Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8
Foto: PR
KAD TREBA KRENUTI DALJE?

Sve je bilo lakše kad smo bili djeca: Razlozi zbog kojih pucaju prijateljstva u odrasloj dobi

Nekad ste bez razmišljanja mogli otići igrati se kod Lucije ili Ivana, a danas, dvadesetak ili više godina kasnije, da biste se družili s istim tim ljudima, morate im poslati poruku i čekati potvrdu jesu li slobodni sljedeći tjedan za jednosatnu kavu

Sadržaj donosi Telemach

Mnogi će se složiti s tim da, što više starimo, održavanje prijateljstva postaje sve zahtjevnije, a pokazalo se i da od svih veza koje njegujemo u odrasloj dobi prijateljstva uglavnom dospijevaju na najniže mjesto na ljestvici osobnih prioriteta. Najčešći razlog za to je nedostatak vremena.

Međutim, ne treba zaboraviti koliko su te veze posebne i koliko pozitivno mogu utjecati na dobrobit pojedinca. Za razliku od obiteljskih, to su veze u koje svjesno i samostalno biramo ući, a za razliku od ljubavnih, riječ je o odnosima u kojima nas ne vežu neke posebne, mogli bismo reći univerzalne strukture ili pravila. 

Ni ne mora nužno biti negativno to što u odrasloj dobi imamo manje vremena za druženja s prijateljima jer neka su prijateljstva toliko jaka i neraskidiva da na njih ne može utjecati isključivo to što se ne viđate često kao nekad. Zapravo, kako starimo, ne mijenjamo se samo mi nego i naše poimanje prijateljstva. U djetinjstvu su prijatelji uglavnom druga djeca s kojom je zabavno igrati se, u adolescenciji prijateljstva pomažu u otkrivanju i izgradnji identiteta mlade osobe, a nakon ulaska u svijet odraslih ovaj koncept postaje mnogo složeniji, ali istodobno i odnosi bivaju značajniji. 

Woman,Apologizes,To,Her,Friend,After,Fight.,Repentant,Woman,Hope

Razilaženje u očekivanjima 

Na pitanje "Tko je pravi prijatelj?" moguće je ponuditi razne odgovore, ali utvrđeno je da, bez obzira na dob i spol, tri kriterija prema kojima većina definira bliskog prijatelja su: netko s kime mogu razgovarati, na koga se mogu osloniti i s kime mogu uživati. I dok ova očekivanja više-manje ostaju ista, okolnosti pod kojima se ona ostvaruju s godinama se mijenjaju. 

A upravo te okolnosti znaju utjecati na raskid prijateljstva. Primjerice, netko očekuje od prijatelja svakodnevne poruke ili razgovore jer živi u okolnostima zbog kojih ima vremena za takvu praksu, a netko drugi, zbog okolnosti koje uključuju pretrpan dnevni raspored, preferira to da se čuju vikendom ili rjeđe. I sasvim je u redu željeti čuti se više ili manje s prijateljima, ali važno je da se o tim očekivanjima razgovara jer, ako dvoje ljudi ima potpuno različita očekivanja od prijateljstva, doći će do razočaranja i raskida.

Kad treba izabrati što dalje

Pod okolnostima se može misliti i na preseljenje jednog prijatelja u drugi grad ili državu, prestanak zanimanja za interese na kojima se prijateljstvo nekad zasnivalo ili možda razvoj negativnog mišljenja bližnjih o tom prijatelju. Naime, ponekad, kad se nečiji prijatelji i romantični partner ili prijatelj i član obitelji ne uspiju složiti, osoba se može osjećati kao da mora izabrati jedno ili drugo. Je li ta "zabrinutost" bližnjih osnovana ili ne, ovisi od slučaja do slučaja, ali u takvim okolnostima često će taj "problematični" prijatelj izvući deblji kraj.

Pojava romantičnih osjećaja prema prijatelju još je jedna okolnost na koju je vrlo teško utjecati. Ako druga strana nema iste romantične osjećaje, nastavak prijateljstva može biti nemoguć. Međutim, jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je velika većina ljudi u romantičnim vezama s osobama s kojima su prvobitno bili prijatelji i da to inicijalno prijateljstvo nije bilo motivirano romantičnim ili seksualnim interesom nego je do takvog interesa došlo s vremenom. Dakle, možda je došao kraj vašem prijateljstvu, ali počinje ljubavna veza - tko zna?!

Beautiful,Loving,Couple,Kissing,In,Bed

Jednostrano prijateljstvo

Osim promjena okolnosti, za kraj prijateljstva može biti zaslužan toksični prijatelj, odnosno netko tko vas iscrpljuje i frustrira te zbog koga se osjećate loše. Odnos u kojem se jedna strana trudi i daje sve od sebe ne bi li ta veza funkcionirala, a druga strana to uzima zdravo za gotovo i ne pokazuje jednaku požrtvovnost, nije nimalo zdrav te ga je bolje prekinuti.

Uz to, jednostrano prijateljstvo može imati ozbiljan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje. Osobe koje su u takvom odnosu doživljavaju visoke razine stresa, anksioznost, tugu, usamljenost, manjak samopoštovanja i samopouzdanja te zbog toga često pate i njihove druge veze.

Ako ste zapeli u slijepoj ulici jednostranog ili toksičnog prijateljstvo pomirite se s činjenicom da nije vrijedno truda, radije se okrenite nekim novim ljudima i prilikama, život ne treba ''trošiti'' na veze koje nemaju budućnost.

Život je vječita promjena koja nam u većini slučajeva donosi nešto dobro. Slažete li se?


Zato što nas promjene čine onime što danas jesmo, pokrećemo Muzej statusa, jedinstveno web mjesto koje će nas podsjećati tko smo bili i koliko smo daleko odmaknuli. Uključite se i proslavite napredak koji ste postigli u životu tako što ćete s nama podijeliti screenshot starog statusa ili priče s društvenih mreža i reći nam što vam se u životu promijenilo. Najinspirativnije objave nagrađujemo fantastičnim nagradama >>> Muzej statusa!

Sadržaj donosi Telemach

Komentari 8
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…