. Za stan u splitskoj novogradnji od, recimo, 80 kvadrata, morat ćete izdvojiti otprilike 4000 eura po četvornome metru. 

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene stambenih objekata u prosjeku su, a u odnosu na 2020., porasle za 9%. Prema istom izvoru, cijene su najviše porasle u Zagrebu - i to za čak 9,6%, a na Jadranu, u istom razdoblju, cijene su skočile za 8,9%.   

Prema posljednjoj studiji zagrebačkog Ekonomskog instituta, najviše se nekretnina kupovalo u glavnom gradu, iza kojeg slijede urbana središta u Splitu, Zadru, Rijeci i Osijeku.

Siguran pogodak 

Za početak smo naše sugovornike, stručnjake za nekretnine, pitali isplati li se danas više uložiti u novogradnju ili u obnovu stana. 

- Ako se odlučite kompletno renovirati stariji stan, moguće je da ćete se približiti cijeni novogradnje po metru kvadratnom. No kvalitetna novogradnja uvijek je siguran pogodak i tu ne možete pogriješiti - pojašnjava nam Martina Gavran iz agencije Rivalitas te dodaje i kako je nakon potresa u centru Zagreba bilo gotovo nemoguće prodati stan.  

7
| Foto: Rivalitas/Njuškalo

Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla uvjeren je kako bi investiranje u stanove u centru Zagreba zapravo moglo biti vrlo isplativo. Pojasnio nam je i zašto. 

- S obzirom na potres u Zagrebu, potražnja za starijim gradnjama pala je zato što je obnova vrlo spora i neizvjesna. Bez obzira na to, ima mnogo vrlo dobrih i kvalitetnih starogradnji u centru čija je vrijednost u velikom raskoraku od novogradnji, pa bi ulaganja u takve stanove mogla biti itekako profitabilna - smatra Serdarušić. 

7
| Foto: Eurovilla/Njuškalo

Naš sugovornik odmah otklanja još jednu važnu dvojbu - kuća ili stan.   

- Svakako je bolje uložiti u stanove jer je tržište mnogo veće u usporedbi s ulaganjem u obiteljske kuće. Proces gradnje kuće, od kupnje zemljišta do useljenja, u prosjeku traje tri godine i u velikom broju slučajeva probiju se svi planirani budžeti. Kvalitetnih majstora i nadzora vrlo je malo, tako da u konačnici netko tko takvu nekretninu poslije želi prodati u pravilu neće moći vratiti uloženu investiciju - ističe Serdarušić. 

Odakle početi?

Ako ste u potrazi za novom nekretninom, savjetujemo da krenete od ponude nekretnina na Njuškalu. Stanove ili kuće na Njuškalu moguće je pretražiti po mnogobrojnim kategorijama, koje olakšavaju potragu do nekretnine iz snova.

Budući da ljudi objavljuju tisuće oglasa svaki dan, ponekad je teško voditi evidenciju o svim oglasima koji su vam zanimljivi. Zato Njuškalo nudi opciju "Spremljene pretrage". Tako svaku nekretninu koja vam ulazi u uži izbor od sada možete spremiti na sigurno. Osim toga, aplikacija Njuškalo obavijestit će vas i o svim novim dostupnim oglasima koji odgovaraju vašim ranije spremljenim pretragama. 

Zašto su nekretnine danas toliko skupe? 

Serdarušić smatra kako je cijena novogradnje "otišla u nebo" iz više faktora - veća potražnja, manje novih lokacija, više cijene zemljišta, skuplja radna snaga, porast cijena materijala i nova, kvalitetnija oprema. Samim time, kaže Serdarušić, cijena novogradnje morala je rasti.  

7
| Foto: Eurovilla/Njuškalo

- Kad u kvart dođe neka nova novogradnja, ona za sobom povuče i vrijednost drugih nekretnina. Problem je u tome što se nerijetko događa da vlasnici starijih stanova u susjedstvu nerealno procijene vrijednost svojih nekretnina, što pridonosi nerealnom stanju cijena na tržištu - zaključuje naš sugovornik.  

Njuškalo ima najveću, najbolju i najkvalitetniju ponudu nekretnina na tržištu! Uz nove mogućnosti platforme Njuškalo od sada možete spremiti sve svoje filtre - od kvadrature, cijene pa sve do lokacije - i Njuškalo vam šalje vaš željeni stan ili kuću na mobitel čim se pojavi oglas prema vašim unaprijed spremljenim preferencijama. Više informacija o novim mogućnostima ovog oglasnika pogledajte ovdje.   

Powered by Njuškalo

Komentari 15

VIDEO

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera
SLOVA GOVORE O VAMA

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera

Neki su temperamentni, neki neorganizirani ili distancirani; ime koje vam je dano rođenjem otkriva više o vama nego što biste mislili, a u značaj imena vjerovali su još od drevnih vremena

Rat za imovinu Žuži Jelinek još traje: Brat Ivan se upisao na stan pa traži od sestre 124.700€
DANAS BI SLAVILA 104. ROĐENDAN

Rat za imovinu Žuži Jelinek još traje: Brat Ivan se upisao na stan pa traži od sestre 124.700€

Plus+ Prošlo je osam godina od smrti dizajnerice Žuži Jelinek, bitka za milijunsku imovinu poprima novi obrat
Bake Ivula (95): 'Ostala sam siroče, preživjela tifus. Sad sam jedina koja zna tajnu zobnice'
ČUVA POLJIČKU BAŠTINU

Bake Ivula (95): 'Ostala sam siroče, preživjela tifus. Sad sam jedina koja zna tajnu zobnice'

Mojih zobnica ima po cijelom svijetu. Nije bilo vjenčanja na kojemu se nisu nosile. Krosne koje su još moj suputnik, othranile su mene i moju obitelj, kaže baka Ivula iz srca Poljica, u mjestu Gata