Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28
Foto: PR
HOĆE LI CIJENE KONAČNO PASTI?

Svaku treću nekretninu na obali kupi stranac, a 'naš čovjek' povlači se u unutrašnjost

Da domaće stanovništvo ne može parirati cijenama kuća i stanova, uvjerili su se svi koji su posljednjih godina otvorili oglasnik s nekretninama. Hoće li se to promijeniti i kako je danas najpametnije pristupiti kupnji nekretnine, doznajte u nastavku

Sadržaj donosi: Shopaj24

S više od 1000 otoka i otočića, s kristalno čistim morem i predivnom prirodnom baštinom, hrvatska je obala već godinama svjetski poznata i atraktivna destinacija. Neki stranci posjećuju je samo ljeti, ne bi li maksimalno uživali u godišnjem odmoru, ali ima i onih koji o njoj razmišljaju dugoročnije, pa odluče investirati u nekretninu koja je "prvi red do mora".

To su potvrdili i prošlogodišnji podaci, koji su pokazali da je 2022. godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo čak 13.200 stranaca, što je 35% više nego godinu prije. Svaki treći kupac stambene nekretnine dolazi izvan Hrvatske, s tim da se 95% kupljenih stanova i kuća nalazi upravo u jadranskim županijama.

Strancima je Hrvatska vrlo privlačna

Prema procjenama agenata za nekretnine, povećana potražnja stranaca za stambenim prostorima na obali ponajviše je rezultat želje za drugim domom, koji je i dalje jeftiniji nego, primjerice, u Beču. Stranci, dakle, više cijene našu obalu zbog kvalitete života nego zato što žele uhvatiti priliku za iznajmljivanje i zaradu - iako ima i takvih. 

I ovaj trend ne bi bio toliko loš da upravo ta visoka inozemna potražnja nije jedan od razloga zbog kojih su cijene nekretnina i dalje iznimno visoke kod nas, što onda uzrokuje to da se sve više ljudi iz primorskog i obalnog područja mora povlačiti u unutrašnjost zemlje ili prihvatiti život u najmu. Nekretnine na obali, nakon onih u Zagrebu, drže najviše cijene u Hrvatskoj, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na isto vrijeme prošle godine u prosjeku su za Grad Zagreb više za 14% a za Jadran 12,8%. 

Problem odnedavno predstavlja i rast kamatnih stopa na stambene kredite, što je dodatno smanjilo potražnju za ionako skupim nekretninama.

The,Couple,Admires,The,Scenery,Of,The,Croatian,Islands.

I premda je današnje tržište vrlo teško procijeniti, neki stručnjaci najavljuju da bi ipak uskoro moglo doći do stagnacije cijena nekretnina.

Odaberite profesionalan pristup

Ako i vi trenutno tražite nekretninu, iskoristite najavljeni period stagnacije cijena i pritom odaberite najprofesionalniji pristup tome, a to su provjerene agencije za prodaju nekretnina.

Kupnja nekretnine putem provjerenih agencija ima višestruke prednosti. Primjerice, s obzirom na to da je u kupnju nekretnine uključeno mnogo papirologije te je kupoprodajni proces često naporan i dugotrajan, dobro je znati da će vam agencija pomoći u rješavanju papirologije i glatkom sklapanju posla. U tom se procesu mogu pojaviti i neki problemi, poput pitanja vlasničkog lista, vlasničkih zajmova na čekanju, obiteljskih trzavica u vezi s prodajom i slično, s kojima se agencija sigurno već susrela, pa zna kako ih najbolje riješiti.

Young,Couple,And,Real,Estate,Agent,Communicating,About,Housing,Plans

Jedna od prednosti je i poznavanje tržišta. Agencije za nekretnine obično znaju kako se kreću tržišne cijene i trendovi te što je realno očekivati za određeni iznos novca. Osim toga, upućeni su u nekretnine koje su na prodaju, ali nisu nužno oglašene u novinama i na drugim platformama.

Oni će pronaći točno ono što tražite

Agencije će vam također uštedjeti mnogo vremena ako želite zadovoljiti sve svoje želje u pogledu veličine, lokacije i drugih specifikacija nekretnine. Primjerice, ako tražite istarsku kamenu kuću s visokim potkrovljem, tri spavaće sobe i konobom u kojoj planirate mnoga druženja, Four nekretnine možda će vam ponuditi adaptiranu istarsku ruralnu kuću na tri etaže, ukupne površine 150m², u okolici Višnjana. Više informacija o ovoj, ali i o ostalim ponudama agencije, potražite na Shopaj24

A ako želite nekretninu koju ćete koristiti za iznajmljivanje ljeti, Spatium nekretnine na Shopaj24 imaju apartmane od 30 pa sve do 130 m² u Ičićima, intimnom primorskom gradiću smještenom na najljepšem dijelu Kvarnera. Živite li u Rijeci i u potrazi ste za obiteljskim stanom u blizini škole, vrtića, pošte, trgovine i centra grada, Spatium će vam vjerojatno ponuditi ovaj kompletno adaptirani stan ukupne površine 73 m² u gradskoj četvrti Kozala. 

Da je agencijsko iskustvo neprocjenjivo i itekako korisno, svjedoči i to da ono može dobro doći i u budućnosti. Naime, premda biste trebali samostalno čuvati sve kupoprodajne papire i dokumente, uvijek možete računati i na agenciju da će organizirati i čuvati te informacije ako se u nadolazećim godinama pojave problemi s imovinom. Uz agenciju ste uvijek sigurni!

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana