Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Tako lako: Ispecite sočna i meka svinjska rebarca na grillu

Powered by PEVEX

Tako lako: Ispecite sočna i meka svinjska rebarca na grillu

Ne morate biti grill majstor da biste pripremili čuvena BBQ rebarca u američkom stilu. Sve što vam treba su kvalitetno meso, strpljenje, volja i dobar roštilj, a ostalo već imate u kuhinjskom ormariću

Ako je američka kuhinja po nečemu poznata, onda su to sigurno BBQ rebarca s grilla. Iako ih znamo pripremati u pećnici i zaista mogu biti za prste polizati, rebarca (ili rebrica) s grilla naprosto su nešto drugo. Budući da je sezona roštiljanja i službeno počela, donosimo vam prilično jednostavan recept za pripremu sočnih i mekih rebaraca u američkom stilu koja će vas totalno raspametiti. Iako se njihova priprema čini kompliciranom, zapravo nije nikakva znanstvena fantastika. Za pripremu ovih rebaraca ne trebate biti grill majstor - sve što vam treba je malo strpljenja i volje, dobar komad rebara i kvalitetan roštilj, a začine i sastojke uglavnom već imate kod kuće. 

Odabir i priprema mesa

Za savršena rebarca s roštilja vrlo je važan odabir mesa. Naime, postoji više vrsta rebara i sva se razlikuju okusom, teksturom i načinom kuhanja, odnosno pečenja. Zato su za roštilj najbolji izbor tzv. baby ribs, odnosno leđni dio rebra, a prepoznat ćete ih po tome što su manja i kraća. Baby ribs imaju mekše meso, za razliku od trbušnih rebara (eng. spare ribs), koja su veća, tvrđa i mesnatija. Zato su baby ribs puno bolja na roštilju jer im je potrebno manje vremena za termičku obradu. 

Prije nego što počnete sa začinima, potrebno je ukloniti membranu s unutarnje strane rebara kako bi začini mogli prodrijeti u meso. Osim ako to već nije učinio mesar, s jednoga kraja rebara nožem zarežite između membrane i mesa kako bi se dio membrane odvojio. Uzmite papirnati ručnik, kojim ćete dobro uhvatiti membranu, i povlačite prema drugom kraju rebara dok je potpuno ne skinete. Na kraju vam još preostaje odrezati eventualne dijelove mesa i masti koji vise s rebara kako ne bi zagorjeli tijekom pečenja. 

Začini

Za ukusna rebarca ključni je dio dobro začiniti meso i ostaviti ga barem nekoliko sati u hladnjaku kako bi se svi okusi dobro proželi, a poželjno je ostaviti ga i tijekom noći. Možete koristiti sve začine koje inače volite na mesu ili ih imate u kuhinji te se poigrati okusima, zapravo je sve stvar preferencija. Ovo je naš prijedlog: 

  • pola šalice smeđeg šećera (može i obični ako nemate smeđi)
  • 3 žlice soli
  • 2 žlice mljevenog crnog papra
  • 1 i pol žlica kumina u prahu
  • 1 i pol žlica mljevene crvene paprike
  • 1 i pol žlica kajenskog papra
  • 2 žlice mljevene gorušice
  • 1 i pol žlica češnjaka u prahu

Začine dobro promiješajte u zdjeli, a potom rebra potapkajte papirnatim ručnikom koji će upiti svu nepotrebnu vlagu s njih. Zatim pospite začine po rebrima i rukama ih dobro utrljajte s obje strane dok ne prekrijete svaki dio. Ostatak začina možete spremiti u staklenku i čuvati za sljedeći put. Naravno, preferirate li ljuta jela, slobodno u mješavinu dodajte i chilli u prahu te druge začine koje preferirate ili pak izbacite ono što ne volite. Začinjena rebra polegnite u posudu i ostavite u hladnjaku barem dva sata. 

Barbecue umak

Dok začini na rebrima čine svoje, pripremite barbecue umak, kojim ćete ih premazati tijekom pečenja. Postoje razne varijacije ovog umaka, a za naš prijedlog trebat će vam: 

  • 2 šalice kečapa
  • pola šalice smeđeg šećera
  • pola šalice jabučnog octa
  • pola šalice meda
  • 1 žlica Worcester umaka
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice mljevenog papra
  • 2 žlice dimljene paprike
  • 1 žlica iscijeđenog limuna

Sastojke pomiješajte u posudi i stavite na vatru dok umak ne zakipi. Povremeno miješajte i pustite ga da krčka na laganoj vatri oko 15 minuta. Prije korištenja umak je potrebno pustiti da se ohladi i postigne sobnu temperaturu, a potom ga možete čuvati u hladnjaku. Naravno, i ovdje se možete poigrati sastojcima i dodati po želji malo senfa, umaka od rajčice ili Tabasco umaka. Pred kraj kuhanja probajte umak i, ovisno o tome volite li slađi, kiseliji, slaniji ili ljući, dodajte još meda, octa, soli ili ljutog umaka. Poigrajte se začinima i sastojcima dok ne napravite umak baš po svom guštu. 

Grilanje 

Sad kad ste sve pripremili i rebra su odstajala upijajući začine, vrijeme je za grill. Da bi rebarca bila savršena, treba vam dobar roštilj i potrebno ih je peći u dvije faze - prvo u aluminijskoj foliji, a potom izravno na roštilju (najbolje na onom s poklopcem, ali poslužit će i onaj bez).

Najprije pripremljena rebra omotajte većim komadom aluminijske folije (ili dvama većim komadima) tako da nigdje nema otvora kroz koji bi para mogla izaći; u suprotnome se rebra neće kuhati jednako. Pripremite vatru i, kad se napravi dobra žeravka, stavite rebra s folijom na roštilj, ali ne izravno iznad vatre nego uz rub roštilja. Imate li električni roštilj, temperatura bi trebala biti oko 150 stupnjeva. Rebra kuhajte u foliji od dva i pol do tri sata tako da ih svakih pola sata hvataljkom okrenete na drugu stranu. Imate li roštilj s poklopcem, slobodno ih poklopite tijekom kuhanja.

Nakon što su rebra kuhana, maknite ih s roštilja i izvadite iz folije. Jednu stranu dobro premažite pripremljenim barbecue umakom i vratite rebra na namašćeni roštilj tako da namazana strana legne na rešetku roštilja. Pecite ih tako desetak minuta, ali i dalje ne izravno iznad izvora topline nego u sigurnom kutu kako ne bi zagorjela. Premažite i drugu stranu rebara umakom i nakon deset minuta okrenite. Ponovite sve još jednom (premažite i preokrenite) - rebarca bi trebala biti gotova za 20-30 minuta, ovisno o njihovoj debljini. Kad rebra dobiju lijepo zapečenu i hrskavu koru, a kosti sa strane strše iz mesa te se lako odvajaju, znači da su gotova i spremna za posluživanje.

Sad kad znate da zaista nije teško pripremiti ova rebarca, budite chill, spremajte grill i uživajte u okusima roštilja! 

Za pripremu ukusnog mesa najvažnije je imati dobar i kvalitetan roštilj - zato bacite oko na ponudu Pevexawebshopu i pronađite idealan za sebe!

Powered by PEVEX

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno